Bu şekilde çıkarıldıktan sonra mutlaka ameliyat sırasında, bunun hastalıklı bir doku olduğunun patolog tarafından teyit edilmesi gerekir. Buna dondurulmuş hızlı yöntem denir. Bu dondurulmuş kesi hızlı yöntem ile hastalığın bir kanser olduğu teyit edildikten sonra, tiroidin diğer kanadı da alınır.
Yani tiroid bir kelebek şeklinde olduğu için, hastalığı ameliyat sırasında teyit etmeden iki tarafı birden çıkarmak doğru değildir. Bu zaman zaman meydana gelen iğne biyopsisindeki yüzde 1’lik yanılma payını da böylelikle bertaraf etmiş olur.
Lenf bezlerinde tekrarlama riski
Bu şekilde hastalıklı bez ortadan kaldırıldıktan sonra, ameliyat öncesinde çok hassas bir şekilde yapılmış bir ultrasongrafiyle, lenf bezlerinin hasta olup olmadığına göre ya lenf bezleri bu ameliyatla birlikte çıkarılır ya da lenf bezlerine dokunulmaz.
Lenf bezlerine dokunulmadığı durumlarda, hastalığın yaklaşık yüzde 10 gibi bir oranla lenf bezinde tekrarlama riski vardır. Bu lenf bezindeki tekrarlama riskini, verilen radyoaktif iyot, aşağı yukarı yüzde 5’e indirir.
Ama bu riskten dolayı hastaların ömür boyu takip edilmeleri ve lenf bezinde tekrarlaması halinde, lenf bezleri için uygulanacak olan ameliyatı geçirmeleri de şarttır.
Tiroid kanserinden korunmak mümkün müdür?
Op. Dr. Mazhar ÇELİKOYAR
16..17..19 mm boyutundaki tiroid kistlerinin iyi huylu olanlarının ameliyat gerekirmi... devamı
Bilim İnsanları Stresi Sdüde Tartışıyor
Tiroit Kanseri
Tiroid Kanseri Tedavisinden Sonra Dikkat Edilecekler?
Futbol Acıyı Azaltıyor
Kanserlerin Yüzde Kırktan Fazlası Yaşam Tarzıyla İlgili