Angela Merkel’in son zamanlarda sık sık titremesinin ardından titremenin nedenleri daha çok merak edilir oldu. Üşüdüğümüzde vücudumuzdaki kaslar hızla kasılıp rahatlar ve bu sayede ısı üretirler. Bunun sonucunda vücudumuzun tümü veya bir kısmı titrer ya da sallanır. Sıcak bir günde bile serin bir rüzgâr ya da gölge titremeye neden olabilir. Titreme istemsiz bir harekettir yani kontrolümüz altında değildir. Bazı farklı unsurlar da titremeye yol açar.
Titremenin sık görülen nedenlerinden ilki yüksek ateştir. Yüksek ateşe genellikle enfeksiyon sebep olur ancak bazen nedeni enflamasyon ya da alerjik reaksiyon da olabilir. Bazı kişilerde grip benzeri diğer belirtiler de yüksek ateşle birlikte görülür. Bol sıvı içmek ve steroid olmayan anti enflamatuar ilaçlar almak ateşi düşürebilir.
Titremenin kaynağı psikojen hareket bozukluğu da olabilir. Bazı kişilerde stres ve akıl sağlığı unsurları titreme ve diğer istemsiz hareketlere yol açar. Bu hastalıkları nörologlar inceler. Aniden olan hareketler, travmatik olayları hatırlamanın yol açtığı hareketler, kişinin dikkati dağılınca hareketin durması, depresyon gibi altta yatan nedenler psikojen hareket bozukluğuna işaret eder.
Titremenin sık görülen nedenlerinden bir diğeri anestezi alınmış olmasıdır. Kişi ameliyat gibi bir sebeple anestezi aldıktan sonra bilincini tekrar kazanırken titreyebilir. Ameliyat sırasında vücudumuzun sıcaklığı düşer, uyanınca da bu sebeple titreme ortaya çıkabilir. Anestetik maddeler vücudun ısıyı düzenleme yeteneğini etkilediğinden ameliyat sonrasında tekrar ısınmak zorlaşmaktadır.
Güçlü duygular da titremeye neden olabilir. Bunun sebebi vücutta artan adrenalindir. Nadir görülse de zaman zaman yaşanabilen bu titremeler adrenalin vücuttan çıktıkça azalacaktır. Özellikle heyecanlı ve korkutucu durumlarda görülebilir. Kronik stres altındaki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir.
Titremenin olası sebeplerinden biri de tremor denilen medikal problemdir. Bu nörolojik bir rahatsızlıktır yani kaynağı beyindedir. Tremor hastalarında ellerde, bacaklarda, vücutta ve seste titreme ortaya çıkabilir. Tremor ayrıca Parkinson hastalığının belirtilerinden biridir.
Kan şekerinin düşmesi titremenin sık görülen nedenleri arasındadır. Eğer uzun süre yemek yemez ya da su içmezseniz kan şekeriniz düşer. Bu da titremeye yol açar. Şeker hastası kişilerde buna hipoglisemi denir ve şiddetli bir şekilde yaşanabilir.
Kaygı titremeye yol açan mental unsurlardan bir diğeridir. Mide bulantısı, kalbin hızlanması gibi belirtiler de görülür.
Kan zehirlenmesi de denen sepsis durumunun belirtileri arasında da titreme bulunur. Sepsisin diğer belirtileri kafa karışıklığı, terleme, ağrı, kalbin hızlanması ve nefes yetmezliğidir.
Esansiyel Tremorun Tedavi Yöntemleri
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm benin sorunum idrara cıktığımda idrarımı yapıyorum ama sonra damla damla geliyor ayaha kalkıyorum penisi biraz sıkıyorum icindekileri kurutana kad... devamı
Migrene İlişkin Efsaneler Ve Gerçekler
Glosofarinjeal Nevralji
Postherpetik Nevralji
Epilepsi İçin Görsel Kılavuz
Ritim Duygusu Dil Öğrenme Yeteneğiyle Alakalı