Nedir
Transüretral Mikrodalga Terapisi (TUMT)
Transüretral mikrodalga terapisi (TUMT), prostat büyümesinin neden olduğu üriner belirtileri tedavi etmek için ayakta uygulanan bir işlemdir. Bu tedavide doktorunuz esnek bir borucuğa (kateter) bağlı küçük bir mikrodalga antenini penisinizin ucundan içeriye doğru sokar. Kateter, mesanenizdeki idrarı taşıyan borucuk (üretra) boyunca ve prostatınızın idrar akışını engelleyen yerine kadar genişler. TUMT mikrodalga enerjisi dozunu taşıyarak, fazla prostat hücrelerini ısıtan ve yok eden bir anten kullanır.
Transüretral mikrodalga terapisi (TUMT), büyümüş prostatı tedavi etmenin birçok yolundan birisidir. Sözkonusu prostat büyümesi durumu ‘benign prostatik hiperpilazi (BPH)’, yani iyi huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. Diğer tedaviler ilaçlar, prostatın transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), transüretral prostat iğneli alımı (TUNA), lazer ameliyatı ve açık prostat alımı ameliyatıdır.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Transüretral mikrodalga terapisi (TUMT), prostat büyümesinin neden olduğu şu gibi üriner belirtileri ortadan kaldırmak için yapılan bir tedavidir:
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
- Geceleri idrara çıkma ihtiyacında artış (nokturi)
- İdrar yaparken idrarın kesilip tekrar başlaması durumu
- Mesanenizi tamamıyla boşaltamadığınız hissi.
TUMT, prostatı biraz büyümüş ve hafif belirtileri olan erkeklerde en iyi sonucu verir. Tedavi, eğer prostatınız temel olarak orta bölümde genişlemişse ve yukarı doğru büyüyerek mesanenizin içine doğru baskı yapıyorsa o kadar faydalı olmaz. Böyle durumlarda mikrodalga anteni, prostatın idrar akışını engelleyen bölümüne ulaşacak yeterli enerjiyi üretemez.
Uzun vadede ameliyat, prostat büyümesinden kaynaklanan üriner belirtilerin giderilmesinde TUMT’den daha etkili görünür. Ama TUMT’nin birçok avantajı vardır:
- Genel ya da omurilik anestezi gerektirmez.
- Ameliyattan daha az kanama riski vardır.
- Sağlık sorunlarınız sebebiyle ameliyat iyi bir seçenek değilse sizin için daha güvenli bir alternatif olabilir.
TUMT’un sizin için iyi bir seçenek olduğuna karar vermeden önce doktorunuz sistoskopi yapacaktır. Bu işlem, mesanenizin ve idrarı penisinize taşıyan borunun (üretra) içini görmek için yapılır.
Riskler
Riskleri
Transüretral mikrodalga terapisinin (TUMT) riskleri şunlardır:
- İdrar yapmada zorlanma. Bazı erkekler işlem sonrasında idrar yapmakta zorlanırlar. Eğer bu olursa birkaç gün, birkaç hafta ya da daha uzun bir süre boyunca idrarınızı mesanenizden taşıyacak bir borucuğa ihtiyacınız olabilir.
- İdrar yolları enfeksiyonu. İdrar yolları enfeksiyonu ihtimali, kateterin daha fazla kalması halinde daha kuvvetle muhtemeldir ve antibiyotik ya da diğer tedavileri gerektirebilir.
- Üretra daralması (sitriktur). Bu sorun, mesaneden üreyi taşıyan borucuğu tıkar ve ek tedaviler gerektirebilir.
- Geriye boşalma. Bu sorunda, boşalma sırasında meni geriye, mesanenin içine doğru akar. Acılı ya da zararlı değildir, ama bu sorununuz varsa orgazm olurken çok az meniniz olur ya da penisinizin dışında meni bulunmaz.
- Tekrar tedavi ihtiyacı. TUMT tedavisine giren bazı erkeklerin, daha sonra genellikle ameliyat gibi daha fazla tedaviye ihtiyaçları olur. TUMT’den sonra ek tedavi, hasta ameliyatlık durumda olacağından, daha büyük ihtimalle gerekecektir. Bu, ya belirtilerin tekrarlaması ya da hiçbir şekilde yeterli iyileşme sağlanamamamsından kaynaklanır.
Eğer şunlar sizde varsa, potansiyel komplikasyonları yüzünden, TUMT tavsiye edilmez:
- Penis implantasyonu
- Yapay üriner sfinkter (kas halkası, kapakçık)
- Üretral daralma (idrarı mesaneden taşıyan borucuğun daralması)
- Pelvik alanda (karın boşluğu) radyasyon tedavisi
- Karın boşluğunda ameliyat
Eğer kalp piliniz ya da implante defibrilatörünüz (kalbe elektiriksel şok veren cihaz) varsa, kardiolojistinizle konuşmanız ve işlem için aletin durdurulmasının mümkün olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Tedaviniz öncesinde doktorunuzun talimatlarını takip edin:
- Eğer doktorunuz söylediyse kan sulandırıcı ilaçlarınızı azaltın ya da kesin. Örnekler; varfarin ve aspirin, ibuprofen ya da naproksen içeren reçetesiz ilaçları da kapsar. Asetaminofen de genelde kullanılabilir.
- Tedaviniz öncesindeki gece, doktorunuz farklı şekilde önermediyse gece yarısından sonra hiçbir şey yemeyin ve içmeyin. Sadece doktorunuzun size söylediği ilaçları, işlemin yapılacağı sabah küçük bir yudum suyla alın.
- Önceden eve gidişinizi organize edin. İşlemden sonra araba kullanmanız mümkün olmayacaktır.
Doktorunuz size takip etmeniz gereken başka adımlar da önerebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
TUMT bir saatten daha az sürer. Genellikle ayakta uygulanan bir işlemdir ve ameliyat günü eve gidebilirsiniz. İşlem sırasında lokal anestezi, ağrıyı kontrol etmeye yardım eder ve muhtemelen damardan (IV) sakinleştirici ilaç da alırsınız. Damardan sakinleştiriciyle uykulu ve uyuşuk ama bilinçli kalırsınız.
İşlem sırasında
İşleme başlamak için doktorunuz, üretranıza mikrodalga antenli bir katater sokacak. Bir termometre de anüsünüze yerleştirilerek ateşiniz kontrol edilecek. Her ikisi de konulan yerde sabit durmaları için bir balona tutturulmuş olacaklardır. Doktorunuz ultrason cihazını kullanarak kataterin ve anüsteki termometrenin yerleşimini kontrol edebilir.
Mikrodalga tedavisi süresince, üretrayı ısıdan korumak için antenin ucunda ve etrafında su sirkülasyonu olacaktır. Doktorunuz size, canınızın çok yanmaması için yeterince ağrı kesici ilaç verecek, ama prostatınızla mesane bölgenizde yine de biraz sıcaklık ve acı hissedeceksiniz. Doktorunuz, işlem sırasında ne kadar acı duymayı bekleyebileceğinizi anlatacak ve acı çok aşırı olursa, acil durdurma düğmesini nasıl kullanacağınızı gösterecektir.
İşlem sırasında az acı duymak önemlidir. Çünkü doktorunuz ne kadar ağrı çektiğinizi sorarak, belirtilerinizi düzeltecek yeterli ısıyı aldığınızdan emin olmak için ayarlama yapacaktır.
Fakat prostatınıza ve etrafındaki bölgeye hasar verecek kadar çok ısı verilmeyecektir. Birkaç dakika süren mikrodalga tedavisi anında, mümkün olduğunca hareketsiz durmanız gerekecek.
Tedavi süresince güçlü bir şekilde idrara çıkma ihtiyacı ve mesane spazmları yaşayabilirsiniz. Bu hisler genelde tedavi bittikten sonra kaybolur.
İşlem sonrasında
İşlem sonrasında iyileşmek için doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Kan sulandırıcı ilaçlar almayın. Doktorunuz söyleyene kadar kan sulandırıcı ilaçlar almayın.
- Ağır aktiviteler yapmayın. Örneğin, üç beş gün süresince ağır kaldırmayın.
- Seks yapmayın. Doktorunuz ‘tamam’ diyene kadar seks yapmayın. Birçok erkek için bu süre, işlem sonrasındaki bir iki haftalık bir süredir.
- Araba kullanmayın. Tedavi sonrasında günün kalan kısmında araba kullanmayın.
Birkaç gün ya da birkaç hafta boyunca acil ve sık sık idrara çıkmak, idrarınızda az miktarda kan olması (hematuri) normaldir. Ağrılı idrar yapma, TUMT’den sonraki haftalar boyunca devam edebilir.
İşlem sonrasındaki birkaç gün süresince, penisinizin içinde, idrarınızın mesanenizden çıkmasına olanak sağlayan bir borucuğun (üriner kateter) durmasına ihtiyacınız olacaktır. Eğer bu alındıktan sonra idrar yapamıyorsanız doktorunuz size, idrar çıkarmanız mümkün olana kadar kendi kendinize penisinize takarak mesanenizi boşaltabileceğiniz bir kateter verecektir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Transüretral mikrodalga terapisi (TUMT), birçok erkekte idrar akımını iyileştirir. Bu işlem genel olarak idrar akımını iyileştirmede ilaçlardan daha etkindir ama açık prostat ameliyatı ya da transüretral prostat kesilmesinden daha az etkilidir. Bazı doktorlar TUMT’yi prostat büyümesi için var olan az ‘invaziv’ tedaviler arasında en iyi seçenek olarak kabul ederler.
Üriner belirtilerinizde fark edilen bir iyileşme görmeniz için haftalar geçebilir. Bu, vücudunuzun mikrodalga enerjisiyle tahrip edilen fazla büyümüş prostat dokularını yok etmesi ve absorbe etmesi için zamana ihtiyaç duymasındandır. Bazı erkekler bir süre sonra yeniden tedaviye ihtiyaç duyabilirler. TUMT’nin uzun vadede ve genel etkinliğinin belirlenmesi için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Cep Telefonunun Bilinmeyen Zararları
Füsun YILMAZ
Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı
Cinsel İlişki Sıklığının Artması Prostat Sağlığını Geliştirebilir Mi?
Üroloji Hastalıkları Belirtileri
Transüretral İğne Ablasyonu (Tuna)
Transüretral Prostat Kesiği (Tuıp)
Benign Prostat Hiperplazisi (Prostatta İyi Huylu Büyüme)