Prostat Ameliyatının Yan Etkileri
Birçok doktorun ve sağlık kurumunun raporlarına göre prostat ameliyatının yan etkilerini yaşayan birçok insan bulunmaktadır. Araştırmalara göre robot kullanılan prostat ameliyatının yan etkileri birçok kişide görülmüştür. Prostat ameliyatının yan etkilerini tartışmadan önce bir kişinin prostat ameliyatı olmaya tam olarak ne zaman karar vermesi gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.
Prostat Ameliyatı Olmak İçin Doğru Zaman Nedir?
Prostat ameliyatı olma kararı kimi zaman oldukça zor olabilir ve doktorunuzun tavsiyelerine göre hareket etmeniz gerekmektedir. Prostat problemiyle karşılaşan sayısız erkek bulunmaktadır. Erkekler yaşlandıkça prostat problemleri daha sık görülür. Yıllar geçtikçe prostat büyümesi adım adım gelişir ve prostat bezi büyümesi belirtileri bu büyüme ile açığa çıkar. Prostat büyümesi ve prostat kanseri kavramları farklıdır ve doktorlar kanserli prostatın ameliyatla alınmasını önermektedirler. Prostat büyümesi vakasında ameliyat olmak yerine tercih edilebilecek birçok seçenek bulunmaktadır. Prostat büyümesini tedavi etmek üzere ilaç terapileri ve cerrahi olmayan seçenekler mevcuttur. Dolayısıyla prostat ameliyatı olma konusundaki doğru karar hastanın genel sağlığını kapsayan tüm yönler göz önünde bulundurulduktan sonra verilmelidir.
Prostat Ameliyatının Yan Etkileri
Üriner Sistem Fonksiyon Bozukluğu
Üriner sistem fonksiyon bozukluğu, prostat ameliyatının idrara çıkma sırasında ağrıya bağlı olarak ortaya çıkan yan etkilerinden biridir. Bu yan etki prostat ameliyatı geçiren birçok kişide görülür.
Sertleşme Fonksiyon Bozukluğu
Sertleşme fonksiyon bozukluğu, prostat ameliyatının, birçok erkeğin yaşadığı başlıca yan etkilerinden bir diğeridir. Sertleşme fonksiyon bozukluğu prostat yakınında bulunan sinirlerin prostat ameliyatında alınmasına bağlı olarak ortaya çıkar ancak tedavisi mümkündür.
Bağırsak Fonksiyon Bozukluğu
Prostat ameliyatı sonucunda üriner sistem ve sertleşme fonksiyon bozukluklarının yanı sıra bağırsak fonksiyon bozukluğu da görülebilir. Prostat ameliyatının bağırsak fonksiyon bozukluğu gibi yan etkileri rektumda gerçekleşen hasara bağlı olarak görülür.
Ağrı ve Kanama
Ağrı ve kanama şikayeti, prostat ameliyatının birçok hastada yaygın olarak görülen yan etkileridir. Normal vakalarda ağrı ve kanama birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde kaybolur ancak ağrı ve kanama kesilmediği takdirde alternatif tedaviler gerekebilir.
Kısırlık
ABD Milli Tıp Kütüphanesine göre prostat ameliyatının yan etkilerinden biri de kısırlık olabilir. Bazı insanlarda kısırlık görülmesinin sebebi semen keseleri ile üreme üzerinde doğrudan etkisi olan prostatın alınmasına bağlıdır. Kısırlığın sebeplerinden biri de ameliyat olan birçok hastanın travma yaşaması olasılığıdır.
Erken ve Geri Boşalma
Erkek orgazm olmadan semen(meni) salgılanmasını kapsayan erken boşalma da prostat ameliyatının yan etkilerinden biridir. Ancak geri boşalma durumunda semen idrar yoluna girmek yerine yanlışlıkla mesaneye girer ve idrar ile karışır. Bu semenin nihai çıkışı idrar aracılığıyla olur. Bu, tıbbi çevrelerde prostat ameliyatının en nadir görülen yan etkilerinden biri olarak kabul edilir ve herhangi bir zararı bulunmadığına inanılır. Bunların her ikisi de prostat ameliyatının cinsel yan etkileri şeklinde ifade edilebilir.
Lazerli prostat ameliyatının yan etkileri arasında sıkça idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonları, mesane kontrolü kaybı ve aynı zamanda idrar yolunda yara oluşumu yer almaktadır. İdrar yolunda ve aynı zamanda mesanede oluşan bu yaralar idrara çıkma zorluğuyla sonuçlanan tıkanmalara yol açar. Tam tersine prostat büyümesinin yan etkileri arasında idrara çıkma esnasında ağrı, TURP sendromu, sıkça idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, mesane boynunun daralması ve sertleşme sorunları yaşanması yer almaktadır.
Prostat ameliyatının bu yazıda belirtilen yan etkileri ameliyat olan herkeste görülmez. Sağlıklı olmanın anahtarları olumlu bir tavır ve iyi bir yaşam sürmektir.
Prostat büyümesi tedavisi
Op. Dr. Mert DEMİREL
nasıl bir uygulama gerekli ve ameliyat kesin cözüm mü yan etkileri olur mu... devamı
Robotik Cerrahi İle Böbrek Nakli
Transüretral İğne Ablasyonu (Tuna)
Radikal Prostatektomi
Transüretral Prostat Rezeksiyonu (Turp)
Prostat Hastalıkları