Nedir
Nedir?
Ulnar sinir yaralanması, koldaki üç ana sinirden biri olan ulnar sinirin zarar gördüğü bir yaralanmadır. Ulnar sinir, omuzdan ele uzanır ve beyinle el arasında sinyaller taşımak, elle ön kolunda hareket ve hissi sağlamaktan sorumludur. Ulnar sinirin yaralanması bu iletişime zarar verebilir, elle koldaki hareketi ve hissi sınırlayabilir. Ulnar sinir hasarı oluşursa, büyük olasılıkla yüzük ve serçe parmakları bölgesinde belirtiler yaşarsınız.
Ulnar sinir yaralanması basınç, travma veya hastalık sonucu olabilir. Ulnar sinir yaralanmasının en sık rastlanan nedeni, ulnar sinire basınç uygulanmasına neden olan bir sıkışmadır. Buna, dirsek kırılması ya da çıkması gibi bir kemik hasarı, yumuşak dokunun şişmesi ya da belirli aktivite ya da pozisyonlardan kaynaklanan dış basınç neden olabilir. Bazı durumlarda, ulnar sinir yaralanmaları bilinen bir neden olmadan ortaya çıkabilir.
Ulnar sinir yaralanmasının tedavisi büyük ölçüde durumun ciddiyetine ve temelinde yatan nedene bağlıdır. Sağlık uzmanınız ulnar sinir yaralanması için cerrahi olmayan ve cerrahi tedaviler önerebilir. Her iki durumda da tedavinin amacı, belirtileri yönetmek veya hafifletmek ve mümkün olduğunda, temelde yatan nedeni düzeltmektir.
Eğer ulnar sinir bölgesinde ani bir karıncalanma ya da anormal bir hisle birlikte vücudunuzun bir tarafındaki kol ve parmaklarda uyuşma ya da zayıflık ortaya çıkarsa; kendinden geçme ya da tepkisizlik gibi bilinç ya da uyanıklık seviyesinde değişim olursa; aynı zamanda inme belirtisi de olabilen, hayatınızda yaşadığınız en kötü baş ağrısını yaşarsanız acilen tıbbi yardım isteyin (112''yi arayın).
Ulnar sinir hasarı için tedavi görüyor olmanıza rağmen hafif belirtiler tekrar ediyor ya da geçmiyorsa hemen tıbbi yardım isteyin.
Belirtiler
Belirtiler
Ulnar sinir yaralanması belirtileri ağrı, uyuşma, kas gücü kaybı ve el ve kolda koordinasyon kaybıdır. Belirtiler en çok serçe parmak ve yüzük parmağını etkiler.
Ulnar sinir yaralanmasının sık görülen belirtileri
Ulnar sinir yaralanması belirtilerini her gün ya da arada bir yaşayabilirsiniz. Zaman zaman, aşağıda da belirtilerin ulnar sinir yaralanması belirtileri şiddetli olabilir:
- El, kol ve parmakta yanma hissi
- Klavyede ya da kalemle yazı yazarken kolda artan uyuşma ve karıncalanma
- Klavyede ya da kalemle yazı yazarken parmakta artan uyuşma ve karıncalanma
- El, kol veya parmaklarda batma hissi
- Ellerde karıncalanma veya başka olağandışı hisler
- El, kol veya parmaklarda zayıflık (güç kaybı)
Ciddi bir durumu işaret edebilen belirtiler
Bazı durumlarda, ulnar sinir belirtileri derhal acil servislerde değerlendirilmesi gereken ciddi bir durum olabilir. Eğer siz ya da birlikte olduğunuz biri aşağıdaki ciddi belirtilerden herhangi birini geçirirse derhal tıbbi yardım isteyin (112''yi arayın):
- Kendinden geçme veya tepkisizlik gibi bilinç ya da uyanıklık düzeyinde değişme
- Zihin bulanıklığı, deliryum, letarji, halüsinasyon ve hezeyanlar gibi ani zihinsel durum veya davranış değişikliği
- Göğüste ağrı ya da basınç
- Nefes alma zorluğu
- Bozuk veya geveleyerek konuşma ya da konuşamama
- Felç ya da vücudun bir bölümünü hareket ettirememe
- Ani görme değişikliği, görme kaybı ya da göz ağrısı
Sebepler
Sebepler
Ulnar sinir yaralanmalarının basınç, travma ve hastalık gibi birçok nedeni vardır. Bazı durumlarda, ulnar sinir yaralanmaları bilinen bir neden olmadan ortaya çıkabilir.
Ulnar sinir yaralanmasının en sık rastlanan nedeni ulnar sinir üzerinde oluşan, ulnar sinir sıkışması olarak bilinen, aşırı basınçtır. Ulnar sinir omuzdan ele kadar uzanır, iki doku tünelinden geçer: dirsek arkasında kübital tünel ve bilekte Guyon kanalı. Her iki tünel de ulnar sinirin yaygın olarak sıkışabildiği ve yaralanabildiği yerlerdir. Ulnar sinir, ayrıca boyunda veya köprücük kemiği altında da sıkışabilir.
Ulnar sinir sıkışması, yumuşak doku şişmesi, kistler ya da koldaki kemiklerin hasar görmesinden kaynaklanabilir. Ulnar sinir yaralanmasına neden olan kemik hasarına, artrit, dirsek çıkıkları, dirsek ve el bileği kırıkları ve kemik çıkıntıları neden olabilir. Tekrarlanan kol ve el hareketleri, dirseğin aşırı bükülmesi ve avuç içine uzun süre uygulanan bir basınç da ulnar sinir yaralanmasına neden olabilir.
Ulnar sinir yaralanması doğrudan sinire etkiyen bir travma sonucu da olabilir. Son olarak, diyabet ya da hipotiroidi gibi sinir hasarına neden olduğu bilinen ve tüm vücudu etkileyen bir hastalık ulnar siniri etkileyebilir.
Risk Faktörleri
Risk faktörleri
Bir dizi faktör ulnar sinir yaralanması riskini artırır. Ama risk faktörlerine sahip olan tüm insanlarda ulnar sinir yaralanması olmaz. Ulnar sinir yaralanması için risk faktörleri şunlardır:
- Dirseğin ya da bileğin uzun süre bükülmüş ya da burulmuş olarak kaldığı faaliyetler
- Alkol bağımlılığı
- Brakial pleksus yaralanması (omurgadan omuz, kol ve ele sinyaller taşıyan sinir gruplarının yaralanması)
- Diyabet (vücudunuzun enerji için şekeri kullanma yeteneğini etkileyen kronik bir hastalık)
- Dirsek ve bilek anormallikleri
- Hipotiroidi (az çalışan tiroid)
- Koldaki ulnar sinirde olduğu gibi, sinirin sıkışması veya basınç altında kalması
- Romatoid artrit (eklem iltihabıyla karakterize kronik bir otoimmün hastalık)
- Ulnar siniri basınç altında bırakan uyku pozisyonları
Ulnar sinir yaralanması riskini azaltmak
Aşağıdakileri uygulayarak ulnar sinir yaralanması riskini azaltmak mümkün olabilir:
- Dirseğe ya da kolun iç tarafına basınç uygulayacak pozisyonlardan kaçınmak
- Uyurken dirsek ve el bileğini düz tutmak
- Dirseğin ya da bileğin uzun süre bükülmesini gerektiren faaliyetleri sınırlamak
Komplikasyonlar
Komplikasyonlar
Tedavi edilmeyen ulnar sinir yaralanmasının komplikasyonları ciddi olabilir. Doktorunuzla birlikte tasarladığınız özel tedavi planına uymak ciddi komplikasyon riskinizi en aza düşürür. Ulnar sinir yaralanmasının komplikasyonları şunlardır:
- Ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olan sinir sorunları
- Kalıcı duyu kaybı
- Kalıcı sinir hasarı (sinir sıkışmasından dolayı), felç de dahil
- Kalıcı ya da kronik ağrı
Tedavi
Tedavi
Ulnar sinir yaralanması tedavisi bir sağlık kuruluşundan tıbbi yardım istemekle başlar. Ulnar sinir hasarınız olup olmadığını belirlemek için, sağlık hizmeti sağlayıcınız muhtemelen fizik muayene yapacaktır.
Ulnar sinir yaralanması tedavisinin amacı, belirtileri yönetmek veya hafifletmek ve mümkün olduğunda, temelde yatan nedeni düzeltmektir. Ulnar sinir yaralanmasının tedavisi büyük ölçüde durumun ciddiyetine ve temelinde yatan nedene bağlıdır.
Ulnar sinir yaralanmasının cerrahi olmayan tedavileri
Ulnar sinir yaralanmasının cerrahi olmayan tedavileri şunlardır:
- Şişmeyi azaltarak sinir üzerindeki basıncı azaltmak için kortikosteroid enjeksiyonları
- Ergoterapi (iş ve uğraşı terapisi)
- Reçetesiz veya reçeteli ağrı kesici ilaçlar
- Fizik tedavi
- Dirsek ve bilekleri sabitlemek
Ulnar sinir yaralanmasının cerrahi tedavisi
Ulnar sinir yaralanmasının şiddeti ve nedenine bağlı olarak, doktorunuz ameliyat önerebilir. Ameliyat şu amaçlarla önerilebilir:
- Ulnar sinir üzerindeki basıncı hafifletmek
- Kemik yaralanmaları ve hasarını onarmak
- Dirseğin arkasındaki kübital tüneli ve bilekteki Gunyon kanalını açmak
- Ulnar sinirin yerini değiştirmek
- Kistleri çıkarmak
Tamamlayıcı tedaviler
Bazı tamamlayıcı tedaviler bazı kişilere ulnar sinir yaralanmasıyla başa çıkma çabalarında yardımcı olabilir. Bazen alternatif tedaviler olarak da adlandırılan bu tedaviler, geleneksel tıbbi tedavilerle birlikte kullanılır. Tamamlayıcı tedaviler tıbbi bakımın yerine tamamen geçmez.
Tamamlayıcı tedaviler şunları içerebilir:
- Akupunktur
- Masaj terapisi
- Yoga
Cumartesi Gecesi Felci
Op. Dr. Tolgay ŞATANA
Hocam yaklaşık bir yıl önce sol dizimde olusan agri nedeniyle mr çekildi. Menisküs zedelenmesi dendi. Egzersiz verildi. Uyuyorum egzersizlere ancak ... devamı
Osteoartriti Anlamak İçin Görsel Rehber
Ödem
Boyun Ve Omuz Ağrısı
Skleroderma
Testis Ağrısı