Nedir

 

Uykuya bağlı yeme bozuklukları

Uykuya bağlı yeme bozuklukları, gece boyunca gözlemlenen anormal yeme düzeni ile tanımlanır.

Uyurgezerlik kadar yaygın olmayan gece uykuya bağlı yeme bozuklukları, uyurgezerlik sırasında ortaya çıkabilir. Bu tür bir yeme bozukluğu olan kişiler uyku sırasında yemek yerler. Bu kişiler genellikle mutfağa giderek kendilerine yemek hazırladıklarını hatırlamazlar. Eğer gece uykuya bağlı yeme bozukluğu sık olarak ortaya çıkarsa, kişi kilo alabilir ve Tip 2 diyabet riski artar.

Uykuya bağlı yeme bozukluğu ile yakından ilişkili olan gece yeme sendromu, kişinin geceleri bilinci açık bir şekilde yemek yemesi ve yemek yemeden uykuya dalamaması ile tanımlanır.

Gece yeme sendromunun belirtileri aşağıda verilmiştir ve bu belirtiler genellikle en az iki ay sürerek ortaya çıkar:

  • Kahvaltı zamanında iştah azlığı veya iştah kapanıklığı
  • Akşam yemeğinin ardında daha fazla yeme isteği
  • Akşam yemeği saatinden sonra günlük yediğinizin yarısı kadar gıda tüketimi
  • Gece tekrar tekrar uyanma ve uyumak için yemek yemeğe ihtiyaç duyma

Gece yeme sendromu ile gece uykuya bağlı yeme bozukluğu bazı farklılıklar gösterir. Gece yeme bozukluğu olan kişiler, bilinçleri açık haldeyken yemek yerler. Buna karşın iki rahatsızlık da uyku ve yeme bozukluklarını içermeleri bakımından benzerlik gösterir. Her iki rahatsızlık da kişinin beslenmesini olumsuz etkileyebilir, utanca neden olabilir ve depresyon ve kilo alımı ile sonuçlanabilir.  

Kimler uykuya bağlı yeme bozukluklarına yakalanır?

Hem erkekler hem de kadınlar bu rahatsızlığa karşı duyarlıdır; fakat bu rahatsızlıklar kadınlar arasında daha yaygındır. Genel nüfusun yüzde 1 ila yüzde 3’ünde görülür ve yeme bozukluğu olan kişilerin yüzde 10 ila yüzde 15’inde uykuya bağlı yeme bozuklukları mevcuttur. Bu kişilerin birçoğu gün içerisinde diyet yaparlar. Bu durum kişinin kendisini aç hissetmesine ve gece boyunca uyku nedeni ile kontrolün zayıf düşmesine bağlı olarak aşırı yemek yemesine yol açabilir. Bazı durumlarda, uykuya bağlı yeme bozukluğu olan kişilerde alkolizm, uyuşturucu madde kullanımı ve diğer uyku rahatsızlıkları geçmişi vardır.

Tedavi

 

Tedavi

Uykuya bağlı yeme bozukluklarının tedavisinde ilk olarak hasta ile görüşülür ve kişinin bir uyku laboratuvarında kalması ve beyin aktivitelerinin gece boyunca gözlemlenmesi gerekebilir. İlaç tedavileri bazen bu rahatsızlıklara iyi gelebilir; buna karşın yaralanmalara neden olabilecek zihin bulanıklığını ve dikkatsizliği arttırdığı için uyku haplarından uzak durulmalıdır. Ek tedaviler arasında stres ve kaygı bozukluğunu giderecek yöntemler yer alabilir. Bu yöntemlerin örnekleri arasında stres yönetimi, girişkenlik eğitimi, danışma ve alkol ve kafein tüketiminin sınırlandırılması yer alır.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

Merhabalar hocam, 26 aylık bir oğlum var. Başlıktan da anlayacağınız gibi 2 yaş problemi yaşıyoruz. 4-5 kadar işe ara vermiştim yaklaşık 2 ay önce te... devamı