Nedir
Nedir?
Bu durum yeterince iyi bilinmez çünkü yaşayan hastalar önemli ölçüde utanç hissederler. Ama aslında yaygın bir durumdur, dünya çapında milyonlarca kadını etkilediği bilinir.
Vaginal fisür esasen vajinada veya etrafında meydana gelen bir çatlak, yırtık veya sıyrıktır. Genital herpes veya cinsel travma vakasıyla yaygın olarak karıştırılır. Vajinal fisürlerin oluşumu bir dizi faktöre bağlı olabilir, bu faktörlerden çoğu başka bir tıbbi rahatsızlık veya vajinal abrasyonun birlikte etkisinin sonucudur.
Sebepler
Sebepler
Vajinal fisür oluşumunun en yaygın sebeplerinden biri, vajina yeterince ıslanmadan cinsel ilişkiye girmektir. Lateks prezervatiflerin yumuşak vajina dokusuna sürtünmesinden kaynaklanan bazı vakalar da doku ve çevresinde kesik ve yırtıklarla sonuçlanabilir, sonuçta vajinal fisürlere neden olan budur.
Genç kızlarda, özellikle maya mantarı enfeksiyonlarına yatkın olanların yanı sıra son zamanlarda vajina çevresinde bir tür yaralanmadan mustarip olanlarda da vajinal fisür meydana geldiği biliniyor. Vajinal fisürden kaynaklanan acı, büyük ölçüde hasarın ciddiyetine bağlı olacaktır. Bazı vakalarda acı kontrol edilebilir görülürken bazı kızlar acının neredeyse dayanılmaz olduğundan şikayet eder.
Vajinal fisürlerin genelde idrar çıkarma sırasında en acı verici olduğu bilinir. Çünkü idrar doğasında asidiktir ve dokuyla herhangi bir temasta yanma hissi oluşturması muhtemeldir. Dahası, ilgili sürtünme miktarının fazla olmasından dolayı, fisür kuru cinsel ilişki sırasında aşırı acı verici olabilir.
Vajinal fisür aşırı acı verici olabilmesine rağmen, birçok vakada hasar özel bir tıbbi tedavi gerekmeden zamanla kendi kendine geçer. Durumun tanısı, yırtığın yeri ve boyutunun yanı sıra çocuğun veya kadının iletişim kabiliyeti dahil bir dizi faktöre bağlı olarak biraz zor olabilir. Bazı vakalarda, fisür görülmez de orada olduğu hissedilir, bu da bazı çocuklar için büyük bir sorun olabilir.
Ciddiye alınması gereken vajinal fisürlerden kaçınmanın bir yönü, iyi östrojen düzeyleriyle desteklenen sağlıklı bir ortamın vajinal bölgeyi bakteriyel enfeksiyondan korumanın büyük rol oynamasıdır. Bu östrojen düzeyleri düştüğünde vajinal değişiklikler bakteriyel enfeksiyona daha yatkın hale gelir ve vajinadaki bakterilerin üretraya ulaşıp bir tür idrar yolu enfeksiyonuna neden olması muhtemeldir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşamak, tek başına vajinal fisür yaşamakla eşit ölçüde veya ondan çok daha fazla acı verici olabilir. Ama bu ikisinin birleşimi hem acı hem de rahatsızlık verici olacaktır.
Vajinal fisürler kolay bir şekilde idrar yolu enfeksiyonunun sonucu da olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu genelde dış genital bölgelerin çok kuru, kaşıntılı ve tahrişli hale gelmesine neden olur, bu da onu kaşıma ve daha fazla hasara yol açma ihtimalini artırır. Östrojen düzeylerinin idrar yolu enfeksiyonu, ardından vajinal fisür oluşumunda oynadığı önemli rolün bir sonucu olarak, halihazırda kullandığınız ilaçları ve onların bu durumda bir rol oynayıp oynamadığını belirlemek faydalı olacaktır.
Tedavi
Tedavi
Vajinal enfeksiyonlar çok yaygın olduğu için, kadınların durumdan kaynaklanan enfeksiyonlarla mücadele etmesini sağlamak için bir dizi evde tedavi vardır.
Vajinal fisürlerle baş ederken ilk ve en çok önerilen adım, cildi yumuşatmak ve acıyla tahrişi azaltmak için fisürlerin, yani kesiklerin üstüne ve etrafına hindistancevizi yağı sürmektir. Bu, baş edilebilir görünen durum neredeyse hemen fayda sağlayacaktır.
Vajinal fisürleri tedavi ederken herhangi bir tedavi planının en önemli yönü, vücudunuzu mümkün olduğunca dinlendirmektir. Fisürlerin konumundan dolayı, genelde dar kıyafetler giymenin sonucu olan, hareketten kaynaklanan sürtünmenin her zaman meydana gelme ihtimali bulunduğunu ve yalnızca asgari hareketin gerçekleşmesi gerektiğini unutmayın.
Ilık banyo suyuna tek bir çorba kaşığı kanyak ilave edip yaklaşık 20 dakika küvette oturabilirsiniz. Başlangıçta, kanyağın antiseptik özellikleri vajinanın yumuşak ve hassas dokusuna etki ederken batma hissi yaşamanız muhtemel ama acı çok geçmeden yok olur.
Sıyrıkların çok derin ve bariz olması durumunda, bunu evde tedavi etmekten kaçınıp eğitimli bir tıbbi uzmanın soruna göz atmasını tercih etmeniz önemli. Vajinal doku oldukça duyarlı olduğu için, ihtiyaç olduğunu hissediyorsanız tıbbi yardım almayı ertelemeyin.
Hemoroit pedleri de bölgeyi silmek için hızlı ve yararlı bir tedavi seçeneğidir. Bu pedler hemen her yerdeki eczanelerden reçetesiz olarak alınabilir. Ama unutmayın ki bu pedler yalnıza dışsal olarak kullanılmalı ve vajinanın içsel bölgelerine yaklaştırılmamalıdır.
Sıyrıklar veya çatlaklar tamamen geçene kadar cinsel ilişkiden kaçınmaya özen gösterin çünkü tedavi sürecinde enfeksiyon kapıp normal iyileşme sürecini uzatmanın yanı sıra bu süre içinde yaşayabileceğiniz rahatsızlık miktarını artırmanız da muhtemel.
Op. Dr. Ayşe KONAÇ UYAR
37 yaşında bekarım ve bakireyim ileri derecede vajinal sarkmam var kızlık zarı bozulmadan ameliyat yapılırmı... devamı
Hamilelikte Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda Ve Erkeklerde Cinsel İsteksizlik
Hamilelikte Kramplara Yol Açan Etkenler Nelerdir?
Vajina Daraltma
Saç Dökülmesi İçin Tavsiyeler