Vajinismus 1/3 alt vajinal kasların istemsiz ve kontrolsüz olarak kasılması sonucunda cinsel ilişkiye girememe sorunudur. Sorunun kaynağı çoğunlukla psikolojik nedenler olmasına rağmen bazı durumlarda doğumsal anatomik engellere bağlı olarak da cinsel birleşme gerçekleşemeyebilir.
Öncelikle bir jinekolog ve jinekolojik muayene…
Vajinismus tedavisine başlamadan önce nedeni saptamak için basit bir jinekolojik değerlendirme şarttır. Jinekolojik değerlendirme cinsel terapiler konusunda deneyimli bir jinekolog tarafından, oldukça hassas ve nazik bir şekilde yapılmalıdır. Bu şekilde vajinismusta kesin tedavi mümkün olabilmektedir.
Jinekolojik muayenede jinekolog hekim nelere bakar?
Jinekolojik değerlendirme sırasında kasılmaların şiddeti, hastanın değerlendirmeye ne kadar izin verdiği, gözle değerlendirmede cinsel ilişkiye engel anatomik bir yapının olup olmadığı gözlemlenmektedir.
Jinekolojik değerlendirme 10-15 saniye sürmekte, kesinlikle ağrısız olmakta ve hasta tarafından rahat tolere edilmektedir. Hastaların pek çoğu gereksiz yere yaşadıkları endişeleri değerlendirme sonrasında fark etmektedirler.
Jinekolojik değerlendirmede kızlık zarı, vajina yapısı ve dış genitalya incelenmektedir:
- Kızlık zarının sert ve yüksek kenarlı olması
- Kızlık zarının doğuştan gelen diğer anormallikleri (septatlı hymen, cribriform hymen, cressent hymen)
- Vajinal girişin dar olması
- Vajina içinde yer alan septumlar (perdeler)
- Bartholin absesi
- Dev kondiloma (HPV enfeksiyonu)
- Ağrılı cilt hastalıkları gibi.
Daha örnekleri çeşitlendirmek mümkündür.
Kızlık zarı ve vajinanın yapısal lezyonlarının çoğunda cerrahi yöntemler uygulanmalıdır. Yapılan ameliyat teknikleri ile başarılı sonuca ulaşmak mümkündür. Ancak hastaların çoğu kızlık zarında hiçbir sorun olmadığı halde jinekolog hekimler tarafından yapılan yönlendirmelerle kızlık zarını aldırtmakta veya zara kesi yaptırtmaktadır.
Kızlık zarının kesilerek çıkartılması (hymenektomy), kızlık zarına çentik atılarak girişin rahatlatılması (hymenotomy) operasyonu olarak geçmektedir.
Özetle yalnızca kızlık zarı problemi olan veya vajinada yapısal sorunları olan vajinismus hastalarında tedavi yöntemi olarak cerrahi işlemler ön planda tutulmalıdır. Gereksiz yapılan cerrahi işlemler vajinismus tedavisini kolaylaştırmamakta, aksine umutsuzlukları bir kat daha arttırmaktadır. Diğer taraftan anatomik bir engel de olsa ameliyat sonrasında hastalara yine cinsel terapi uygulanması şarttır. Vajinismus tedavilerinde kalıcı sonuç için profesyonel bir cinsel terapi uzmanından destek almak şarttır.
Kaynak: www.vajinismustedavisi.com.tr
Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
Hocam vajinismus tedavisini yapiyor musunuz? Ortalama kac seans suruyor acaba?... devamı
Vajinismus Tedavisinde Cerrahi Yöntemler
Kadınlarda En Sık Rastlanan Cinsel Sorun: Vajinusmus
Vajinismusun Sebepleri
Vajinismus Tedavisinde Önerilmeyen Yöntemler
Vajinismusun Nedenleri