Vejetaryenler beslenmelerinden eti çıkarırlar ve yemiş, bakliyat, tam tahıllar, sebze, meyve gibi bitkisel ağırlıklı gıdalarla beslenirler. Bazı vejetaryenler yumurta ve süt ürünleri yer. Veganlar ise sadece bitkisel gıdaları tüketir. Bu diyetler etle alakalı birçok sağlık sorununun riskini azaltır. Bu diyetleri sürdürmenin zorlukları olsa da iyi planlanırlarsa sağlığa faydaları olacaktır.

Veganlar ve vejetaryenler bitkisel gıdalardan bol miktarda tükettikleri için daha az doymamış yağ ve kolesterol alırlar. Bu diyetlerde lif de bolca bulunur ve fitokimyasallar açısından zengindirler. Sonuç olarak daha düşük vücut kütle indeksleri, obezite riski, kalp hastalığı riski, şeker hastalığı riski, tansiyon riski oluşur ve bazı kanserlerin de ihtimali düşer.

Hayvansal kaynaklarda birçok gerekli besin maddesi bolca bulunur. Bu sebeple vejetaryenler ve veganların bu maddeleri aldığından emin olması gerekir. Protein, kalsiyum, çinko, B12 vitamini, D vitamini vejetaryenler tarafından süt ürünleri ve yumurtayla alınabilir. Veganlar da bunların bulunduğu koyu yeşil yapraklı sebzeleri, bakliyatı, tam tahıllı gıdaları tüketmelidir. D vitamini, B12 vitamini ve omega 3 takviyeleri de alınabilir.

Genellikle araştırmalarda veganların ve vejetaryenlerin et yiyenler kadar sağlıklı olduğu ve kalp hastalıkları riskinin daha düşük olduğu görülmüştür. Her yaşta insan bu diyetleri uygulayabilir ancak çocukluk, büyüme, hamilelik, emzirme ve yaşlanma dönemlerinde özelleşen ihtiyaçlara göre diyet düzenlenmelidir. Et yemekten, vejetaryen veya vegan diyete geçmek kilo vermeyi garantilemez. Bu diyetlere uygun olan gıdalar da bolca şeker ve işlenmiş tahıl içerebilir. Kilo vermek için aynı et yiyen kişiler gibi kalori alımı azaltılmalıdır. 

Dyt. Sanem APA

Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı