Yaşın ilerleme süreci genellikle yaşlılıkla bağdaştırılır ve gerçekleşme sebebi vücuttaki asitli atıkların artmasıdır.
Yaş ilerledikçe, cilt nem ve esnekliğini kaybeder; bu süreçte kırışıklık, yüz ve diğer bölgelerdeki yaş lekeleri belirginleşir.
Yine de bu atık ürünleri yok ederek yaşlanma belirtilerini geri döndürebilirsiniz.
İnsanların yaşlanma belirtilerini geri çevirmeyi istemelerinin genellikle iki nedeni vardır: Sağlıklı bir ciltle genç bir görünüme sahip olmak ve daha uzun süre yaşamak. Yaşlanmadan sorumlu etkenleri belirleyip kontrol altına almak doğal olarak yaşlanmayı tersine çevirecektir.
Stres: Erken yaşlanmadan sorumlu başlıca etkendir. Araştırmalara göre, devamlı olarak stres altında kalmış kişilerin doğal yaşlanmadan daha önce yaşlandığı gözlemlenmiştir.
Yaşlanmayı kontrol eden DNA’daki bir bölüm stres nedeniyle hasar görür ve bu ince çizgiler, yaşlanma lekeleri ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerinin oluşmasına yol açar.
Stres kontrolü, yaşlanmayı tersine çevirecek en iyi yoldur. Düzenli spor yapmak stresi yok edecek en iyi çözümdür. Spor stresi yok eder çünkü beynin iyi düşünmesini ve iyi hissetmesini sağlayan endomorfin üretilmesine yardımcı olur. Düzenli spor alışkanlıklarının stresi kontrol altına almaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Yeterli miktarda uyumak ve dinlenmek stresin azaltılmasında hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle her gün 8 saatlik bir uyku almak iyidir. Yetersiz uyku günümüz insanının günlük koşturmacasının içinde yaşadığı stresin başlıca nedenidir. Gün içinde kısa bir şekerleme uykusu çekmek de işe bağlı stresin azaltılmasında etkilidir.
Ayrıca, yapmaktan zevk aldığınız aktiviteleri tespit edin ve bunları günlük alışkanlıklarınızın bir parçası haline getirin. Böyle yaparak, bu görevleri yerine getirmenin psikolojik etkileri endişe ve gerginliklerin düşüncelerinizden uzak durmasını sağlayacak bilinçaltı seviyesinde saklanacaktır.
Sevdiğiniz filmi izleme, sevdiğiniz müzikleri dinlemek, sizi rahatlatacak türden kitaplar okumak tabii ki stresi azaltacaktır. Meditasyon, yoga, denge hareketleri ve masaj, hepsi iyi birer stres azaltma yöntemidir.
Beslenme: Yaşlanma sürecinde hayati bir öneme sahiptir. Yediğiniz yiyeceklerle bağlantılı olarak beslenme yaşlanma sürecini hızlandırabilir de yavaşlatabilir de. Yaşlanma sürecini yavaşlatacak en iyi beslenme şekli kalori sınırlaması içerendir.
Kalori sınırı bulunan bir beslenme şekli takip etmek tansiyonu kontrol altına alır ve ömrü uzatır. Ayrıca, öğünlerinizin bütün vitaminleri içerdiğinden emin olun. Çünkü vitaminler yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı savaşan iyi birer antioksidan kaynağıdır.
Su: İyi bir nemlendirme kaynağıdır. Cilt iyi bir şekilde nemlendirilirse, gücünü korur ve yaşlanma belirtilerini geri çevirir. Bu nedenle günlük olarak yeterli su tüketin. Toksinlerden kurtulmaya yardımcı olarak yaşlanma süreci asitlerinin etkinliğini yok eder.
Güneşe maruz kalmak: Fazla güneşe maruz kalmak erken yaşlanmanın başlıca faktörüdür. Güneşe maruz kalmak ultraviyole ışınlarının ciltteki nemi azaltmasına neden olur, bu durum da yaşlılık lekeleri ve kırışıklık meydana getirir. Halbuki öğleden sonraları dışarı çıkmayarak, güneşin en yoğun olduğu zamanlarda gölgeli yerlerden yürüyerek kolayca cildinizi güneşten korumanız mümkün.
Yaşam tarzı: Sigara, alkol kullanımı ve kafein gibi devamlı alışkanlıklar yaşlanma belirtilerini hızlandıran en tehlikeli faktörlerdir. Bu yaşam tarzı alışkanlıkları vücuttaki toksin oranını tetikler. Vücuttaki bu toksinler yaşlanmayı kontrol eden hücrelere zarar verir. Bu nedenle bu alışkanlıkları aniden terk etmek zor gelebileceğinden bunun yerine yavaş yavaş azaltarak bırakmak daha iyi olacaktır.
Yaşlanma Etkilerini Geri Çevirecek El Bakımı
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
35 Yaşındayım ben her bayan gibi sağlıklı yaşlanmak için Co-enzyme Q10 içe bilirmiyim hariçten aldığım antideprasan ilacım var zarar olurmu... devamı
70 Yaş Üzeri İnsanlara Uyarlanmış Beslenme Piramidi
Uyku Bozuklukları: Yaşlanmak Uykuyu Nasıl Etkiler?
Cinsellik Ve Yaşlanma
Yaşlanmak Cinselliği Mutlaka Etkiler Mi?
Zinde Olmak