Uyku ve Yaşlanma

Uyku ve Yaşlanma

65 yaşın üstündeki erkeklerin ve kadınların yarısından fazlası, en az bir uyku sorunundan şikayet eder. Yaşlanan birçok insan, uykusuzluk ve diğer uyku bozukluklarını düzenli olarak yaşar.

Yaşlandıkça uyku kalıplarımız değişir. Genel olarak yaşlı insanlar gençlerden daha az uyurlar, uykuları daha parçalı olur, 3 ve 4. aşamalarda ve REM uykusunda (yani derin uyku ve rüya uykusu) daha az zaman geçirirler. Ama yaşınız ne olursa olsun, iyi ve güçlendirici bir uyku, fiziksel sağlığınız ve duygusal esenliğiniz için esaslı bir öneme sahiptir.

Sebepleri

Yaşlı İnsanlarda Uyku Sorunlarının Sebepleri

Yaşlandıkça iyi uyuyamayışımıza birkaç faktör katkıda bulunabilir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:

  • Kötü uyuma alışkanlıkları: Düzensiz uyku-uyanıklık kalıpları kişinin 24 saatlik ritmini etkileyebilir ve düzenli bir uyku programı tutturmasını zorlaştırabilir. Diğer uyku sağlığı sorunları da, örneğin yatmadan önce alkol almak, yatakta daha fazla uyanık kalmak veya gündüz şekerlemeleri yapmak, kişinin uyuma yeteneğini etkileyebilir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar kişinin uykuya dalma veya uykuda kalma yeteneğini bozabilir ve hatta gece uyanıklığı artırabilir.
  • Psikolojik stres veya psikiyatrik bozukluklar: Yaşlanma, bazıları olumlu bazıları olumsuz birçok yaşam olayını kapsar. Bazı yaşlı insanlar, uykunun kalitesini ve miktarını etkileyen psikolojik sorunlar veya psikiyatrik bozukluklar yaşarlar. Örneğin sevilen birisinin ölümü, baba evinden taşınmak veya hastalığa bağlı fiziksel kısıtlamalar, anlamlı strese ve uyku sorunlarına neden olabilir.
  • Uyku bozuklukları: Uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, periyodik uzuv hareketi bozukluğu ve REM davranış bozukluğu, bazı vakalarda yaşlanmayla ilişkilidir.
  • Emeklilik: Emeklilik sık sık daha az gündüz faaliyetiyle birlikte çalışılmayan bir sürü zamana yol açar. Bu durum, düzensiz bir uyku-uyanıklık döngüsüne ve kronik uyku sorunlarına neden olabilir.

Sonuç

Yeterince Uyku Alıyor musunuz?

Yaşı ne olursa olsun her insanın uyku ihtiyacı farklıdır. Gençliğinizde olduğundan daha az uyuyorsanız, buna rağmen gün içinde dinlenmiş ve enerjik hissediyorsanız, şimdi yalnızca daha az uykuya ihtiyacınız olabilir. Ama uykusuzluğunuzun günlük faaliyetlerinizi etkilediğini fark ediyorsanız doktorunuzla konuşun. Uyku kalitenizi iyileştirmek için alabileceğiniz önlemler vardır.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

35 Yaşındayım ben her bayan gibi sağlıklı yaşlanmak için Co-enzyme Q10 içe bilirmiyim hariçten aldığım antideprasan ilacım var zarar olurmu... devamı