Sarılık, safra pigmentinin (bilirubin) fazlalığı nedeniyle derinin ve göz beyazlığının sararmasıdır. Sarılığın değerlendirilmesi ve bununla başa çıkılması yetişkin gençlerde ve yaşlılarda hiçbir şekilde farklılık göstermez. Sarılık bilirubinin konjuge ve unkonjuge olmasına göre sınıflandırılır.
Unkonjuge: Kalp yetmezliği olan yaşlı birinde sarılığın en yaygın sebebi, akciğer enfarktüsüne bağlı hemoglobin parçalanmasıdır. Eğer kalp yetmezliği yoksa muhtemelen karaciğer tıkanıklığına bağlı fonksiyon bozukluğu sarılık oluşumuna katkıda bulunur.
Konjuge: Genellikle karaciğer (hepatik) ve karaciğer sonrası (posthepatik) olmak üzere alt sınıflara ayrılır. Karaciğer tipi; karaciğerdeki işlev bozukluğu, kalp yetmezliği, karaciğer iltihabı, makronodüler veya birincil safra sirozuyla ya da başka hastalıklarla bağlantılı olabilir. Karaciğer sonrası tipte ise safra kesesi taşı ya da ampular bölgedeki kanser nedeniyle sık sık karaciğere bağlı olmayan safra tıkanıklığı vardır. Yaşlılarda sarılıkla ilgili bir çalışmada tıkanıklık sarılığının (obsrüktif sarılık) karaciğer hücresi sarılığından daha fazla yaygın olduğu görüldü. Kötü huylu tıkanma, safra kesesi taşı sarılığı vakalarının sayılarını arttırmaktadır.
Yeni doğan bebekte sarılık nasıl anlaşılır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Yenidoğan Bebeğin Altı Nasıl Değiştirilir
Çocuğunuz Okula Gitmek İstemiyor Mu?
Çocuklarda Deri Döküntülerinin 11 Yaygın Nedeni
Prematürelere Ninni Çalan Emzikle Müzik Tedavisi
Gebe Okuluyla Normal Doğumu Teşvik Edecekler