Lif Kabızlığa Faydalıdır
Tabağınızı çilek, gevrek dolmalık biberler, fasulyeler, tam tahıllar ve kuru yemişlerle doldurun. Böylesi lif bakımından zengin yiyecekler sindiriminize yardım eder ve onu düzenler. Vücudunuzun tavsiye edilen günlük lif ihtiyacı 20 ila 30 gramdır. Ayrıca lif kilo almayı, kalp hastalıklarını, kan şekeri iniş çıkışlarını ve hemoroitleri kontrol altında tutmaya yardım eder.
Mide ekşimesine karşı sakız çiğneyiniz
Sakız çiğnemek asidi nötrleştiren salyalar üreterek reflü ve mide ekşimesine yardımcı olur (nane mide ekşimesini artırdığı için başka tatları deneyin). Sakız hava yutmanıza neden oluyorsa çiğnemeyin, çünkü bu geğirmeye ve mide şişkinliğine neden olur.
Gaz ve mide ekşimesini engellemek için kilo kaybedin
Sadece iki kilo kaybetmek bile mide bağırsak belirtilerinizin iyileşmesine yardımcı olur. Özellikle bel bölgesindeki fazla kilolardan kurtulma mide ekşimesi, gaz ve geğirme gibi sorunların iyileşmesine yardımcı olur. Kilo kaybetme programınıza başlamadan önce doktorunuzla görüşün.
Şişkinlik ve mide ekşimesini küçük öğünlerle sona erdirin
Hazımsızlık, şişkinlik, mide ekşimesi ve sindirim sistemiyle ilgili diğer sağlık sorunları söz konusu olduğunda az ve sık yemek çok faydalıdır. Yiyeceklerinizi daha yavaş yiyin. Böylece sindirim sisteminize aşırı yüklenmezsiniz ve mide kapasitenizi küçültürsünüz. Mide kapasitesinin küçülmesi ileride aşırı yeme olasılığınızı da azaltır.
Kabızlığı engellemek için sıvı tüketin
Sıvı tüketmek vücudun atıklardan kurtulmasına yardımcı olarak kabızlığı önler. Meyve suları, su dışında yiyeceklerden de sıvı alabilirsiniz. Sizin için doğru su miktarının ne kadar olduğunu bulmak için doktorunuzla konuşun.
Şişliği önlemek için hareket edin
Uzmanlara göre, egzersiz yapmak şişkinlikten kabızlığa kadar birçok küçük sindirim sorununu çözmektedir. Fiziksel faaliyet vücudunuzun sindirim sistemini hareket ettirerek atıktan kurtulmasına yardımcı olur. Ayrıca birçok sindirim sorununun ana nedeni olan stresten kurtulmanızı da sağlar.
İshale karşı probiyotikler kullanın
Probiyotikler genellikle yoğurt, meyve suları, kurabiye vs. şeylere eklenirler. Araştırmalar bunların işe yaradığını, rahatsız bağırsak sendromu, bağırsak iltihabı ve ishale iyi geldiğini göstermektedir. Fakat bilim adamları hangi probiyotiklerin neye iyi geldiği ve ne kadar gerektiği konusunda henüz bir karara varmamıştır. Daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla görüşünüz.
Stres, ülser ve kabızlık
Sırf sinirinizden dolayı mideniz bozuldu mu? Bunun nedeni beyninizin ve sindirim sisteminizin birbirine bağlı olmasıdır. İltihaplı bağırsak sendromu ve ülser gibi sindirim sorunları stresle daha da kötüleşmektedir. Stresinizi kontrol altında tutarak sindirim sağlığınızı iyileştirmeye çalışın. Fiziksel egzersizi, yeterli uyku almayı, meditasyonu veya gevşeme egzersizlerini deneyin.
Sağlıklı bir bağırsak işlevi için beslenmenize dikkat edin
Sindirim sorunlarınızı kötüleştiren yiyeceklerden uzak durun veya onları azaltın. Bazı insanlar fasulye, soda gibi gazlı içecekler veya kızartılmış yiyecekler ve peynir gibi yağlı yiyeceklerden sonra sindirim sorunları yaşamaktadır. Başka insanlar için kahve, çay, ekşi gıdalar ve domates sorunlara yol açmaktadır.
Mide sorunlarını hafifletmek için daha az alkol tüketin
Çok alkol tüketmeden önce, özellikle sindirim sorunlarınız varsa bir kez daha düşünün. Alkol vücuttaki asit üretimine, mide kaslarına ve besinlerin öğütülmesine olumsuz etki eder. Çok içmek, mide ekşimesi, ishal, karaciğer sorunları ve hatta yemek borusu kanserine yol açar.
Geğirme ve gazı önlemek için hava yutmayın.
Havayı yutmayarak karnınızdan uzak tutun. Yemek yemeye zaman ayırın ve yavaş yiyin. Yerken veya içerken hava yutmamaya dikkat edin. Her lokmanızı iyice çiğneyin. Hava yutmanıza neden oluyorsa sert şekerlerden ve sakızdan uzak durun.
Şişkinlik için tuzdan uzak durun
Diyetinizde çok az bir miktar fazladan sodyum bile şişkinliğe neden olabilir. Bu tuz, tuzluğunuzdan, paket halinde satılan cipsler gibi hazır yiyeceklerden gelebilir. Tuz alımınızı azaltın ve abur cubur yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının.
Mutfak temizliğiyle ishalden kaçının
Yiyecek kaynaklı hastalıklar ishal, mide bulantısı ve kusma anlamına gelebilir. Bunları engellemek için soğuk yiyecekleri soğuk, sıcak yiyecekleri sıcak tutun. Meyve ve sebzeler ile et ve deniz ürünlerini kesmek için farklı tahtalar ve bıçaklar kullanın. Kullandığınız süt ürünlerinin pastorize olmasına dikkat edin.
Belki de sorun süt ürünleridir
Bazı insanlar vücutlarının sütün içindeki doğal şeker olan laktozu sindiremediğini farkederler. Bunun bir sonucu olarak süt ürünleri tüketmelerinin ardından ciddi gaz sorunu yaşarlar. Laktoza karşı hassasiyeti olanlar için üretilen ürünleri kullanabilirsiniz.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Eğer sindirim sorunlarınız günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa doktorunuzla görüşün. Yutma, boğaza tıkanma, kanlı veya koyu renkli kusmuk, karın ağrısı veya aşırı kilo kaybetmiş olma gibi sorunlarınız varsa hemen tıbbi yardıma başvurun. Ciddi sindirim rahatsızlıkları bazen gıda zehirlenmesi, safra kesesi taşları, Crohn hastalığı, ülserler, İltihaplı bağırsak sendromu, divertikül iltihabı gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir.
Daha Düz Bir Karın İçin Yemeniz Gerekenler
Dyt. Gizem Şeber
kilo veremiyorum . öncelikle sindirimim çok yavaş. bu konudaki önerileriniz nelerdir... devamı
Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?
Çok Protein Tüketmek Kabızlığa Yol Açar Mı?
Seyahat Edenler İçin Kabızlık Tedavileri
Kabızlığı Azaltmak İçin Egzersiz Yapmak
Kabızlık Nedir?