- İçindekiler
- İyi Bir Seks
- Seks Hormanları
- Beslenme
- A vitamini
- B vitamini
- C vitamini
- E vitamini
- Çinko
- Selenyum
- Manganez
- Önemli yağ asitleri
- Phytoestrogenler
- Antioksidanlar
İyi Bir Seks
İyi bir seks hayatına sahip olmak için beslenmenize ve yeterli vitamin alımına dikkat etmeniz gerekiyor. Dengeli ve besleyici bir diyet, düzenli egzersiz ve pozitif bir bakış açısı gibi. Bunlar seks isteğinizi canlı tutan ve üreme sistemlerinizin iyi çalışmasını sağlayan temel elementlerdir.
Seks Hormanları
Bazı besinlerin vücuttaki seks hormonlarını dengeleyici etkisi olduğu, bazılarının da üreme sistemini enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruma etkisi olduğu göz ardı edilemez. Örneğin;
*Yetersiz çinko alımı kısırlığa ve iktidarsızlığa yol açabilir.
*Kahvedeki kafein, çay ve kola libidoyu düşürebilir.
*Aşırı zayıf ya da kilolu olmak libidoyu düşürebilir ve doğurganlığı bozabilir.
Belli bir miktarda vücut yağı yumurtlama ve menstruasyon periyodu için gereklidir. Bu miktar belli bir kritik seviyenin altına düştüğünde hem yumurtlama hem de menstruasyon periyodu durur. Diğer ekstrem durumda da obezlik yumurtlamayı bozabilir.
Beslenme
Kilonuz veya vücut şeklinizle ilgili negatif bir bakış açısı ilişkiler ve seks konusundaki kendinize güveninizi yıkabilir.
Bazı besin kaynakları vardır ki sadece lezzetli olmakla kalmayıp aynı zamanda üreme sisteminiz ve libidonuzun sağlıklı bir düzeyde kalması için gereken besinleri sağlarlar. Bunlar vücudunuzu iyi bir durumda tutar, hormonal çevriminizi düzenlemesine yardımcı olur, doğurganlığı arttırırlar. Bu şekilde sağlıklı bir cinselliğinizin olmasını sağlarlar. Modern hayatın hızlı akışı stresi artırır, yorgunluk verir ve seksüel enerjinizi düşürür. Aşağıda belirtilen besinler bu tarz problemlerle baş etmenize yardımcı olurlar.
A vitamini
Vücudumuzun dış ve iç yüzeyini kaplayan epitel dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kadınlarda vajina ve uterusun dış çeperlerinin dokusunu da sağlıklı kılar. Karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı ve havuç gibi besin kaynaklarında bulunur.
B vitamini
Vitamin B2 ve folik ait eksikliği kısırlıkla ilişkilendirilebilir. Hamilelik planlayan kadınlar hamile kalmadan birkaç ay önce folik asit açısından zengin olan gıdalarla beslenmelidir. Yağsız et, tavuk, balık, fasulye, bakliyat, yer fıstığı ve muz B6 vitamini sağlar. Bütün bu besinler folik asit açısından zengindir. Koyu yeşil lifli sebzeler (ıspanak lahana gibi), karaciğer, portakal, avokado, brokoli, pancar kökü gibi besinler folik asit açısından oldukça zengindir.
C vitamini
C vitamini alımını artırmak özellikle erkekler için doğurganlığı artırmaya neden olur. Yapılan testler gösteriyor ki günde 500-1000 miligram C vitamini tüketimi sperm sayısını ve kalitesini artırır. Bu vitamin ayrıca agglutination diye bilinen ve spermlerin birbirine yapışıp yumurtaya ulaşamadığı rahatsızlığı da önlemeye yarımcı olur. Bütün meyve ve sebzeler özellikle kivi, biber, çilek, limonlu meyveler, kuş üzümü… C vitamini açısından zengindir.
E vitamini
Güçlü bir antioksidan olan E vitamini yumurtayı hasardan korumaya yardımcı olur. Ayçiçeği, ayçiçeği yağı ve bazı sebzelerin yağları, margarin, kabuklu yemişler, avokado, yüksek düzeyde E vitamini içerir.
Çinko
İstiridyelerin seks yaşamınız için iyi olduğu söylentiden ötedir. Yüksek miktarda çinko içerdiği için çinkonun libidoyu artırmada ve sperm üretiminde etkili olan en önemli besin kaynağı olduğu bilinir. Yetersizi çinko alımının kadınlarda düşük libido ve erkeklerde düşük sperm sayısıyla ilişkilendirildiği bilinir. Çinkoyu kabuklu deniz hayvanlarından (özellikle istiridye), yeşil lifli sebzeler, hindi, kepekli ekmek, şehriye, yağsız kırmızı etten elde edebilirsiniz.
Selenyum
Bu mineral sağlıklı yumurta ve sperm üretiminde önem taşır. Sakatat, kırmızı et, kahverengi pirinç, yulaf zengin selenyum kaynaklarıdır.
Manganez
Kadınlık hormonu östrojenin metabolizması manganeze bağlıdır. Metabolizmada manganez azlığı kadınlarda doğurganlığı azaltır. Ispanak, çay, kestane, yulaf, tahıl, üzüm, ananas, bezelye, fasulye ve kuru yemişler zengin kaynaklarıdır.
Önemli yağ asitleri
Linoleik asit sperm üretiminde önemlidir. Ayçiçeği yağı, sebze yağları ve kuruyemişler fazla miktarda Linoleik asit içerir.
Phytoestrogenler
Bitki orijinli ve kadınlık hormonu östrojene benzeyen bio kimyasal soya fasulyesi ve soya ürünlerinde (soya içecekleri, soya peyniri gibi) çokça bulunur. Bu kimyasal prostat ve diğer kanserlere karşı da tümörün gelişimini önleyerek yardımcı olur.
Antioksidanlar
Antioksidan bakımından zengin sebze ve meyveler servikal kanseri riskini azaltır. Vücut tarafında üretilen zararlı maddeleri nötralize eder. Yiyecekler ve cinsel güç yıllar boyunca birbiriyle ilişkilendirildi. Kuru erik, ginseng, soğan ve sarsımsak, havuç, zencefil, enginar, patlıcan gibi yiyecekler cinsel zevki artıran gıdalar olarak bilinir.
C Vitamini Nezleden Koruyor mu?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
merhaba hocam 41 yasında prostatit hastasıyım.ama bir türlü gecmedi.benim sorunum cinsel isteksizlik.cinsel istek için epimedium macun kullanıyorum am... devamı
Erkekler Ne Zaman Daha Fazla Para Harcar
Seks Ve Alkol
Vajina Kilitlenmesi (Penis Captivus)
Kadın Mastürbasyonu Hakkında Erkeklerin 10 Yanılgısı
İlk Gece - Gerdek Gecesi - Zifaf Gecesi