Nedir

Açık Prostat Alımı Ameliyatı (Prostatektomi)

Açık prostatektomi, üriner semptomlara neden olan büyümüş prostatın alınması için yapılan ameliyattır. Açık prostat alımı ameliyatı ile doktorunuz, göbeğinizin alt tarafında açtığı bir kesikle prostatınızın tamamını alacaktır. Çoğu erkek için açık prostat alımı ameliyatı, genellikle birkaç gün hastanede kalmayı ve iyileşmek için de birkaç haftayı gerektirir.

Açık prostat alımı ameliyatı, iyi huylu prostat hiperpilazisi (BPH) olarak da bilinen büyümüş prostatı tedavi etmenin birçok yolundan biridir. Diğer tedaviler ilaçlar, transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), transüretral mikrodalga terapisi (TUMT), transüretral iğne aplasyonu (TUNA) ve lazer ameliyatıdır. Açık prostat alımı ameliyatı, prostat büyümesi tedavilerinin en invaziv (vücutda kesik vb. işlemler ) olanıdır.   

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Açık prostat alımı ameliyatı, büyümüş prostatın neden olduğu üriner semptomları tedavi etmek için yapılan bir işlemdir. Bu semptomlar şunlardır:

  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Geceleri idrara çıkma sıklığında artış (nokturi)
  • İdrar yaparken, idrarın  durup tekrar başlaması
  • Mesanenizi tamamıyla boşaltamama hissi

Açık prostat alımı ameliyatı, üriner semptomları iyileştirmede iyi etki gösterir ama diğer prostat büyümesi işlemlerinin çoğundan daha yüksek komplikasyon riskine sahiptir. Diğer tedavilerden daha karmaşık olmasına karşın, açık prostat alımı ameliyatı belli erkeklerde en iyi seçenek olabilir. Genellikle prostatı çok büyümüş olan erkeklerde uygulanması tercih edilir.

Riskler

Riskleri

Açık prostat alımı ameliyatı, ameliyatın hemen ardından geçici sorunlara neden olabilir ve ayrıca uzun dönemli sorunlar da ortaya çıkarabilir. Açık prostat alımı ameliyatının riskleri şunlardır:

  • İdrar kaçırma. Bazı erkeklerde, açık prostatektomi mesane kontrolünün ve acil idrara çıkma hissinin kaybına neden olur. Birçok durumda, bu sorun haftalar ile aylar sonrasında iyileşme gösterir.
  • Kuru boşalma. Açık prostat alımı ameliyatı sonrasında, cinsel ilişki sırasında hala orgazm olabilirsiniz ama ya meni olmadan ya da çok az meniyle boşalırsınız.
  • İdrar yolları enfeksiyonu. Ne kadar uzun süre kateter taşırsanız, idrar yolları enfeksiyonu riskiniz o kadar yükselir ve antibiyotik ve diğer tedaviler gerekebilir.
  • Ereksiyon bozukluğu. Bazı durumlarda açık prostat alımı ameliyatı ereksiyon bozukluklarına neden olabilir –cinsel ilişkiye girmeye yetecek kadar sertleşme kabiliyetinin olmaması. Bazı erkeklerde bu durum zaman içerisinde düzelebilir ama birçok erkekte kalıcıdır.
  • Üretra ya da mesane boynunda daralma (sitriktur). Bu rahatsızlık, mesanenizden idrarı taşıyan üretrayı tıkar ve idrar yapmayı zorlaştırır. Düzeltmek için ek tedaviler gerekebilir.
  • Ağır kanama. Eğer ameliyat sırasında çok fazla kan kaybettiyseniz, kan transfizyonuna ihtiyacınız olabilir. Bunun meydana gelmesi ihtimaline karşı, kendi kanınızı zamanı geldiğinde kullanmak üzere saklayabilir ya da gerekirse bir vericiden kan alabilirsiniz. Bazı durumlarda ameliyat yeri işlem sonrasında da kanamaya devam edebilir ve başka tedaviler gerektirebilir.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Nasıl Hazırlanacaksınız?

Tedavi öncesinde neler yapacağınız konusunda doktorunuzun tavsiyelerini kontrol edin:

  • Eğer doktorunuz söylerse kan sulandırıcı ilaçları azaltın ya da bırakın. Örnekler varfarin ve aspirin, ibuprofen ya da naproksen gibi reçetesiz ilaçları kapsar. Acetaminofen genellikle kullanılabilir.
  • Gece yarısından sonra herhangi bir şey yemeyin ya da içmeyin. Tedavinizden önceki gece diyete başlayın.
  • Sadece doktorun size söylediği ilaçları alın. Bu ilaçları da işlemin yapılacağı sabah küçük bir yudum suyla alın.

Doktorunuz size, ameliyat sabahı bağırsaklarınızı temizlemek için bir araç ve talimatlar verebilir ya da takip edeceğiniz diğer adımları önerebilir.

Neler Yaşayacaksınız

Neler Bekleyebilirsiniz?

Açık prostat alımı ameliyatı genellikle bir buçuk saat ile üç saat sürer. Hastanede kalmayı gerektiren bir işlemdir ve genellikle üç ile dört gün hastanede kalınması gerekir.

Doktorunuz ameliyat öncesi size iki türlü anesteziden birisini verecektir:

  • Genel anestezi. Genel anestezinin anlamı işlem sırasında bilinçsiz olacağınızdır.
  • Omurganızın içine anestezi enjeksiyonu. Bu da işlem sırasında bilinçli olacağınız ama herhangi bir acı hissetmeyeceğiniz anlamına gelir.

Ameliyat sırasında

Anestezi etkisini gösterdiğinde doktorunuz, penisinizin ucundan içeriye soktuğu cihazla prostat duvarınıza bakmak isteyebilir (sistoskopi).

Doktorunuz mesaneden idrarı boşaltmak için mesanenizin içine bir boru (kateter) yerleştirecektir. Ameliyat yeriniz tıraş edilip sterilize edildikten sonra, doktorunuz göbeğinizin altına bir kesik atacaktır. Doktorun hangi tekniği kullanacağına bağlı olarak, prostata ulaşmak için ayrıca mesaneye doğru da bir kesik yapılması gerekebilir.

Eğer varsa doktor, fıtık ya da mesane sorununuzu iyileştirmek için prostat ameliyatını bir fırsat olarak kullanabilir.

Doktor prostatınızı alınca, ameliyat bölgenizin yakınına açılan iki delikten içeri iki geçici borucuk sokulacak. Bir boru doğrudan karnınıza gidecek (suprapubik tüp), diğer boru ise prostatınızın alındığı bölgeye (pelvik drenajı) uzanacak. Prostat alındıktan ve tüpler karın ile prostat bölgenize yerleştirildikten sonra, doktorunuz ameliyat bölgesinin içini ve dışını dikişle ya da zımbalayarak kapatacak.

İşlem sonrasında

  • Nekahat odasında, drenaj tüpleriniz dikkatli bir şekilde gözlenecektir. Doktorunuz kanamayı durdurmak amacıyla ameliyat bölgesine basınç uygulamak için, mesanenizin içinde bir balon şişirebilir. Kan pıhtısı oluşması riskine karşı doktorunuz, düzenli olarak tuz solüsyonu ile mesanenizi boşaltacaktır.
  • Eve dönmeden önce doktorunuz üriner kateterinizi alabilir; ya da kateterin ameliyattan sonra birkaç gün daha yerinde tutulması gerekebilir.
  • Ameliyatınızdan sonraki gün doktorunuz sizi dolaştıracak ve yattığınız süre içerisinde de ayaklarınızı düzenli şekilde hareket ettirmenizi isteyecektir.
  • Çoğu erkek ameliyattan sonraki iki ya da üç gün içinde eve gidebilir. Doktorunuz eve gitmenizin güvenli olduğunu düşünürse, pelvik drenajınızı alabilir. Eğer doktorunuz ameliyat bölgesini kapatmak için zımba kullandıysa, bunların alınması için de bir ya da iki haftanın ardından doktora geri dönmeniz gerekebilir.
  • Karnınızın içindeki suprapubik boru, eve gittikten sonraki birkaç gün daha yerinde kalacak. Zımbalar genellikle, ameliyattan yaklaşık beş gün sonra doktorun muayenehanesinde ya da hastanede alınır.

Ameliyat sonrasında atmanız gereken adımları ve her türlü kısıtlamayı çok iyi anladığınızdan emin olun. Aktivite seviyenizi aşamalı olarak arttırmanız gerekecektir. Normal rutinlerinize yaklaşık dört ile sekiz hafta içinde dönmelisiniz.

Ameliyatınızın ardından, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için birkaç kez doktorunuzu görmeniz gerekecek. Çoğu erkek doktorlarını altı haftanın ardından ve sonra da, birkaç ayın ardından tekrar görürler. Eğer herhangi bir sorununuz varsa, doktorunuzu daha kısa sürede ve daha sıklıkla görmeniz gerekebilir.

Çoğu erkek seksüel aktivitelerine, ameliyattan sonraki sekiz ile on hafta içerisinde başlayabilir. Açık prostat ameliyatı sonrasında, cinsel ilişki sırasında orgazm olabilirsiniz ama çok az meni fışkırtacaksınız ya da hiç meni gelmeyecek.

Sonuçlar

Sonuçları

Açık prostat alımı ameliyatı, prostat büyümesinin neden olduğu üriner belirtilerin tedavisinde çok başarılıdır. Büyümüş prostatın tedavisi için en ‘invasif’ işlem olmasına karşın ciddi komplikasyonlar seyrektir ve diğer prostat ameliyatı türleriyle karşılaştırılabilir düzeydedir. Birçok yan etki genellikle birkaç ay içerisinde iyileşme gösterir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Hocam şüpheli surtunme yoluyla olan iliskim ovulasyon zamanima denk gelmisti eşimin eline prostat salgısı bulastiysa.vajina içine temas etmisti ondan ... devamı