İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Aksay, akülü tekerlekli sandalyelerin engellileri hareketsizliğe ve kalıcı tembelliğe yönelttiğini belirtti.

Aksay, yaptığı yazılı açıklamada, engelsiz insanlar gibi engellilerin de egzersiz yapma ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Özellikle tekerlekli sandalye kullanan engellilerde egzersiz ve hareketin çok önemli olduğunu vurgulayan Aksay, ancak akülü tekerlekli sandalyelerle tekerlekli sandalyeler arasında ciddi farklar olduğunu ifade ederek, ''Elektrikli tekerlekli sandalye maalesef engelli bireyin hareket ve egzersiz hakkını elinden almakta ve bu bireylerin yaşam kalitelerini büyük ölçüde düşürmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Bel altında hasar ve engeli olan ve tekerlekli sandalyede oturan bir kişinin aktif tekerlekli sandalye kullanarak egzersiz ve spora yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Aksay, akülü tekerlekli sandalyelerin engellileri hareketsizliğe ve hatta kalıcı tembelliğe yönelttiğini belirtti.
Aksay, şunları kaydetti:

''Engelli olan bir bireyin elektrikli tekerlekli sandalye istemesinin en önemli sebebi, aktif tekerlekli sandalye eksikliği ve bu eksikliğin giderilmesi durumunda da tekerlekli sandalyeyi kullanamama bilinçsizliği yatmaktadır. Düzenlenen tekerlekli sandalye mobilite kurslarına katılarak tekerlekli sandalye kullanımını öğrenmek varken, harekete önemli derecede ihtiyacı olan engelli bireylere, elektrikli tekerlekli sandalyeye hediye etmek ve bu bireyleri egzersiz ve spordan soğutmak ne kadar doğru olabilir- Akülü tekerlekli sandalyeler, engellileri hareketsizliğe ve hatta kalıcı tembelliğe yöneltmektedir.'' 

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

Merhaba hocam 8 senedir kronik hepatit b hastasıyım engelli raporu alabilirmiyim? Alırsamda % kaç rapor oranı verirler?... devamı