Anemi ile Yaşamak
Çoğunlukla anemiyi tedavi ve kontrol edebilirsiniz. Bu durumun belirtilerine ve semptomlarına sahipseniz derhal teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurun. Tedavi, size daha fazla enerji ve faaliyet düzeyi kazandıracak, yaşam kalitenizi iyileştirecek ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olacaktır.
Uygun tedavi ile çoğu anemi tipi hafif ve kısa sürelidir. Fakat anemi; kalıtımsal hastalık, kronik hastalık veya travmaya bağlı ise şiddetli, uzun vadeli veya hatta ölümcül bile olabilir.
Çocuklar/Gençler
Anemi ve Çocuklar/Gençler
Bebekler ve çocuklar demire daha fazla ihtiyaç duyarlar çünkü hızla gelişirler. Yeterli demir olmaması çoğu zaman anemiye yol açabilir. Erken doğmuş ve düşük doğum kilosu olan bebekler, çoğunlukla anemi için yakından gözlemlenmelidir.
Çocuğunuz, ihtiyaç duyduğu demirin çoğunu yiyeceklerden alır. Çocuğunuzun doktoru ile sağlıklı beslenme biçimi ve iyi demir, B12 ve C vitamini ve folik asit kaynakları hakkında konuşun. Çocuğunuza ancak doktor önerdiğinde demir takviyesi verin. Çocuğunuza bu takviyeleri verirken doktorun söylediği talimatlara dikkatli bir şekilde uyun.
Çocuğunuzda anemi varsa doktoru, çocuğun kurşuna maruz kalıp kalmadığını sorabilir. Kurşun zehirlenmesi çocuklarda demir eksikliği anemisi ile ilişkilendirilmiştir.
Gençler, anemi, özellikle demir eksikliği anemisi riski taşırlar çünkü gelişimleri bu dönemde atak yapar. Anemi için rutin taramalar sık sık genç yaşlarda başlatılmalıdır.
Belirli bir tipte anemileri olan daha yaşlı çocuklar ve yaşları on üç ila on dokuz arasında olanların yaralanma veya enfeksiyon riski daha yüksek olabilir. Çocuğunuzun doktoru ile çocuğunuzun yüksek riskli faaliyetlerden mesela temas sporlarından uzak durması gerekip gerekmediğini konuşun.
Kızlar belir bir dönemde adet göremeye ve her ay demir kaybetmeye başlarlar. Bazı kızlar ve kadınların adet döneminde aşırı kan kaybı veya diğer sebepler, düşük demir alımı veya anemi geçmişine bağlı olarak anemi riski daha yüksektir. Bu kızlar ve kadınlar düzenli tarama yaptırmalı ve anemi için takibe alınmalıdır.
Hamile/Doğum Öncesi Kadınlar
Anemi ve Hamile/Doğum öncesi Kadınlar
Hamilelikte yaşanan demir ve folik asit eksikliği veya kandaki değişiklikler nedeniyle anemi gözlemlenebilir. Hamileliğin ilk 6 ayında kanının sıvı kısmı (plazma), kırmızı kan hücrelerinin sayısından daha hızlı artar. Bu, kanı sulandırır ve anemiye yol açabilir.
Aşırı anem, erken veya düşük doğum, kilolu bebek riskini arttırır. Bu sebeple hamile kadınlara ilk doğum öncesi ziyaretlerde anemi tetkikleri yapılmalıdır. Ayrıca doğum öncesi bakımın bir parçası olarak düzenli takibe de ihtiyaçları vardır.
Kadınlar doğumdan sonra (postpartum) özellikle aşağıdaki durumlarda anemi için teste tabi tutulurlar:
- Hamileliğin son 3 ayında (üçüncü trimester) sürmüş anemi
- Hamilelik, doğum ve doğum sonrası fazlaca kan kaybı
- Çoğul doğum
Yaşlı Yetişkinler
Anemi ve Yaşlı Yetişkinler
Yaşlı yetişkinlerde kronik hastalıklar, demir yokluğu ve/veya genel olarak kötü beslenme sık sık anemiye sebep olur. Bu yaş grubunda anemi çoğunlukla diğer tıbbi sorunlarla birlikte gerçekleşir. Bu sebeple aneminin işaret ve semptomları pek net değildir ve görmezlikten gelinebilir.
Herhangi bir anemi işareti veya semptomunuz varsa doktorunuzla temasa geçin. Anemi teşhisi konmuşsa doktorunuz aşağıdakileri yapabilir:
- Yeterince vitamin alıp almadığınızı öğrenmek için beslenme biçiminizi sorabilir. Vitamin veya demir ya da folik asit takviyeleri önerebilir.
- Aneminiz kansere, böbrek hastalığına veya bu hastalıkların tedavilerine bağlıysa size insan yapımı eritropoietin yazabilir. Eritropoietin, kemik iliğinin kırmız kan hücreleri yapmaya teşvik eden bir hormondur.
- Aneminiz ağır ise kan nakli tavsiye edebilir.
Anemi Hakkındaki Söylentiler Ve Gerçekler
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam iyi akşamlar size bir sorum olcaktı.Hocam yaklaşık 1 sene önce gece yaklaşık 4 saat süren bi sertleşmeye kalkdım.çok sızlıyordu.önemsemedim ama ... devamı
Hemoglobin Testi
Yüksek Kırmızı Kan Hücresi Sayısı
Protrombin Zaman Testi
Tam Kan Sayımı
Demir Eksikliğini Önemseyin