Andropoz Psikolojisi ve Belirtileri

Erkeklerde 40lı yaşlarda testosteron hormonunun düşüşüyle başlayan andropoz süreci yaş ilerledikçe devam eder ve kadınlardaki menopoz sürecinin aksine dölleyebilme yeteneği azalsa da son bulmaz. Yapılan araştırmalara göre testosteron hormonun düşüşü her erkekte andropoz sürecinin alarmını veren bir etmen değildir zira andropoz süreci sadece fizyolojik değil aynı zamanda sosyolojik ve psikolojik etmenlerle ortaya çıkar.

Andropoz Belirtileri

Testosteron hormonunun düşüşü erkeklerde genel olarak konsantrasyon kaybı, depresyon, yorgunluk, agresif tavırlar, kas kitlesi ve gücünde düşüş, kemik yoğunluğunda azalma ve organ yağlanması gibi problemler ortaya çıkar.

Psikolojik Belirtiler

Andropoz sürecindeki erkekler hormon düzeyindeki değişimle birlikte daha az tolerans sahibi, sinirli ve kaygılı olma, uyku ihtiyacında artış, halsizlik ve yoğunlaşmama, depresif ve yorgun hissetme aynı zamanda hafızayı da olumsuz etkileyen bu süreç kimilerinde unutkanlık da yaratabilir.

Bedensel Belirtiler

Andropozun erkek bedenindeki etkileri genel olarak kas ve eklem ağrıları, ya dokusunda artış, jinekomasti, kıllarda azalma gibi değişimler gözlemlenir.

Cinsel Belirtiler

Bu süreçte en çok cinsel belirtiler öne çıkar çünkü cinsel istek azalır, sertleşme kalitesi düşer.
İLGİLİ MAKALE

Andropozla Baş Etmek

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı