Arginin (L-Arginin)
Arginin yada L-arginin, vücutta doğal olarak bulunan bir amino asittir. Gıda takviyesi olarak migrenden iltihaplanmaya kadar, birçok sorunun tedavisine katkıda bulunuyor gibi görünmektedir.
?
?
Kullanımı
Arginin Kullanımı
Arginin kan damarlarını genişlettiğinden, bazı kişiler için kardiyovasküler (kalp-damar) faydaları olabilir. Bilimsel çalışmalar, bunların, boğaz iltihabı (anjin) ve periferal arter hastalıklarının (kalp dışı atardamar hastalıkları) belirtilerini hafifletebildiğini gösteriyor. Yani, kalp yetmezliği olan hastaların sağlığında iyileşme sağlayabilirler. Ayrıca, ereksiyon bozukluklarına da yardım edebildiği düşünülüyor.
Arginin, HIV’in yol açtığı zayıflama-tükenme belirtileriyle mücadele eder. Ayrıca, böbrek iltihaplanması belirtilerinin hafiflemesine ve organ nakli sonrası böbrek fonksiyonlarına destek olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmalar; argininin migreni hafifletebileceğini, tansiyona iyi gelebileceğini, ameliyat sonrası iyileşme süresini kısaltabileceğini ve yaraların iyileşmesini hızlandırabileceğini gösteriyor.
Arginine ilişkin yapılan çalışmalarda, olumlu sonuçlar kadar olumsuz sonuçlarla da karşılaşılmıştır. Arginin, kalp krizi iyileşmesine, gebelik zehirlenmesi ya da albümin olarak bilinen hamilelikte tansiyonun yükselmesi ve idrarda protein seviyesinin artması durumuna (preeklampsi) ya da egzersiz toleransına olumlu bir etkide bulunmazken, astımı daha da kötüleştirdiği görülmüştür.
Aralarında kişilik bölünmesi, yüksek tansiyon, kanser, erkeklerde kısırlık ile diyabet ve obezitenin de olduğu daha birçok durumda argininin tedavi edici etkisi üzerinde bir sonuca ulaşabilmek için de daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Argininin bir gıda takviyesi olarak kullanımı gittikçe popülerleşiyor. Ancak, vücudunda zaten yeterli derecede arginin bulunan çoğu kişi, arginin takviyelerinden pek de fayda göremeyebilir.
?
Doz ve Kullanım Şekli
Arginin Dozu Ve Kullanım Şekli
Argininin standart bir dozu yoktur. Çalışmalarda farklı durumlar için farklı dozlar kullanılmıştır. Yaygın doz; günde 2 ila 3 gramdır. Uzun dönemli arginin kullanımının güvenilirliği net değildir. Arginin kullanımı konusunda doktorunuzla konuşun ve ondan tavsiyeler alın.
Bazı durumlarda doktorlar, arginini gıda takviyesi olarak tavsiye ederler. Protein bakımından yetersiz beslenme, yanıklar, enfeksiyonlar, hızlı büyüme ve benzeri durumlar, argininin gıda takviyesi olarak kullanımını gerektirebilir.
?
Kaynakları
Arginin Kaynakları
Birçok yiyecek, doğal arginin kaynağıdır. Bu gıdalar; ceviz, fındık, pekan cevizi, yer fıstığı, badem, kaju ve Brezilya fıstığı gibi kabuklu kuru yemişler; susam ve ay çekirdeği gibi tohumlarla mısır, yulaf, tahıllı kahvaltı gevrekleri, siyah buğday, esmer pirinç, süt ürünleri, et, tavuk ve çikolotadır.
?
Takviyeleri
Arginin Takviyeleri
Arginin, çoğunlukla tablet ya da kapsül içinde sunulur. Ayrıca yüzeysel-lokal kullanımlar için de arginin ürünleri vardır. Doktorlar bazen arginini damardan tedavi şeklinde de verirler. Diğer takviyeler gibi serin, kuru bir yerde; nem ve doğrudan güneş ışığından uzak muhafaza edin.
?
Uyarıları
Arginin Uyarıları
- Yan etkileri: Arginin alan çoğu kişi, çok az yan etki yaşar. Arginin mide bulantısına, kramplara, ishale, alerjik reaksiyonlara ve astım belirtilerine neden olabilir. Ayrıca düşük tansiyona, kandaki şeker ve kimyasal seviyesinin değişmesine de neden olur. Beslenme desteği ya da gıda olarak alınan argininin, vücuttaki arginin lisin (bir amino asit) dengesini değiştirerek, gizli uçuk (herpes) virüsünün ortaya çıkışını etkilediğine dair bazı düşünceler de vardır. Bazı doktorlar, ‘herpes simplex virüsü’ ile bağlantılı belirtilerin tekrarlamasını önlemek için lisin seviyesinin arttırılmasını, arginin seviyesinin azaltılmasını önerirler.
- Riskler: Eğer tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık durumunuz varsa, örneğin, kanser, astım, alerji, karaciğer ya da böbrek problemi, düşük tansiyon, orak hücre hastalığı ya da kanama bozukluğunuz varsa veya kalp krizi geçirmişseniz, doktorunuzla konuşmadan arginin kullanmayın.
- Etkileşimler: Eğer düzenli olarak bir ilaç ya da gıda takviyesi kullanıyorsanız, arginin kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Takviyeler, doğum kontrol ilaçlarıyla, hormon terapisi ilaçlarıyla, kan incelticilerle, bazı ağrı kesicilerle, ereksiyon bozukluğu ilaçlarıyla, mide ekşimesi, yüksek tansiyon ve diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Arginin ayrıca mabet ağacı, sarımsak ve potasyum destekleriyle de etkileşime girebilir.
Bilinmeyen riskleri olduğundan doktor onayı olmadan, arginini çocuklarla hamile ve emziren kadınların kullanmaları önerilmez.
?
Kilo Almanızın Şaşırtıcı Nedenleri
Kondroitin
Krom
Folik Asit (Folat)
Her Yaşta Kadın İçin Gerekli Temel Vitaminler