Asit reflü belirtilerini yaşadığınız zaman buna çözüm bulmak kafanızdaki tek şeydir. Burada hızlı elde edilen bir rahatlama için atabileceğiniz bir takım adımları bulabilirsiniz.
Asit reflü, mide ekşimesi, GERD veya hazımsızlık – isimlendirmek için neyi seçerseniz seçin – belirtiler baş gösterdiğinde dikkatinizi vermenizi ister. Bir asit reflü krizi yaşadığınız zaman, çözümü çabuk bir şekilde istersiniz.
Asit reflünün belirtileri, yemek borusuna doğru çıkan mide asitlerinin sonucudur. Yanma hissi, tahriş olan yemek borusunun hassas astarından dolayıdır. Tükürüğünüz, asidi etkisizleştiren sodyum bikarbonatı doğal olarak içerir. Sadece yutma, aşırı asidi etkisizleştirmek için çözümü açığa çıkarır.
Uyuduğunuz veya yere uzandığınız zaman bedenin yatay pozisyonundan dolayı asidin yemek borusuna doğru geri akması daha da kolaylaşır. Eğer belirtilerinizin gece boyunca daha ciddi olduğunu fark ederseniz basit bir şekilde yatağınızın baş kısmının altına başınızı yükseltmek için tahta bloklar koymak, bu sorunu çözebilir. Böylece yerçekiminin mide asidinizi doğru yerde tutmasına yardımcı olmasını sağlarsınız.
Aşırı yeme de asit reflü krizine sebep olabilir. Eğer mideniz çok dolu olursa, yiyeceği sindirmek için fazla asit üretirsiniz. Sonra bu fazla asit, dolu bir midenin baskısından dolayı yemek borusuna doğru yukarı akar. Kemeri gevşetmek, sindirimin gerçekleşmesi için daha fazla alan sağlayabilir ve sorunu çözebilir.
Asit reflü için bir çözüm arayan çoğu insan, belli yiyeceklerin stres durumlarında tetikleyici olarak hareket ettiklerini farkederler. Hangi yiyeceklerin midenizi rahatsız ettiğini keşfetmek ve sindirim sisteminiz üzerinde daha rahatlatıcı olanlarıyla değiştirmek genel bir çözümdür. Ne yediğinizi ve sonrasında nasıl hissettiğinizi takip etmek, tetikleyici yiyeceklerin hangileri olduğunu keşfetmenize yardımcı olacak basit bir çözümdür.
Çoğu insan, rahatlama için mide asidini etkisizleştirecek şekilde tasarlanmış ilaçlar alırlar. Ciddi asit reflü durumları için ilaçlar, iyi bir çözümdür. Yemek borusu astarına yönelik sürekli bir rahatsızlık, eğer tedavi edilmezse zarın zarar görmesine ve kanser öncesi değişikliklerine neden olabilir.
İlaçla tedaviler, asit reflüyü tedavi etmeyecektir; çünkü ilaçlar belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik bir çözümdür. İlaçla tedavi şekilleri, vücudunuzun ürettiği mide asidi miktarını kısıtlayarak iş görürler. Bu ilaçların uzun-vadeli sonuçları henüz tam olarak bilinememektedir. İlaçla tedavi sizin için işe yarasa bile diğer seçenekleri de araştırmanız akıllıca olur. Çoğu insan, ilaç almayı bıraktığında asit reflünün tekrar ettiğini görür ve bazen ilaç almaya başlamadan öncekine gore daha ciddi bir durumla karşılaşabilirler. İlaç almayı bırakmaya karar verirseniz bu durumu aklınızda tutun.
Çoğu yaygın ilaçla tedavi ve doğal destekleyiciler, midenizi rahatsız edebilir ve asit reflüye neden olabilir. Yaygın şekilde bilinen zanlılar, aspirin, ibuprofen, demir ve kalsiyum destekleyicileri ve Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlardır. Eğer ilaçlarınızın mide ekşimesinin sebeplerinden biri olduğundan şüpheleniyorsanız, eczacınıza veya doktorunuza sizin için rahatsızlığa yol açmadan işe yarayabilecek başka bir şey alıp alamayacağınızı danışın. Bazen basitçe ilacınızı bir yemekle veya ufak bir atıştırmalıkla birlikte almanız da sorunu çözecektir.
Eğer kendinizi birden asit reflü krizinden muzdarip halde bulursanız, hızlı çözüm büyük bir bardak soğuk su içmektir. Bu, mide asidini geçici olarak seyreltecektir ve size antiasitlerinizi bulmanız için zaman kazandıracaktır. Çoğu insan, rezene tohumlarından demlenerek yapılan çayın mide ekşimesine hızlı bir rahatlatma sağladığını bulmuştur.
Stres, vücudunuzun yiyeceğin sindirimini yavaşlatması kadar daha fazla mide asidi üretmesine de neden olacaktır. Bu, bir asit reflü krizi için mükemmel bir ortamdır. Eğer stresli bir durumdaysanız, mide ekşimesini tetikleyebilen kafein, alkol ve baharatlı yiyeceklerden sakının. Bu gibi şeylerin gevşemenize yardımcı olduğunu hissedebilirsiniz, ama asit reflünün yanma hissi veren acısı, yiyecek ve içeceğin herhangi bir gevşeme etkisini yok edecektir. Ağır bir yemekten veya içeceklerden keyif almak için daha rahat bir zihin durumuna gelene kadar bekleyin. Günlük hayatınıza stresi ve asit reflüyü yok etmenize yardımcı olacak düzenli egzersiz ekleyin.
Bu asit reflü çözümlerini birleştirmek, hızlı bir rahatlama yakalamanıza yardımcı olacaktır. Antiasitlerinizi alırken en son ne yediğinizi yazın, böylece gelecek sefer baş gösterecek bir krizden kaçınabilirsiniz. Reflü için reçeteli bir tedavi uyguluyorsanız, bir egzersiz programına başlayın ve daha küçük ve daha sık porsiyonlarla yemeye çalışın. Kendinizi stresli bir durumda bulduğunuz bir sonraki sefer büyük bir bardak soğuk su için. Yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri, asit reflü ile baş etmenin önemli bir bölümüdür.
Reflünüz Varsa Bunlardan Uzak Durun
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
İyi günler ben 18 yaşındayım ve 4 yıldır gastroptoz hastasıyım doktor midemde sarkma oldugunu söyledi neyden kaynaklandığını bilmiyordum ve geçen yıl ... devamı
Stres Ve Gastroözefageal Reflü Hastalığı Arasında Bir Bağlantı Var Mı?
Reflüde Kanser Uyarısı!
Mide Kapağı Ameliyatı
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Ülser Ve Reflü Hastalarına Ramazan Uyarıları