Nedir
Asperger Sendromu
Asperger sendromu insanlarla iletişimi çok zorlaştıran bir gelişim bozukluğudur. Çocuğunuz sosyal durumlarda tedirgin olduğu için arkadaş edinmeyi zor bulabilir.
Asperger sendromu olan insanlarda bazı otizm izleri vardır. Örneğin, sosyal becerileriniz kötü olabilir, rutini tercih edip değişikliklerden hoşlanmayabilirsiniz. Fakat otizmli insanlardan farklı olarak Asperger sendromu olan çocuklar, konuşmanın normal gelişim döneminde, iki yaşındayken konuşmaya başlar.
Asperger sendromu hayat boyu süren bir rahatsızlıktır, ama belirtiler zaman içinde iyileşme eğilimindedir. Asperger sendromu olan yetişkinler kendi güçlü ve zayıf noktalarını anlamayı öğrenebilir ve sosyal becerilerini geliştirebilirler.
Hem Asperger sendromu hem otizm yaygın gelişim bozuklukları ismini alır. Asperger sendromu nadirdir. 10.000 kişi içinde 1 kişide görülür.
Sebepleri
Sebepler
Asperger sendromunun tam sebebi bilinmiyor. Bu sendromu önlemenin yolu da bilinmiyor. Kalıtsal gibi görünüyor. Bu yüzden araştırmanlar genetik bir sebep arıyorlar.
Belirtiler
Belirtiler
Asperger sendromu genellikle 3 yaşında veya daha sonra fark edilir. Belirtiler çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Aspergeri olan çocuklar:
- Başkalarıyla ilişki kurmakta çok zorlanırlar. Bu onların sosyal temaslardan kaçması anlamına gelmez. Fakat duygularını, düşüncelerini ifade etme ve başkalarının duygularını fark etme güdü ve becerilerine sahip değildirler.
- Değişmez rutinleri severler. Değişiklik onlara zor gelir.
- Sözel veya sözel olmayan ipuçlarını tanımayabilir ve sosyal kuralları anlamayabilirler. Örneğin gözlerini başkalarına dikebilir, göz temasında bulunmayabilir ve kişisel alanın ne anlama geldiğini bilemeyebilirler.
- Tonlama, aksan olmadığı için anlaşılması zor, düz bir konuşma tarzına sahip olabilirler. Veya kendi yaşlarının çok ötesinde resmi bir konuşma biçimine sahip olabilirler.
- Koordinasyon eksiklikleri olabilir: garip yüz ifadeleri, beden duruşları, el kol hareketleri olabilir veya aşırı sakar olabilirler.
- El yazıları kötü olabilir veya bisiklet sürmek gibi motor beceriler gerektiren işlerde zorluk yaşayabilirler.
- Bir veya birkaç ilgiyle yetinebilir veya birkaç şey üzerine aşırı odaklanabilirler. Örneğin, yılanlar veya yıldız isimlerine karşı aşırı ilgi gösterebilir, son derece ayrıntılı resimler çizebilirler.
- Yüksek gürültü, ışıklar, güçlü tatlar veya dokular onları rahatsız edebilir.
Teşhis
Teşhis
Eğer çocuğunuzun iletişim tarzı veya davranışları sizi endişelendiriyorsa, çocuğunuzun doktoruyla görüşün. O size çocuğunuzun gelişimi ve diğer insanların çocuğunuzun sosyalleşme sorunlarını fark edip etmediklerine dair sorular soracaktır.
Doktor Asperger sendromunun var olup olmadığını anlamak için sizi bir uzmana sevk edebilir. Uzman çocuğunuzla ilgili öğrenme, konuşma, dil, zeka, sosyal ve motor becerileri ve başka şeyleri test eder.
Tedavi
Tedavi
Tedavi, çocuğunuza özgü belirtilere bağlıdır. Çocuğunuz için en faydalı olacak şekilde sık sık değişebilir.
Doktorlar, öğretmenler ve ruh sağlığı danışmanları çocuğunuza davranışlarını, sosyal beceriler ve öğrenme yeteneklerini geliştirmekte yardımcı olabilir. Okul programları, mesleki eğitim ve psikolojik danışmanlık da faydalı olabilir. Asperger sendromu olan birçok çocuğun, obsesif kompülsif bozukluk gibi başka hastalıkları da olabilir. Bu yüzden başka tedavi ve ilaçlara da ihtiyaç duyabilirler.
Evde çocuğunuzun becerilerini ve özgüvenini geliştirebilirsiniz. Kuralları, günlük rutinleri, görselleri ve rol oynamayı kullanın. Çocuğunuzun güçlü yanları üzerine odaklanın. Çocuğunuzu evde veya okulda ilgi alanlarını takip etmeye özendirin. Çocuğunuzun okul hayatı hakkında sürekli bilgi alın. Çocuğunuz için özel bir okul, eğitim programı olup olamadığını araştırın.
Destek
Destek
Çocuğun bütün potansiyelini gerçekleştirmesi sabır ve destek ister ve bu hastalığa sahip kişileri tedavi etmede tecrübeli bir doktor bulmak da vakit alabilir.
Hastalık hakkında elinizden geldiğince çok şey öğrenin ve başka insanlarla konu hakkında konuşun. Öğretmenler, çocuğunuzun akranları ve diğer insanlar hastalık hakkında ne kadar bilgi sahibi olursa, çocuğunuza o kadar yardım ve destekleri dokunur.
Birçok anne ve baba destek grupları, psikolojik danışma ve aynı hastalıklarla mücadele eden insanlarla iletişim kurmaktan çok faydalanır.
Sözel Olmayan Öğrenme Bozukluğu
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Nöbetleri Kontrol Altında Tutan Epilepsi Tedavileri
Şizofreni Tedavisinde En Etkili Yöntem İlaç
Kadınlarda Doğum Sonrası Yaşanan Psikiyatrik Sorunların Nedenleri Nelerdir?
Otizm Hakkında 5 Yanlış Kanı
Akıl Hastalığı Tedavisi İçin Beyin Hücresi Geliştirildi