Biotin

Biotin, ‘H’ vitamini olarak da bilinen bir ‘B’ vitamini ve koenzimdir (Bir enzimi aktifleştiren enzimin protein olmayan bileşeni). Gıda takviyesi olarak biotin; bazen diyabet, ince tırnak problemi ve diğer başka rahatsızlıklarda kullanılır.

?

Kullanımı

Biotin Kullanımı

Biotinin vücutta kilit bir rolü vardır. Cilt sağlığını, sinir sistemini, sindirim sistemi bölgesini, metabolizmayı ve hücreleri destekler. Biotin ayrıca sinirlerde meydana gelen, böbrek yetersizliği ya da diyabet kaynaklı ‘periferal nöropati’(sinir zedenlenmesi, yıpranması) gibi bazı yapısal ve işlevsel bozuklukların tedavisine de yardımcı olabilir.

Birçok sorunun tedavisine uygunluğu açısından, biotin takviyeleri üzerinde çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Daha önce yapılan bir araştırmada, tip 2 diyabeti olan kişilerde, biotin ve krom karışımının kan şekerini iyileştirebileceği belirtilmişti. Biotin kendi başına insülin direncini ve tip 2 diyabete bağlı sinirsel belirtileri azaltabilir. Ancak konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. Bazı ön çalışma bulguları, biotinin kırılgan tırnakları güçlendirmeye yardım edebileceğini ortaya koymuştur. Biotinin; hepatit, saç dökülmesi, depresyon ve bebek başlarındaki konaklar için kullanılması gibi diğer uygulamaları ise ya test edilmemiştir ya da desteksizdir.

Bununla birlikte, aslında birçok kişinin biotin desteklerine ihtiyacı yoktur. Çünkü biotini yiyeceklerden doğal yolla alırız. Vücudumuz ayrıca kullandığımız biotini yeniden kullanıma sokar. Gerçek bir biotin eksikliği çok nadir görülür.

Hamile kadınların biotin düzeyleri bazen düşük olabilir ve bu nedenle bazıları biotin destekleri kullanır. Bunun faydaları ve riskleri belirsizdir.

?

Doz ve Kullanma Şekli

Biotin Dozu Ve Kullanma Talimatları

Uzmanlar yeterli biotin alımı için, kullanılacak miktarları belirlemiştir (Yeterli Alım). Bu miktarları gıda takviyeleriyle ya da onlar olmadan beslenme yoluyla almak, sağlığı desteklemeye yetecektir.

Kategori

 Biotin: Yeterli Alım(YA)

0-6 ay

5 mikrogram/gün

7-12 ay

6 mkg/ gün

1-3 yaş

8 mkg/ gün

4-8 yaş

12 mkg/ gün

9-13 yaş

20 mkg/ gün

14-18 yaş

25 mkg/ gün

19 yaş ve yukarısı

30 mkg/ gün

Hamile kadınlar

30 mkg/ gün

Emzikli

35 mkg/ gün

Durumunuza bağlı olarak, doktorunuz daha yüksek dozda biotin önerebilir. Diyabet için yapılan bir çalışmada 2 miligram biotin, 600 mikrogram kromla birleştirerek kullanılabilir.

Yüksek seviyelerde bile, biotin oldukça güvenli görünmektedir. Araştırmacılar, hangi dozda biotinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmemektedirler. ?

?

Kaynakları

Biotin Kaynakları

Biotin birçok yiyecekte doğal olarak bulunur. Buğday tanesi, tam tahıllı kahvaltı gevrekleri, tam buğday ekmeği, yumurtalar, süt ürünleri, kabuklu kuruyemişler, İsviçre pazısı, somon ve tavuk, doğal biotin kaynaklarıdır. Yiyeceklerdeki biotin genellikle proteinlere bağlıdır ve görece az emilirler.  

?

Takviyeleri

Biotin Takviyeleri

Biotin gıda destekleri yaygn olarak tablet, kapsül ya da pastil şeklindedir. Biotin eksikliği olan bazı kişilere biotin, bazen enjeksiyon yoluykla verilir. Biotin destekleri serin ve kuru bir yerde muhafaza edilerek, nemden ve doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
?

 

?

?

?

Uyarıları

Biotin Uyarıları

  • Yan etkiler: Biotinin güvenli olduğu gözlenmiştir ve oldukça yüksek dozlarda bile iyi tolare edilir. Biotinin güvenli maksimum dozu ise bilinmemektedir.
  • Riskler: Eğer bir sağlık sorununuz varsa ya da hamile iseniz veya bebek emziriyorsanız, biotin destekleri kullanmaya başlamadan önce bir doktor kontrolünden geçin. Çocuk doktorunun onayı olmadan, çocuğunuza biotin vermeyin. 
  • Etkileşimler: Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, biotin destekleri kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Biotin bazı kolesterol ilaçlarının etkisini zayıflatabilir. Öte yandan, bazı antibiyotiklerle akne için kullanılan ilaçlar gibi birçok ilaç, biotin düzeyini aşağı çekebilir. Bazı epilepsi (halk arasında ‘sara’ diye adlandırılan hastalık) ilaçları da biotinin gıdalardan emilimini azaltabilir. Bir gıda desteği olan alfa-lipoik asit de, biotin gereksinmesini arttırabilir. Öyle ki, düzenli olarak çiğ yumurta akı yiyebilirsiniz.

?