Vücudumuzun çok az vitamin B12 vitamini ya da kobalamine ihtiyacı vardır ve çoğumuz günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için gerekli miktarı normal yemeklerimizle alırız. B12 vitamini eksikliği belirtileri nadir görülür ama yine de bunları tanımak yararlı olabilir.
B12 vitamini eksikliğine karşı en savunmasız olanlar, B12 vitamini içeren mevcut takviyeleri almayan veganlardır. Vegan bir annenin sütüyle beslenen bebekler de risk altındadır. B12 vitamini takviyeleri genellikle güvenli kabul edilir çünkü aşırı dozunun bilinen çok az etkisi vardır.
B12 eksikliğinden kaynaklanan ana belirtiler, yorgun, zayıf ve uyuşuk hissetmenize neden olan anemidir. Aynı zamanda mide bulantısı, kabızlık ve fazla şişkinliğe (gaz) neden olabilir. Ayrıca, iştah kaybı ve kilo kaybı görülür.
Daha ciddi B12 vitamini eksikliği durumunda görülen belirtiler şunlardır:
- El ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalanma
- Uykusuzluk
- Hafıza kaybı
- Baş dönmesi
- Denge kaybı
- Depresyon
- Sindirim sorunları
- Baş dönmesi
- Karaciğer büyümesi
- Göz sorunları
- Baş ağrısı
- Halüsinasyonlar
- İltihaplı dil
- Solunum güçlüğü
- Hafıza kaybı
- Çarpıntı
- Nörolojik hasar
- Kulaklarda çınlama
B12 vitamini genellikle yumurta, süt, balık, et ve hayvan organları gibi hayvansal ürünlerde bulunur. B12 sebzelerde nadiren bulunur, vejetaryenlerin, özellikle süt ürünleri ve et yemeyen veganların daha yüksek risk altında olmasının nedeni budur. Eğer bu kategoriye giriyorsanız B12 vitamini içeren vitamin takviyeleri kullanmayı düşünmelisiniz.
Ayrıca, B12 vitamininin vücudunuzda bulunan başka vitaminlerin miktarına bağlı çalıştığının farkında olmak da önemlidir, dolayısıyla B12 vitamini eksikliği belirtilerini önlemek için dengeli beslenmelisiniz.
Hangi Vitamin Eksikliği Baş Dönmesine Yol Açar
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
merhaba hocam ben 20 yaşında birisiyim bende 4 yıldır kıl dökülme yaşiyorum saçım ve göğüz ve etek arası kıllar dökülüyor doktora gittim kan tahlili a... devamı
Göğüs (Torasik) Omurgası Stenozu
Omurga Tümörü
Diyabetik Nöropati
Kimyasal Yanık
B12 Vitamini Eksikliği