Baş ağrısı, baş-boyun bölgesinde hissedilen damar, kas, eklemler ve saçlı deriden kaynaklanan ağrıdır.
Migren, Gerilim Baş Ağrısı, Küme Baş Ağrısı ve Trigeminal Nevralji site içinde ayrı başlıklarda tedavileri ile anlatılmıştır.
Günlük Süreğen Baş Ağrısı(Kronik Baş Ağrısı), İlaca Bağlı Baş Ağrısı: Hemen her gün sürekli olan baş ağrılarıdır. Başlangıçta baş ağrılarını kesmek için alınan ilaçların sürekli kullanılmasına bağlı gelişebilir. Hasta her gün ağrı çeker, bu ilaçları da her gün alır. Belli bir aşamadan sonra ilacı alırsa ağrısı olur, almazsa daha fazla ağrısı olur.
Sürekli sık ilaç kullanımı bu ağrılara neden olsa da kronik baş-boyun bölgesi problemleri de günlük sürekli baş ağrısına neden olabilir. Kendi deneyimlerinden özellikle çene eklemi problemleri ve ciddi diş sıkması (bruksizm) olan hastalarda günlük geçmeyen ağrılar görülebilmektedir. Eklem ve bruksizm tedavisi konusunda çok çok az uzmanlaşmış diş hekimi vardır. Çoğunlukla hasta ve hekimler problemin kaynağındaki bu problemi fark etmemekte ve en önemlisi doğru tedaviyi yapacak az sayıdaki hekime ulaşılamamaktadır.
İlaca bağlı baş ağrılarında klasik nöroloji tedavisinde ilk aşamada hastanın bu ilaçları kullanması yasaklanır. Kronik ağrılı hastada ilacın alınmaması bu dönemde ağrıları daha da şiddetlendirir. Bu nedenle hasta işbirliği ile kesme tedavisi çok başarılı uygulanamamaktadır.
Bu hasta grubunda nöral terapi yaklaşımı başarılı olmaktadır. Nöral terapide otonom sinir sistemi düzenlendiği için hasta ilaç almamayı kolay tolere edebilmektedir. Ayrıca nöral terapi yaklaşımı nedene yönelik bir tedavi olduğu için ağrının kaynağı da ortadan kalkmaktadır. Hasta ağrı kesici kullanmaya ihtiyaç duymadığı için bu kısır döngüden kurtulabilmektedir.
Dev Hücreli Temporal Arterit: Tek taraflı şakakta aynı zamanda o bölgedeki temporal arterde inflamasyon ile seyreden şiddetli ağrıdır. Çok nadir rastlanır. Klasik tedavide kortizon kullanılır. Şimdiye kadar böyle bir vakam olmadı ancak nöral terapinin kullanılabileceğini düşünüyorum.
Enfeksiyonlar:
Menenjit gibi önemli bir hastalık olan beyin zarları iltihabı yanı sıra sinüzit, tonsillit, kulak iltihabı gibi başta yer alan boşluklardaki iltihaplar baş ağrısı yapabilmektedir. Konunun uzmanı hekimler tarafından enfeksiyon tedavisi yapılmalıdır.
Tümörler, Maligniteler:
Çok nadir rastlansa da sürekli ve genelde şiddetli olmayan baş ağrılarında beyin ve başı içeren yapılardaki tümöral gelişimler akla gelmelidir. Bu durum nörolojik muayene ve nörolog gerekli görürse görüntüleme ile ekarte edilebilir.
Beyin kanamaları, infarktları:
En tipik olanı subaraknoid kanama (SAK) olarak bilinen beyin arterlerindeki yırtılma sonucu ağrıdır. Ani çok şiddetli baş ağrısıdır. Ayrıca subdural hematom, epidural hematom kafa travmaları sonrası bazen günler içinde gelişen tablolardır. İnfarktlar ön planda baş ağrısı yapmaz. Nöroloji ve nöroşirurji uzmanları tarafından acilen tedavi edilmelidir.
Akupunktur ile baş ağrısı tedavisinin süresi
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
Öncelikle kolay gelsin,şikayetim şiddetli baş ağrısı.Normal çalışma yaşantımda yada evde olduğum süre içinde nedeni belli olmadan şiddetli baş ağrısın... devamı
Gerilim Baş Ağrısı, Boyun Baş Ağrısı
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Ağrı Kesiciler Baş Ağrısına Neden Olabilir
Cep Telefonu Baş Ağrısına Neden Olabiliyor
Baş Ağrısı