Reflü yemek borusunun altındaki kasın normalden daha sık ya da daha çok gevşemesi sonucunda midedeki asit ve diğer içeriğin yemek borusuna tırmanması durumudur. Bu asit yemek borusunu tahriş ettiğinde yanma, daha yukarı tırmandığında ise boğaz ve ağızda problemler, hatta kusma görülebilir. Yeni doğmuş bebeklerde reflü nedeniyle kusma normaldir. Yaklaşık 1 yaşlarındayken bu şikâyet azalır. Çocuklarda da tıpkı yetişkinler gibi zaman zaman reflü yaşanır. Bu illa reflü hastalığı olduğu anlamına gelmez. Ancak çok sık ve şiddetli yaşanıyorsa çocuklarda reflü tedavisinin yollarını incelemeniz gerekir.
Tedavi, görülen belirtilere, çocuğun yaşına ve genel sağlığına göre değişecektir. Ne kadar şiddetli olduğuna göre de farklı tedaviler uygulanabilir. Çoğu vakada diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri durumu hafifletir. Doktorunuza danışarak bebeğiniz için yapabileceğiniz şeylerden ilki yemek yedirdikten ya da emzirdikten sonra yarım saat boyunca dik bir pozisyonda tutmaktır. Eğer biberon veriyorsanız emzik kısmının her zaman sütle dolu olduğundan emin olun. Böylece bebeğiniz çok fazla hava yutmaz. Bebeğiniz emerken ağzını tam kapatan bir biberon ağızlığı tercih edin. Biberon veya meme emerken birkaç kere gazını çıkarın. Eğer tam dolu mideyle gazını çıkarırsanız reflü daha sık görülebilir.
Çocuklarda reflü tedavisinin ilk adımı ne kadar yediğini kontrol etmektir. Kızarmış ve yağlı gıdalar, nane, çikolata, kafeinli içecekler, gazlı içecekler, çay, turunçgiller, bunların suları ve domates ürünleri sınırlı şekilde tüketilmelidir. Yemek vakitlerinde daha küçük porsiyonlar sunmak faydalı olacaktır. Eğer acıkıyorsa minik ara öğünlerle bunu telafi edebilirsiniz. Midesi çok dolduğunda reflü belirtileri artar.
Eğer çocuğunuz aşırı kiloluysa doktoruyla görüşerek kilo verme yöntemlerini değerlendirebilirsiniz. Fazla kilo reflüyü kötüleştiren unsurlar arasındadır. Ayrıca akşam yemeğini yatmadan en az 3 saat önce yedirmeniz önerilir.
Bunlar yeterli olmazsa çocuklarda reflü tedavisi için H2 bloker ve proton pompa inhibitörü ilaçlar verilebilir. Eğer reflü şikâyeti çocuğun kilo almasını önlüyorsa kalori takviyeleri kullanılabilir. İleri vakalarda buruna takılan bir tüple bebeğin beslenmesi mümkün olmaktadır. Çok şiddetli durumlarda ise ameliyat bir seçenek olabilir. Genellikle kapalı yapılan bu ameliyatta yemek borusunun altındaki kas güçlendirilir ve reflü problemi azaltılır.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm hocam 17 yıllık evliyım eşim 2000 yılında vorıkosel ameliyatı oldu daha sonrakı yıllarda korunmadığimiz halde çocuğumuz olmadi 2007 yılındaözel bı... devamı
Bebeklerde Asit Reflü Tedavileri
Mide Kapağı Ameliyatı
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflünüz Varsa Bunlardan Uzak Durun
Ülser Ve Reflü Hastalarına Ramazan Uyarıları