- İçindekiler
- Genel
- Beslenmenin Önemi
- Tuzu Azaltmak
- Beslenme Gerçeklerini Anlamak
- Daha Az Tuz için İpuçları
- Dışarıda Yemek Yediğinizde
Genel
Konjestif kalp yetmezliği (KKY) kalp yeteri kadar kan pompalamadığında ve vücudunuza yeterli oksijen iletmediğinde meydana gelir. Yüksek tansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlıkları gibi pek çok hastalık KKY’ye yol açar.
Beslenmenin Önemi
Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) Yönetiminde Beslenmenin Önemi
KKY tedavisi yan etkileri önlemeye ve belirtileri rahatlatmaya yardımcı olur.
Kalp, diyetinizde bazı değişiklikler yaptığınızda eskisi kadar çok çalışmak zorunda kalmaz.
Çok fazla tuz yerseniz veya çok fazla sıvı içerseniz, vücudunuzdaki su miktarı artar ve kalbinizin çalışmasını zorlaştırır. Bu sizin KKY’nizi daha da kötüleştirir. Aşağıdaki diyetler bazı belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
Tuzu Azaltmak
Beslenmenizde Tuzu Azaltmak
Yediğinizin tadını çıkarmanız önemli. Tuzu aşerseniz bile tuz bakımından daha düşük olan yiyecekleri sevmeyi öğrenebilirsiniz. Tat alma duyunuz çok yakında değişecek ve tuzu özlemeyeceksiniz. Tuzu ortadan kaldırmak, yiyeceklerin tuzla gizlenen tatları ortaya çıkarabilir. Takip eden önerileri deneyerek tuzlu içeriği azaltabilirsiniz.
- Taze meyveler ve sebzelerin çoğunu seçebilirsiniz. Onlar, tuzun sadece küçük miktarlarını içerir.
- Tuz bakımından daha düşük olan yiyecekleri seçebilirsiniz; taze etler, kümes hayvanları eti, balık, kuru ve taze baklagiller, yumurtalar, süt ve yoğurt gibi. Sade pirinç, makarna ve yulaf ezmesi, sağlığa yararlı (az tuz içeren) düşük sodyum seçenekleridir.
Bununla birlikte, eğer tuz veya diğer yüksek sodyum kaynakları yiyeceklerin hazırlığı sırasında eklenirse sodyum içeriği yükselebilir.
- Otlar, baharatlar, bitkisel sirke ve meyve sularıyla yemeğinizi çeşnilendirin. Tuz veya sodyum içeren ot ve baharat karışımlarından kaçının. Limon suyu veya taze yer biberini doğal tatları vurgulamak için kullanabilirsiniz. Et marine etmek için portakal ve ananas suyunu deneyebilirsiniz.
- Paketlenmiş gıdaları satın almadan önce gıda etiketlerini okuyun. Porsiyon başına sodyum içeriği için etiketteki besin değerlerini kontrol edin. Paketteki porsiyon sayılarını bulun. Günlük sodyum ihtiyacınıza oranla porsiyon başına düşen sodyum ne kadar?
Her porsiyon için sodyum içeriği 350 miligramdan az olan paketlenmiş gıdaları almaya çalışın.
Ayrıca malzemelerin listesini kontrol etmek de faydalıdır. Eğer tuz veya sodyum ilk beş malzemede varsa, sodyum oranı fazla yüksektir.
Beslenme Gerçeklerini Anlamak
Beslenme Gerçeklerini Anlamak
Paketlenmiş gıdaların üzerindeki beslenme bilgisini kullanın. Kutu başına düşen porsiyonların sayısına dikkat edin. İşte bu bilgiyi kullanmak için ipuçları.
- Beslenme Listesi: Bu liste sağlığınız için en önemli gıdaları kapsar.
- % Günlük Değer: Bu sayı yiyeceklerin, tavsiye edilen günlük 2.000 kalorili referans diyetiyle alınan besin miktarını ne kadar karşıladığını gösterir.
- Toplam yağ, kolesterol ve sodyumun yüzde 100’ünden daha fazla yemeyin.
- Günlük Değerler Dipnot: Bazı gıda etiketleri, günlük değerleri 2.000 ve 2.500 kalori olarak listeler.
- Kalori Başına Gram Dipnot: Bazı etiketler, yağ, karbonhidrat ve proteinin bir gramında kalorilerin yaklaşık sayısını verir.
- Sodyum İçeriği: Her zaman sodyum içeriğini kontrol edin. Her porsiyon için 350 miligramdan daha az sodyum içeren gıdaları bulmaya çalışın.
Daha Az Tuz için İpuçları
Daha az tuzlu/sodyumlu yiyeceğin hazırlanması ve seçimi için ipuçları
Alışkanlığınızı değiştirin. Mutfak tezgahı ve masadan tuzluğu kaldırın. 1/8 çay kaşığına denk düşecek kadar tuz serpmek, tabağınıza 250 miligramdan daha fazla sodyum ekler.
Yaratıcı olun. Tuz eklemek yerine, otlar ve baharatlar, sarımsak, soğanlar ve ekşi sularla yemeğinizi lezzetlendirin.
Az tuz kullanan bir aşçı olun. Tariflerin çoğunda, tuzu yüzde 50’ye kadar kesebilir, hatta tamamen eleyebilirsiniz. Yiyecekleri, kızartarak, kavurarak, buğulama olarak fırında, ızgarada veya mikrodalgada tuz koymadan pişirebilirsiniz. Makarna, pirinç, tahıl ve sebzeleri pişirmek için suya tuz koyma isteğinizi es geçebilirsiniz. Bu, sodyumu kesmek için kolay bir yoldur.
Soslara dikkat edin. Yüksek sodyumlu soslar, çeşitli tatlarda tuzlar içerir, limon biberi, sarımsak tuzu, et yumuşatıcıları olan soğan tuzu, lezzet artırıcıları, bulyon küpler, ketçap, hardal, biftek sosu ve soya sosu.
Gizli tuzdan uzak durun. Konserve ve et suları gibi işlenmiş yiyecekler, tahıl, paketli şehriyeler ve patates karışımları, zeytinler, turşular, çorbalar ve sebzelerin tuz oranı yüksektir. Bunların yerine dondurulmuş malzemeleri seçin veya daha da iyisi mümkünse taze yiyecekleri seçin. Ayrıca peynirler, salamura etler, pastırma, kıymalı soslar, sosisler ve sosisli sandviçler gibi hazır yiyecekler çok fazla sodyum içerebilir.
Dışarıda Yemek Yediğinizde
Dışarıda Yemek Yediğinizde
Düşük bir sodyum diyeti, bir restoranda yemek yeme keyfini bozmayı gerektirmez. Sadece sipariş verdiğinizde çok dikkatli olmak zorunda olacaksınız. İşte dışarıda yemek için bazı ipuçları:
- Tuzluğu başka bir masaya taşıyın. Dilimlenmiş limon isteyin veya yemeğinizin lezzetini arttırması için kendi baharat karışımınızı getirin.
- Yüksek sodyum içeriğini ifade eden menü terimlerini tanıyın, salamura, kendi sosunda, soya soslu ya da et suyunda.
- Tuzlu atıştırmalıklar yerine çiğ sebze veya taze meyve tercih edin.
- Hamburgerler, sosisli sandviçler ve sandviçler için hardal, ketçap, turşular ve tartar sosu gibi sosların fazla üzerine gitmeyin. Marul, soğan ve domatesi tercih edin. Pastırma, salam ve peynirlerin, sodyum oranlarının yüksek olduğunu hatırlayın.
- Aşçıdan tuz ya da MSG (monosodyum glutamat) içermeyen yemekler hazırlamasını isteyin. Ya da genellikle yüksek sodyum içeren yemek ve salata soslarını ayrı olarak getirmelerini isteyin. Salatanıza bir sıkım limon, biraz sirke ve hafifçe salata sosu serpin.
Yapay Kalp ile 251 Gün
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Kalp Yetmezliğinde Kalp Pili Taktırmalıyı Mıyım?
Kalp Yetmezliğinde Kilo Takibi
Trigliserit Sorunları
Yüksek Tansiyon (Yüksek Kan Basıncı)
Stafilokok Enfeksiyonları