Daha çok açık havada küçük ısırıklara eşlik eden kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi önemsiz bulduğumuz şikâyetler sonrasında çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden böcek ısırıkları hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. İşte sizler için derlediğimiz böcek türleri;
Kene
Daha çok kırsal alanlarda karşımıza çıkan kene çoğunlukla zararsızdır ve ısırıkları hastalık taşımaz ancak bazı türlerin (lxodes ricinus) ısırıkları Borreliosis olarak da adlandırılan Lyme hastalığına yol açar. Lyme hastalığı olan insanlarda kenenin ısırdığı bölgede kızarıklık, eklemlerde şişlik, sıvı birikimi ve hareket etmede zorluk gözlemlenir.
Karadul Örümceği
Siyah ve parlak bir örümcek türü olan karadul karanlık yerlerde ve tavan aralarında yaşar. Sekiz gözlü bu böcek türünün dişileri oldukça kuvvetli bir zehre sahiptir ve çiftleşmeden sonra çoğu zaman erkeğini yediği için ‘’karadul’’ adı verilmiştir. Karadul örümceğinin ısırığı bıçak batması gibi hissedilir ve sadece ısırdığı bölgede iki diş izi kırmızılık bırakır. Kızarıklık, hassasiyet, şişlik, bulantı, kas krampları, kusma ve kan basıncında artış gibi belirtiler gözlemlenir.
Kahverengi Keşiş Örümceği
Kahverengi keşiş örümceği diğer ağ ören örümcekler gibi avlarını hareketsiz hale getirmek ve sindirmek için oldukça kuvvetli bir zehre sahiptir. Genel olarak tavan araları ve dolap içlerinde yaşarlar. Bu örümcek türünün ısırıkları küçük kızarıklar bırakır ve deri kızarır. Kızaran deride kabarcıklar gözlenir ve ağrılar başlar bu noktada acil müdahale edilmesi gerekir aksi takdirde ölümcül olabilir.
Saç Biti
Kafa derisinde, boyun bölgesinde ve kulakların arkasında gizlenen saç bitleri kaşıntıya neden olur. Şiddetli kaşıntılar saç derisinde yaralar ve enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet verebilir.
Pire
Bir zamanlar vebanın salgın olmasına neden olan keme piresi türü ile bilinen pireler kanatsız, küçük ve kan emici böceklerdir. Memelilerin ve kuşların kanlarını emerek yaşayan pirelerin ısırdıkları yerleri uyuşturmak için kullandıkları salgı kaşıntı yaratır ve alerjik reaksiyonla birlikte kaşıntı meydana gelir. Yersinia pestis bakterisi insanlara bulaştığı takdirde ölümcül hıyarcıklı veba hastalığı ortaya çıkar.
hocam küçüklükten kalma ısırık izleri nasıl geçer sizden bi yardımcı olmanızı istiyorum... devamı
Böcek Isırıklarını Ayırt Etmenin Yolları
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Kene Isırığı