Ciltte beyaz noktaların nedenleri çok çeşitli olabilir. Genellikle bunlar endişelenmeye gerek duyulacak şeyler değildir ve evde tedavi edilebilirler. Ancak bazı durumda doktora görünmeniz gerekebilir.

Tinea versikolor bu nedenlerden ilkidir. Tinea versicolor beyaz noktalara ya da pembe, kırmızı, kahverengi tonlarında noktalara yol açabilir. Noktalar özellikle bronzlaşmış tende daha belirgindir ve zamanla büyüyebilir. Rahatsızlığın diğer belirtileri arasında kaşıntı, pul pul olma, kuruluk bulunur. Herkesin cildinde mikroskobik maya mantarları yaşar. Ancak bu mantarlar kontrolsüz bir şekilde çoğalıp artınca tinea versicolor meydana gelir. Nedeni tam olarak bilinmese de aşırı terleme, yağlı cilt, nemli, sıcak ortamlar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gelişme riskini artırabilir. Özellikle tropik iklimlerde daha çok görülür. Yağlı cilde sahip ergenlerde de gelişebilir.

Ciltte beyaz noktaların nedenlerinden bir diğeri egzama yani atopik dermatittir. Hastalık genellikle kırmızı ve kaşıntılı döküntülere ve kabarcıklara yol açsa da beyaz noktalar veya lekeler de görülebilir. Egzamadan en çok yüz, saç derisi, eller, ayaklar, dirsekler, göz kapakları, bilekler ve dizlerin arkası etkilenir. Döküntü hemen her zaman kaşıntılıdır. Geceleri özellikle çok kaşınabilir. Zaman içinde egzamadan en çok etkilenen bölgeler kuruyabilir ve pul pul olabilir.

Vitiligo, melanosit denilen deri hücreleri melanin üretmeyi bırakınca ortaya çıkar. Cilde, saça ve gözlere rengini veren bu pigment olmayınca beyaz lekeler oluşabilir. Lekeler vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Hastalık genellikle simetrik olsa da vücudun tek tarafında da gelişebilir. Dizler, eller, cinsel bölge ve saç genellikle en çok etkilenen bölgeler arasındadır.

İdiopatik guttate hipomelanoz (IGH) cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkan beyaz noktalardır. Genellikle ağrısız ve iyi huyludur. Açık tenli insanlarda, özellikle 40 yaş üstü kadınlarda daha çok görülür.

Ciltte beyaz noktaların nedenlerinden bir diğeri pityriasis albadır. Bu şikâyet genellikle çene ve yanaklarda hafif pullu, pembe plaklar şeklinde başlar. Şekilleri yuvarlak, oval ya da düzensiz olabilir. Dokununca genellikle kuru ve pullu hissedilir. Lekeler genellikle zaman içinde kaybolur ya da solar. En çok çocuklarda ve ergenlerde görülür.

Lichen sklerozus nadir görülen bir şikayettir. Kadınlarda özellikle anüs ve vulva civarında, erkeklerde ise sünnet derisinde beyaz lekelere yol açabilir. Vücudun başka yerlerini de etkileyebilir. Hafif vakalar başka belirtiye neden olmasa da cinsel ilişki sırasında ağrı, kaşıntı, idrara çıkmada zorluk, cildin kolayca morarması, kanama ve su toplama görülebilir.

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı