Çocuk Beslenme Piramidi, ABD Tarım Bakanlığı tarafından 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek üzere tasarlanmıştır ve günlük yiyecek seçimlerine yönelik genel bir rehberdir. Beslenme piramidinin ana vurgusu, hepsi de sağlık için gereken beş temel besin grubudur. Yağ ve şeker içeren yiyeceklerin oldukça dikkatli bir şekilde tüketilmeleri gerektiğini de vurgular.
İki veya üç yaşından sonra çocuklar tam yağlı süt yerine yağsız süt veya %2 daha az yağlı süt içmeye başlayabilirler. Çocuğunuzun beslenmesi günde 3 öğün yemek ve 2 besleyici ara öğün ile ailenizin geri kalanınınkine benzemelidir. Süt ve süt ürünlerini günde 2-3 bardak, meyve sularını günde 1 bardak ile sınırlamalısınız ve sonraları iyi yeme alışkanlıklarını teşvik etmek için ona bir dizi beslenme seçeneği sunmalısınız.
Çok az besinsel değeri olmasından dolayı kaçınmanız gereken besleme uygulamaları ise çocuğunuza büyük miktarlarda şekerli tatlılar, gazlı içecekler, meyve aromalı içecekler, şekerle kaplı kahvaltılık gevrekler, patates cipsleri veya şekerler vermektir. Aynı zamanda çocuğunuzun boğazına kaçabilecek olan çiğ havuç, fıstık, üzüm taneleri, sert etler, patlamış mısır, sakız veya sert şeker gibi yiyecekleri vermekten de kaçının.
Çocuğunuzun beslenmesi onun tüm sağlığı açısından önemlidir. Uygun bir beslenme, aşırı kilolu olma, kemiklerin zayıf gelişmesi ve diyabet gelişimi gibi birçok sağlık sorununu da önleyebilir. Aynı zamanda büyümesini tam olarak gerçekleştirebilmesini de sağlar.
Çocuğunuzun sağlığı için en iyi beslenme tavsiyesi onu şunları yapmaya yönlendirir:
- Çeşitli türden besinler yemeye
- Yediği yemekleri egzersiz ile dengelemeye
- Bir dolu tahıl ürünü, sebze ve meyve içeren bir beslenme seçmeye
- Yağ, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük olan bir beslenme seçmeye
- Şeker ve tuz açısından makul bir beslenme seçmeye
- Büyüyen vücudunun gereksinimlerini karşılamak için yeterli kalsiyum ve demir sağlayan bir beslenme seçmeye
Çocuğunuza iyi bir örnek oluşturarak iyi beslenmesine önayak olabilirsiniz. Sağlıklı yeme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz aile yaşamınızın bir parçası olmalıdır. Evdeki herkesin bu kuralları takip etmesi, çocuğunuzun bunları tek başına yapmasından çok daha kolaydır. Aynı zamanda düşük kalorili, az yağlı yemekler, sandviçler ve tatlılar ile az yağlı veya yağsız süt ve besleyici içecekler almalısınız. Patates cipsli sandviçler, asitli içecekler veya dondurma gibi çok kalorili tatlılar veya sandviçler almamaya çalışın.
70 Yaş Üzeri İnsanlara Uyarlanmış Beslenme Piramidi
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
İyi gunler hocam.kienböck hastasıyım.lunatum kemiginde lekelenmeler baslamis.bu surecte nasil beslenmeliyim ,tedavim nasil olur acaba... devamı
Narenciyeler İnmeye Karşı Koruyor
Prof. Dr. Özden Zayıflama Tüyoları
Kilo Alma Konusundaki Yanlış Kanılar Çürütüldü
İşyerine Giderken Öğle Yemeğinizi Yanınızda Götürün
Kolada Kanser Riski Tartışması Devam Ediyor