- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Tedavisi
Nedir
Depresyon
Depresyon üzüntü hissetmenize, her zaman keyif aldığınız faaliyetlere ilginizi yitirmenize, başka insanlardan uzak durmanıza ve çok az enerjiniz olmanıza neden olan bir hastalıktır. Depresyon ayrıca insanların gelecek için umutsuz olmalarına, hatta intiharı düşünmelerine yol açabilir.
Birçok insan ve bazen onların aileleri depresyona girmiş olmaktan utanır. Bu duyguların tedavi almanızın önüne geçmesine izin vermeyin. Depresyonun yaygın bir hastalık olduğunu unutmayın. Depresyon genç, yaşlı, erkek, kadın, etnik grup veya meslek ayrımı yapmadan herkesi etkiler.
Eğer depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza bunu söyleyin. Tedavi sonrasında tekrar hayattan zevk almaya başlayabilirsiniz. Tedaviye ne kadar erken başvurursanız, kendinizi o kadar çabuk iyi hissedersiniz.
Belirtileri
Belirtiler
Depresyon belirtilerini ilk başta fark edemeyebilirsiniz. Bunlar insandan insana değişir ve depresyonu basit kendini kötü hissetme veya başka bir sağlık sorunuyla karıştırabilirsiniz.
En yaygın iki depresyon belirtisi şunlardır:
- En az iki hafta boyunca her gün üzüntülü ve umutsuz hissetme.
- En az iki hafta boyunca birçok gündelik faaliyete ilgiyi yitirmek veya onlardan zevk alamamak.
Depresyonun ciddi belirtilerinden biri ölüm veya intihar hakkında düşünmektir. Eğer siz veya tanıdığınız biri bunlar veya umutsuzluk hissetme hakkında konuşursa, hemen yardıma başvurun.
Ayrıca depresyon sırasında:
- Kilo kaybedebilir veya alabilirsiniz. Her zamankinden daha fazla veya daha az yemek yeme ihtiyacı duyabilirsiniz.
- Neredeyse her gün fazla ya da az uyuyabilirsiniz.
- Yerinizde durup sakince oturamayabilir ya da sessizce oturup hareket edecek enerjiyi kendinizde bulamayabilirsiniz. Başkaları bu davranışın normal olmadığını kolayca anlar.
- Neredeyse her gün yorgun ve enerjisiz hissetme.
- Hemen her gün değersiz ve suçlu hissetme. Özgüveniniz az olabilir veya insanların sizden hoşlanmadığını düşünebilirsiniz.
- Odaklanmada, şeyleri hatırlamada veya karar vermede her gün güçlükler yaşayabilirsiniz.
En az iki hafta boyunca bu belirtileri gösterirseniz, doktorunuzla konuşun. Tedavi sizin için iyi olabilir.
Sebepleri
Sebepler
Depresyon bir hastalıktır. Kişiliğin zayıflığından veya karakter eksikliğinden kaynaklanmaz. Depresyona girdiğiniz zaman beyninizdeki sinir taşıyıcısı denilen kimyasalların dengesi bozulmuştur.
Birçok uzman, aile geçmişi (genleriniz) ve stresli hayat olaylarının bir arada depresyona neden olabileceğini düşünür. Stresli hayat olayları şunları içerebilir:
- Doğum yapma, ailede, iş yerinde veya yakınlarda ölüm.
- Romatizma, kalp rahatsızlığı veya kanser gibi uzun süreli bir sağlık sorununuz olduğunu öğrenmek.
- Anemi, iyi çalışmayan trioit bezi (hipotiroitizm) gibi sağlık sorunları. Sağlık sorunlarını tedavi etmek genellikle depresyonu da iyileştirir.
Aile üyelerinizden birinin depresyonda olması veya stresli hayat olayları yaşamanız depresyona gireceğiniz anlamına gelmez.
Bazen aklınıza herhangi bir neden gelmese de depresyona girebilirsiniz.
Tedavisi
Tedavi
Depresyon çok farklı şekillerde tedavi edilebilir. Psikolojik danışmanlık, psikoterapi ve/veya antidepresan ilaçların hepsi kullanılır. Daha fazla egzersiz yapmak gibi hayat tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir. Doktorunuz veya psikologunuz en iyi tedaviyi bulmakta size yardımcı olacaktır.
Hafif veya orta ölçekli depresyonunuz varsa, aile doktorunuz veya psikologunuz sizi tedavi edebilir. Eğer ciddi depresyonunuz varsa ya da tedavinin faydası olmuyorsa, bir psikiyatra görünebilirsiniz. Bazı insanların, özellikle intihar düşünceleri varsa, hastanede tedavi edilmesi gerekir.
Kendinize en uygun tedaviyi bulmak için sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışın. Tedaviyi birkaç denemeden sonra bulabilirsiniz, ilaçların etkisini göstermesi birkaç hafta sürebilir. Sabırlı olun ve tedavi planını takip etmeye çalışın.
Depresyon geri gelebilir, nüksedebilir. Her depresyon geçirdiğinizde bir kez daha depresyona girme riskiniz artar. İlaçlarınızı alarak ve kendinizi iyi hissettikten sonra bile belli bir çeşit tedaviye devam ederek depresyonun nüksetmesini engelleyebilirsiniz. Bazı insanlar hayatlarının geri kalanı boyunca ilaç almaya ihtiyaç duyar. İlaç almak, onların eksiksiz ve mutlu bir hayat sürmelerini engellemez.
Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuza bildirin. Depresyon çok kolay ihmal edilebilen bir hastalıktır. Onu ne kadar erken tedavi ederseniz, o kadar çabuk iyi hissetmeye başlarsınız.
Ne yapabilirsiniz
Bir yakınınız depresyondaysa yapabileceğiniz en iyi şey onun tedavi almasını veya tedavisine devam etmesini sağlamaktır. Kişiyle nazikçe konuşun ve onu iş yapma ve insanlarla görüşme konusunda teşvik edin. Kişinin sizi üzmesine izin vermeyin. Tanık olduğunuz davranış, karşınızdaki kişiden değil, hastalıktan kaynaklanır.
İntihar ihtimali var mı?
Birçok insan depresyon sırasında intihar veya ölüm düşüncelerine kapılır. Depresyon intihara neden olabilir. Ölüm hakkında çok konuşma, eşyalarını dağıtmak, aşırı alkol ve uyuşturucu kullanma gibi işaretlere dikkat ediniz. Kendinizde veya yakınınızda şu işaretleri gördüğünüz zaman yardım arayınız.
- Kendine ve başkalarına zarar verme planları.
- Ölüm hakkında konuşmak, yazmak, okumak ve resim yapmak. İntihar notları yazmak, haplar, silahlar, bıçaklar gibi zarar verici aletler üzerinde konuşmak.
- Silah veya mermi satın alma, ilaç stoku yapma veya intihara kalkışmak için eylem hazırlıkları yapma. Silahlara veya diğer öldürücü şeylere aniden duyulan ilgi.
- Gerçek olmayan şeyler duymak ve görmek.
- Normal davranışınız olmayacak şekilde tuhaf konuşmalar yapmak.
İntihar isteği şiddetli bir şekilde ortaya çıkmışsa, bu kriz geçene kadar kişiyi yalnız bırakmayın. Kişiyle tartışmayın, ona meydan okumayın. Kişiye onun ölmesini istemediğinizi söyleyin.
Fast Food Gıdalar Depresyon Riskini Artırıyor
Uzm. Dr. Henri Griladze
Bir hastada manik depresif major depresyon sanrisal bozukluk donemsel olarak teshis edilebilir mi tesekkurler... devamı
İnsülin Reaksiyonu
Kokain İstismarı (Genel)
Panik Atak Ve Panik Bozukluğu
Hipertiroidizm (Tiroit Bezinin Aşırı Çalışması)
Depresyon