Dişçi fobisi ya da dentofobi tüm yaşlardan insanlarda görülen yaygın bir fobidir. Bazen doktor fobisi ve iğne fobisiyle de ilişkilidir. Dentofobi hafif veya şiddetli olabilir. Çok ciddi bir düzeydeyse hasta tedavi olmayı acil durumlarda bile reddedebilir ve bunun sağlığı üzerinde ağır sonuçları olabilir.

Dentofobi birkaç unsura bölünebilir. Bu fobiye sahip kişilerin çoğu birden çok unsurdan korkar. En ciddi vakalarda kişi bunların hepsinden korkabilir. Unsurlardan ilki diş doktorunun kendisidir. Özellikle belli bir diş doktoruyla kötü bir tecrübe yaşadıysanız bu korkuya daha açık olabilirsiniz.

Bir diğer unsur ağrıdır. Yakın zamana kadar tamamen ağrısız diş hekimliği uygulamaları mümkün değildi veya erişimi zordu. Bugün bile bazı prosedürlerde bir miktar ağrı yaşanmaktadır. Ancak çoğu tedavi korkutacak derecede bir ağrıya yol açmaz. Yine de bazı kişiler ağızdaki ağrıya karşı çok hassastır ve korku duyabilir.

Dişçi fobisiyle ilgili bir diğer unsur uyuşma ve boğulma hissidir. Özellikle daha önceden boğulma hissi geçirmiş kişiler ağızlarının uyuşmasından ve nefes alamama fikrinden büyük korku duyabilirler. Bazı kişilerde ise diş hekimi ofisiyle ilgili kokular ve sesler korku yaratır. Mesela dolgu sırasında dişin oyulması sesi bunlardan biridir. İğne korkusu olan kişilerde ağzın uyuşması için yapılan iğneler endişe verici olabilir.

Eğer dişçi fobiniz çok şiddetliyse diş tedavisinden önce bir akıl sağlığı uzmanıyla görüşmeniz doğru olacaktır. Bilişsel davranış terapisi, ilaç kullanımı ve hipnoz korkuyu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Fobiniz kontrol edilebilir bir düzeye geldiğinde diş hekimine gidebilirsiniz. Ancak doğru doktoru seçmek büyük önem taşır. En önemlisi güvendiğiniz bir diş hekimi bulmaktır. Bazı diş doktorları fobisi olan hastalar için özel teknikler uygulayabilirler. Tam tedavi için gitmeden önce diş hekiminizi ziyaret etmeyi ve tanışmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde tedavi için gittiğinizde biraz daha rahat olursunuz ve doktorunuz da durumunuzdan haberdar olur.

Tedavi sürerken kendinizi kontrolde hissedeceğiniz mekanizmalar oluşturun. Örneğin ara vermek istediğinizde doktorunuzun anlayacağı bir sinyal belirleyin. Yapılacak uygulamalar ve işlem sırası hakkında sizi bilgilendirmesi kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Sizi rahatlatacak bir müzik varsa onu da yanınızda getirerek dinleyebilirsiniz.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

12 yasindaki kizimda örümcek fobisi var. Önceleri aldiris etmedim ama simdi ciddi takinti haline geldi. Yeni biryerlere gitmekten, acik havada piknik ... devamı