Nedir
Diyafram
Diyafram, spermin rahme girmesini engelleyen gebelik önleyici bir araçtır. Diyafram genel olarak rahim ağzını örten, kenarı esnek olan, küçük ve yeniden kullanılabilen kauçuk ya da silikondan yapılmış bir keptir. Cinsel ilişkiden önce diyafram, kenarının bir parçası pubis kemiğinin arkasına sıkıca yerleşecek şekilde vajinanın derinine sokulur ve vajinal kaslar sayesinde yerinde kalır.
Diyafram, sadece spermleri engelleyen ve öldüren spermatisidle birlikte kullanıldığında gebeliği önlemede etkilidir. Diyafram, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunma sağlamaz.
Diyafram doktorunuz tarafından reçete edilmeli ve rahim ağzına uyacak şekilde ayarlanmalıdır. Bazı kadınlar diyaframı yerleştirmeyi zor bulmaktadır.
Niçin Kullanılır
Neden Kullanılır?
Diyafram, gebeliği önlemeye yardımcı olur. Pek çok faydasından bazıları şunlardır:
- Gebeliği önleyici ilave bir yöntem olarak kullanılabilir.
- Cinsel ilişkiden 6 saat öncesine kadar yerleştirilebilir.
- Eşin uyumunu ya da penisin ereksiyon halinde olmasını gerektirmez.
- Yan etki gelişme riski yoktur.
Ancak diyafram herkes için uygun değildir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuz diyaframı tavsiye etmeyebilir.
- Silikona, latekse ya da spermatisidlere alerjiniz varsa
- Diyaframın yerleştirilmesini, uymasını ya da yerinde kalmasını engelleyici bir vajinal anormalliğiniz varsa
- Vajina ya da pelvik bölgenizde enfeksiyon varsa
- Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız
- HIV kapma riskiniz yüksekse ya da HIV taşıyorsanız ya da AIDS iseniz.
- Toksik şok sendromu geçmişiniz varsa
- Rahim sarkması –rahmin pelvisteki normal konumundan aşağıya, vajinaya sarkması- gibi önemli bir pelvik organ sarkması söz konusuysa
- Yakın zamanda doğum ya da düşük yaptıysanız ya da kürtaj olduysanız
- Gebelik riskiniz yüksekse; 30 yaşından genç iseniz, haftada üç ya da daha fazla cinsel ilişkiye giriyorsanız, daha önce vajinal bariyer yöntemlerinde başarısız olmuşsanız ya da diyaframı devamlı olarak kullanmayacaksanız.
Riskler
Riskler
Özellikle de aşağıdaki durumlarda diyafram kullanırken gebe kalma ihtimali vardır:
- Spermatisid kullanmazsanız
- Diyafram, cinsel ilişki esnasında rahim ağzından çıkarsa
- Cinsel ilişkiden sonra 6 saatten kısa sürede diyaframını çıkarırsanız.
Diyafram, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan güvenli korunma sağlamaz.
Diyafram kullanımı ve diyaframa uygulanan spermatisid aşağıdakilere neden olabilir:
- Vajinal tahriş
- İdrar yolu veya vajina enfeksiyonu
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaşması veya nadir ancak ciddi bir enfeksiyon olan toksik şok sendromu riskinde artış.
Diyafram kullanan her 100 kadından ortalama olarak 16’sı, 1 yıl içinde gebe kalır.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:
- Yürürken, aksırırken, öksürürken ya da esnerken diyafram yerinden çıkarsa
- Diyaframı çıkardıktan sonra üzerinde adet döneminizle ilişkili olmayan kan fark ederseniz
- Siz ya da eşiniz, diyafram kullanımı esnasında ya daha sonra ağrı yaşarsanız
- Ani yüksek ateş, ishal, baş dönmesi, kusma, bayılma ya da güneş yanığına benzeyen döküntüler gibi toksik şok sendromu belirti ve bulgularınız olursa
- Diyaframı çıkaramazsanız
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Diyaframın farklı boyutları vardır. Doktorunuz diyaframı size uyması için ayarlayacaktır ve diyaframı nasıl yerleştirip çıkaracağınızı size gösterecektir. Doktorunuz, aynı zamanda pelvik muayeneyle diyaframın doğru yerde olup olmadığını kontrol edebilir.
Diyaframda delik, iz ya da çatlak olup olmadığını mutlaka düzenli olarak kontrol edin. Delik olup olmadığını anlamak için diyaframı ışığa tutun ve parmaklarınızla hafifçe esnetin ya da diyaframı su ile doldurun. Diyaframınızı en az 2 yılda bir, yenisiyle değiştirin. Aşağıdaki durumlarda diyaframınızın yeniden onarılması gerekebilir.
- Artık pubis kemiğinizin arkasına sıkıca oturmuyorsa
- Doğum yaptıysanız ya da kürtaj olduysanız
- Pelvik ameliyatı geçirdiyseniz
- 4 kilodan fazla kilo aldıysanız ya da verdiyseniz
- Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız
- Eşiniz ya da siz cinsel ilişki esnasında ağrı yaşıyorsanız
Diyaframı her zaman spermatisid kremle, köpükle ya da jelle kullanın. Diyafram kullanırken vajinanızın çevresine vücut losyonu sürmekten ya da vajinal ilaçlar kullanmaktan kaçının. Eğer diyafram kullanıyor ve vajinal duş yapıyorsanız, cinsel ilişkiden sonra en az 6 saat boyunca spermatisidleri yıkamayın. Diyaframı ilk kullandığınız zaman erkek kondomu ya da oral gebelik önleyiciler gibi bir bariyer doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanın.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Diyaframı kullanmak için:
- Spermatisid uygulayın. Diyaframın çanağını yaklaşık 1 çay kaşığı (15 mililitre) spermatisidle doldurun. Diyaframın kenarlarına ve çevresine parmağınızla ince bir tabaka spermatisid sürün. Diyaframla birlikte sadece su bazlı kayganlaştırıcılar kullanın.
- Diyaframı yerleştirin. Ayaktayken bir bacağınızı yüksek bir yere dayamak, çömelmek ya da sırtüstü yatmak gibi rahat bir pozisyon bulun. Vajinal dudakları bir elinizle ayırın. Diğer elinizle çanağı üste gelecek şekilde diyaframı tutun ve başparmağınızla işaret parmağınız arasında sıkıştırın. Diyaframı vajinanızdan içeri kaydırın ve vajina duvarınız boyunca gidebildiği kadar itin. Diyaframın ön kenarını pubis kemiğinizin arkasına itmek için işaret parmağınızı kullanın.
- Cinsel ilişkiden önce diyaframın yerini kontrol edin. Diyaframın yumuşak kubbesi boyunca rahim ağzınızı parmağınızla hissedebildiğinizden emin olun. Diyaframı yerleştirdikten sonra vajinanızın içine, her cinsel ilişkiden önce spermatisid uygulayın. Eğer cinsel ilişki esnasında diyafram rahim ağzınızdan çıkarsa yeniden spermatisid uygulayın.
- Diyaframı nazikçe çıkarın. Cinsel ilişkinin ardından diyaframı en az 6 saat ila 24 saate kadar yerinde bırakın. Diyaframı çıkarmak için parmağınızı diyaframın ön kenarından yakalayın, nazikçe aşağıya ve vajinanızdan dışarı çekin. Eğer diyaframı çıkarmakta zorlanırsanız, vakumu bozmak için parmağınızı diyaframın kenarıyla vajina duvarınız arasına sokun. Çıkardıktan sonra diyaframı hafif bir sabunla ve ılık su ile yıkayın, sonra havada kurumasını sağlayın. Diyaframı koruyucu kutusuna yerleştirin.
Hormonlu Spiral (Mirena)
Doğum Kontrol Hapları Lupus Riskini Artırabilir
Servikal Mukus Yöntemi
Birleşik Doğum Kontrol Hapları
Kürtaj Hapı