Diyet programı hazırlanırken kişinin sağlık durumu, kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar, yaşı, boy uzunluğu, kas ve yağ kitlesi, çok önemli parametrelerdir. Bunlar ele alınırken yaş da kesinlikle atlanmaması gereken bir konudur. 7 yaşındaki bir çocukla 10 yaşındaki bir çocuğun beslenme programının ya da 30 yaşındaki birinin uygulayacağı zayıflama diyeti ile 60 yaşındaki birinin zayıflama diyetinin aynı olması mümkün değildir. Bu da fizyolojik farklılıklardan kaynaklanan bir durumdur.
Çocuklar 12-13 yaşına gelene kadar zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ondan sonra da ergenlik dönemi bitene kadar, sadece kilo almamalarını sağlayacak kadar bir beslenme programı uygulayabilirler.

Kişisel özellikler dikkate alınmalı

65 yaş üstü kişilerin sıvı alımları daha az olduğu için, daha zor diyet yapabilirler. Ya da bu kişilerin genel olarak kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıkları olduğu için, bunların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin gastriti olan bir hastanın diyetinde çok fazla salata ya da acı baharatlar yer almamalıdır. Ya da 7 yaşındaki bir çocuğun beslenme programında light süt yer almamalıdır. Bu nedenle diyet programlarında yaş önemli kriterlerden biridir. Her yaş grubundaki bireyin kendine, kendi ihtiyaçlarına göre bir beslenme programı ayarlaması gerekir. Bu konuda da bir diyetisyenden yardım alınabilir.

Bunun dışında yaş farkı olmadan herkesin her gün mutlaka tüketmesi gereken besinler vardır. Süt ürünleri, et çeşitleri, sebze meyve ve tahıllar, herkesin her gün tüketmesi gereken besin gruplarıdır.

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı