Doğum kontrol hapları 1960'ların başlarında satışa çıktığında büyük bir başarı sağladı. Yaklaşık 50 yıl sonra, mevcut düzinelerce marka ve formülasyon ile hala doğum kontrol için kullanılan en popüler yöntemlerden biridir.
Ve herhangi bir trendde olduğu gibi, kısmen doğru ifadeler ve yanlış yorumlar bu hapla birlikte de anılmaya başlandı. Belki de hiçbiri doğum kontrol haplarının kilo almaya yol açtığı efsanesinden daha kalıcı olmadı.
Doğum Kontrol Hapları ve -Çok Az- Kilo Alma
Tüm ilaçların, kullanan kişilerde bazı yan etkileri olabilir. Aspirin mide ekşimesine neden olabilir. Öksürük ilaçları, bazı insanları uyku sersemi yapabilir. En sık görülen doğum kontrol hapı yan etkileri; daha az kanama, memelerde hassasiyet, bulantı ve baş ağrısıdır.
Az sayıda kadın için sık görülen sıvı birikmesi nedeniyle hap biraz kilo almaya sebep olabilir. Ancak çoğu kadın için bu önemli miktarda değildir. Nitekim yapılan çalışmalar gözden geçirildiğinde, doğum kontrol haplarının çoğu kullanıcıda kilo artışına neden olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamamıştır. Ayrıca hapın diğer olası yan etkilerinde olduğu gibi kilo artışı da geçicidir ve kullananlar iki ila üç ay içinde eski haline döner.
Kilo almak, hapın yaygın olmayan ve geçici bir yan etkisidir fakat eğer kilo alan kadınlardan biri iseniz, bunu doktorunuza anlatın. Doktorunuz farklı bir doğum kontrol hapı önerebilir. Çünkü bütün doğum kontrol hapları aynı değildir.
Östrojen ile progestin ve sadece progestin içerenler olmak üzere, iki tip doğum kontrol hapı kombinasyonu vardır. Doğum kontrol haplarının çoğunda farklı dozlarda fakat aynı östrojen tipi kullanılırken, her progestin formülasyonu farklı olabilir. Bu, her markanın biraz farklı tipte olan hormonları farklı dozlarda sunduğu anlamına gelir. Sonuç olarak olası farklı yan etkiler ortaya çıkar.
Denediğiniz hap hangi tür olursa olsun, herhangi bir yan etkinin geçmesi için en az üç ay zaman tanımanız gerekir.
Doğum Kontrol Hapıyla Kilo Alma Yanılgısı Nasıl Ortaya Çıktı
Doğum kontrol hapları ilk olarak 1960'ların başında, çok yüksek östrojen ve progestin seviyeleriyle satışa çıktı, bu, çoğu kadının ihtiyacı olandan neredeyse 1000 kat daha fazlaydı! İpucu işte, burada! Yüksek dozda östrojen iştah artışı ve sıvı birikmesine sebep olduğu için kilo artışına yol açabilir. Bu yüzden 50 yıl önce hap gerçekten bazı kadınlarda kilo artışına neden oldu.
Günümüzün doğum kontrol haplarında çok daha az miktarda hormon var. Doğum kontrol hapı doğru kullanıldığında mevcut en etkili gebelik önleyici yöntemlerden biri olmaya devam ediyor.
Adet Dönemleri ve Doğum Kontrol Haplarının Farkı
Op. Dr. Aytun AKTAN
İyi günler hocam Dogum kontrol hapını vazı sebeplerden dolayı yarıda bıraktım ve 3,4 gün kadar sonra 25 ocakta adet oldum.hala ilacı kullanmıyorum anc... devamı
Kilo Almanıza Neden Olan Alışkanlıklardan Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Türkiyenin Yarısının Bel Çevresi Kalın Çıktı
Genç Türk Bilim Adamından Müthiş Buluş
Düşük Kalorili Diyetler Kalbi Vuruyor
Tartı “Out” … Mezura “In”