- İçindekiler
- Diyet Hataları Kiloyu Etkileyebilir
- Hızlı Kilo Vermeye Çalışmak
- Kahvaltıyı Atlamak
- Atıştırmalarınızı Kayıt Altına Almak
- Hiç Atıştırmamak mı?
- Az Yağlı Ürünler
- Çok Fazla Kalori İçmek
- Çok Az Su İçmek
- Yağsız Süt Ürünleri
- Hazır Yemek Zokasını Yutmak
- Her Gün Tartılmak
- Gerçekçi Hedefler Belirlemek
- Egzersizden Kaçmak
Diyet Hataları Kiloyu Etkileyebilir
Basit diyet yanlışları en sevdiğiniz kotun içine girme isteğinizin gerçekleşmesini önleyebilir. Eğer terazi aynı sayıya yapışıp kalmışsa, kaybettiğiniz kilolar geri geliyorsa, büyük ihtimalle şu 12 diyet hatasından birini yapıyorsunuz.
Hızlı Kilo Vermeye Çalışmak
Hızlı bir şekilde 5 kilo vermek isteyince, hemen hızlı diyetlerden birine girersiniz. Günde bir bardak greyfurt suyu veya her gün lahana çorbası gibi bir şey dışında plan bile yapmıyor olabilirsiniz. Günlük kalori alım miktarınızı 1000 kalorinin altına düşürürseniz, kilolarınız, kesinlikle erimeye başlar. Fakat çok az kalori tüketince, metabolizmanız yavaşlar. Diyet bitince, vücudunuz kalorileri daha yavaş yakar ve daha kolay kilo alırsınız, hem de eskisinden daha hızlı.
Kahvaltıyı Atlamak
Kahvaltıyı atlamak birkaç kaloriden kurtulmanın bir yolu gibi görünür, fakat sonuç günün geri kalanında doyurulamaz bir açlık olabilir. Bu durum ofiste planlanmamış atıştırmalara, öğle yemeğinde büyük porsiyonlara yol açarak aldığınız kalori miktarını uçurabilir. Fakat lif ve protein bakımından zengin bir kahvaltı gün içinde hissedilen açlığı azaltır. Aslına bakarsanız her sabah kahvaltı yapan insanların sağlıklı kiloyu koruma ihtimalleri daha yüksektir.
Atıştırmalarınızı Kayıt Altına Almak
Belki her öğününüzdeki kalorileri santim santim sayıyorsunuz, peki ya öğünler arasında içeri sızanlar? Oğlunuzun dondurmasının külahı, ofisteki küçük çay partisindeki kek, kahvaltıda ucunu kırıp atıştırdığınız yağlı börek ne oldu? Bütün bu küçük tıkınmalar çok iyi planlanmış bir diyeti sabote edebilir. Eğer kalorileri sayma konusunda ciddiyseniz, her lokmanızı kaydettiğiniz bir günlük tutun.
Hiç Atıştırmamak mı?
Düşüncesizce tıkınmalar belinizi kalınlaştırsa da, düşünceli atıştırma tam tersini başarabilir. Gün içinde sayısız küçük öğünler atıştıran insanların açlıklarını kontrol edip kilo vermeleri daha kolaydır. Atıştırma metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardım eder, özelikle bunlar protein bakımından zenginse. Kuru yemişler iyi, yüksek proteinli bir seçimdir ve araştırmalar gösteriyor ki kuru yemişe düşkün insanlar sevmeyenlerden daha ince.
Az Yağlı Ürünler
Az yağlı ürünler diyetinizde önemli bir rol oynayabilir. Sadece az yağın az kalori anlamına gelmediğini unutmayın yeter, bunlar size ikinci ve üçüncü tabak için izin kağıdı vermez. Tabağınızı az yağlı pastalarla doldurursanız, normal bir dilim pasta yemeye göre daha fazla kalori tüketebilirsiniz. Ne kadar yağ, şeker ve kalori tükettiğinizi bulmanın en kolay yolu gıdaların üzerindeki yazıları okumaktır.
Çok Fazla Kalori İçmek
Kalori sayarken içtiklerimizi atlama eğilimindeyiz. Bazı özel kahvelerin ve alkollü içeceklerin 500 kaloriden fazla olduğu düşünülürse büyük bir hatadır bu. Meyve suları ve sodalardaki kaloriler bile sayıyı hızla yükseltebilir. En kötüsü de sıvı kalorilerin açlığı bastırmamasıdır. Yüksek kalorili bir içecekten sonra daha az yemezsiniz.
Çok Az Su İçmek
Bu önlenmesi en kolay diyet hatalarından biridir. Su kalori yakmak için olmaza olmaz bir maddedir. Vücudunuzun kurumasına müsaade ederseniz, metabolizmanız ayak sürer, yani daha yavaş kilo kaybedersiniz. Araştırmalar gösteriyor ki, günde sekiz veya daha fazla bardak su içen insanlar daha az içenlere göre daha çok kalori tüketmektedirler. Bu yüzden her öğünün ve atıştırmanın yanına bir bardak su eklemeyi unutmayın.
Yağsız Süt Ürünleri
Süt, peynir ve dondurma, diyet yapan birçok insan için tam bir tabudur; fakat düşük yağlı süt ürünleri tam tersi olabilir. Bazı araştırmalar gösteriyor ki yeterli kalsiyum alan insanların vücutları daha fazla kalori yakarken kalsiyum eksikliğinde daha fazla yağ üretilmektedir. Kalsiyum takviyeleri aynı faydayı sağlar görünmüyor, belki de süt ürünlerinde etkili olan başka maddeler de vardır. Birçok diyetisyen düşük yağlı veya yağsız süt, peynir ve yağdan ayrılmamayı öğütlemektedir.
Hazır Yemek Zokasını Yutmak
Çok meşgul bir günün ardından hazır yemek kolay bir seçenek gibi görünebilir, fakat her zaman bunun yerine salataya veya başka bir sağlıklı seçime yönelebilirsiniz. Fakat hazır yemek yerine geldiğinizde bir milkşeyke veya başka bir özel tada hayır diyebilecek misiniz? Eğer hazır yemek konusunda kendinize bir kez müsaade ederseniz, bu bir alışkanlık haline gelebilir. Uzun dönemli bir araştırmaya göre haftada iki kereden fazla hazır yemek yiyen insanlar haftada bir kereden az hazır yemek yiyen insanlara göre 5 kilo daha fazla almıştır.
Her Gün Tartılmak
Her gün tartılmak sizi hüsrana uğratacağı gibi, faydalı bir bilgide getirmez. Daha uzun süreli, haftalık olarak kilo ölçmek daha akıllıca olur. Haftada yarım veya 1 kilo kaybetmek istiyorsanız, tartıya çıktığınızda o kiloları düşmüş görmek sizi daha mutlu edecektir. Sonuç günlük kilo iniş çıkışlarına göre hevesinizi daha çok artırır ve hüsranları önler.
Gerçekçi Hedefler Belirlemek
İlk haftada 10 kilo kaybetmeye karar vermek, kendinizi başarısızlığa mahkum etmektir. Eğer bunun mümkün olmadığını bilirseniz, diyete hiç başlamayabilirsiniz. Eğer diyet yapar ve haftada 2,5 kilo kaybederseniz, bunu kutlama yerine hedefinize ulaşmadığınız duygusunu yaşarsınız. Başarılı diyette gerçekçi hedef hayati bir önem taşır. Eğer hedefinizin ne olması gerektiği konusunda bir fikriniz yoksa bir diyetisyenle konuşun.
Egzersizden Kaçmak
Egzersiz yapmıyorsanız, kilo kaybetme işini tümüyle beslenmenize bırakıyorsunuz demektir. Daha aktif olursanız, sevdiğiniz şeylerden daha fazla yediğiniz halde kilo vermeye devam edebilirsiniz. İşin püf noktası sevdiğiniz bir egzersiz bulmaktır. Eğer yürüme bandı size aptalca geliyorsa, yüzmeyi, baleyi, bisiklet kullanmayı veya masa tenisini deneyin, bunların hepsi yürümeye göre daha fazla kalori yakar. Çok yapmak isteyeceğiniz bir şey bulana kadar farklı aktiveteler deneyin.
Düşünce gücüyle aşırı yemek engellenebilir mi?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam ben hiponadizim hatasıyım tedavi si ögrenmek istiyorum... devamı
6 Toksik Yiyecek, İçecek Ve Katkı Maddesi
Kalp Sağlığı İçin Alınan Ek Vitaminler Ve Mineraller
Kahve Beyin Kanseri Riskini Azaltır
Hangi Yiyecekler Sağlıklı, Hangileri Değil?
5 Sağlıklı Kahvaltılık