Başlıkta bir çelişki olduğunu düşünüyor olabilirsiniz? Eğer bir alışkanlık sağlıklıysa neden fazla kilo aldırır? Elbette burada ideal kilosunun altında olan ve sağlıklı bir şekilde kilo almaya çalışanlardan bahsetmiyoruz. Ancak normal haliyle sağlıklı hayatın bir parçası olan şeyler yanlış veya aşırı yapıldığında hedeflediğiniz şekilde kilo vermek yerine almanıza neden olabilir.

İstememenize rağmen kilo aldıran sağlıklı alışkanlıklardan ilki her gün kalori değeri çok fazla bir smoothie içmektir. Normalde smoothie’ler oldukça sağlıklı bir beslenme düzeninin parçası olabilirler. Ancak sadece sıvıya dönüştürüp pipetle içtiğiniz için sağlıklı olacak demek değildir. Tıpkı aşırı ağır soslu salatalar gibi smoothie’ler de ancak içeriğindekiler kadar sağlıklı ve kilo dostudur. Smoothie’lerin kalori değerini kontrol altında tutmak için içine kattığınız yağların miktarına dikkat edin. Sağlıklı da olsalar bir avokadonun üçte biri, bir çorba kaşığı fıstık ezmesi ya da çeyrek bardak kuruyemiş yeterli olacaktır.

İstememenize rağmen kilo aldıran sağlıklı alışkanlıklardan bir diğeri kilo aldıran bir besini tamamen yasaklamaktır. Sağlıklı bir diyet oluştururken önemli olan ne kadar sürdürülebilir olduğudur. Çikolata ya da patates kızartmasından ömür boyu vazgeçmek gerçekçi bir hedef değildir. Önemli olan bunları azaltmak, yediğiniz zaman kararında yiyerek kendinizi durdurmaktır. Böylece uzun vadede diyetinizin başarılı olma ihtimali artar.

Yediklerinizi sporla telafi etmeye çalışmak bir diğer yanlış yaklaşımdır. Sporda ne kadar efor sarf ederseniz edin harcadığınız birkaç yüz kaloriyi geçmeyecektir. Bu da ardından yiyeceğiniz bol yağlı ve karbonhidratlı bir öğünü telafi etmez. Harcadığınız kaloriyi aldığınızdan yüksek tutmaya çalışıyorsanız bunun tek gerçekçi yolu ağzınızdan girenlere dikkat etmektir. Ancak düzenli sporla kas oranınızı artırırsanız uzun vadede metabolizmanız hızlanır, günlük yaktığınız kalori artar ve bir miktar daha fazla yemek size kilo aldırmaz.

İstememenize rağmen kilo aldıran sağlıklı alışkanlıklardan bir diğeri ise diyet gıdaları tercih etmek olabilir. Light ya da diyet olarak etiketlenen bu ürünleri nasılsa kilo aldırmaz diye fazla tüketmek kilo verme çabalarınızı boşa çıkarabilir. Bunlar genellikle çok işlenmiş ürünlerdir, tatmin hissi vermediğinden daha çok tüketilebilirler ve yağsızsa şekeri, şekersizse yağı fazla olabilir. Pazarlama hilelerine kanmayın ve yediklerinizi taze meyve sebzeler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve proteinler etrafında şekillendirin.

Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN

Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı