Gastrit Diyeti

Gastrit, mide astarındaki iltihap ya da tahriştir. Gastritin en bilinen belirtileri arasında; mide bulantısı, karın bölgesinde rahatsızlık, şişkinlik, mide krampları, hazımsızlık, kusma, iştah kaybı, hıçkırık tutması ve siyah renkte dışkı yer alır. Belirtiler aniden gelişebilir (akut) ya da belli bir zaman içinde ortaya çıkabilir (kronik). Gastritin bir çok nedeni vardır; stres, sıklıkla kusmak, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, safra reflüsü ve vitamin B12 eksikliği gibi... Akut gastrit nedeni ise çoğunlukla, aşırı alkol almak ve uzun süre anti iltihabi ilaç kullanmaktır.

Gastrit teşhisi, fiziksel belirtilerin incelenmesi ve hastanın tıbbi geçmişi ile aile geçmişinin analizi yapılarak konulur. Doktor teyit için; kan testi, dışkı testi yaptırabilir, üst endoskopi ve diğer görüntüleme testleri uygulanabilir. Teşhisin tam olarak konulmasından sonra doktor, belli tedavi seçeneklerini reçete edebilir. Bunun yanında, gastrit semptomlarının yatışması için belli bir diyet planı tavsiye edebilir. Gastrit hastaları için diyet planına bir göz atalım. 

Gastrit Diyeti

Gastrit hastalarının diyeti kolayca sindirilebilecek gıdaları içermelidir. Gastrit sorunu yaşayan kişiler için özel bir diyet planı yoktur. Aslında kişi kolay hazmedilebilen dengeli bir diyet takip edebilir. Küçük porsiyonlarla ve sık yemek gerekli değildir, aksine düzenli olarak öğününde yiyilebilir. Sık yemek, midedeki asit salgısını arttırarak gastrit semptomlarını ağırlaştırabilir.

 

Süt ve süt ürünleri midedeki asit salgısını arttırır, bu tür gıdalar günlük maksimum 3 porsiyon ya da eğer mümkünse üç porsiyondan daha az tüketilmelidir. Az yağlı gıdalar seçmek, mide tarafından üretilen asidin kontrol edilmesine yardım eder. Unutulmamalıdır ki, beslenme yeterli miktarda lif içermelidir. Lifin mide rahatsızlığını arttırdığına ilişkin yaygın inanışın aksine, lifçe zengin gıdaların sindirim sağlığını iyileştirdiği ve düzenli bağırsak hareketlerini sürdürdüğü gözlenmektedir. Gastrit hastaları için etkin bir beslenme, ıspanak ve havuç suyu karışımı olabilir.

 

Bazı meyve ve sebzeler midede gaz oluşturabilir. Bu tür gıdalar arasında; lahana, brokoli, kuru fasulye, soğan, bezelye ve kabuklu meyveler de vardır. Mide ekşimesine sebep oldukları için, domates ve narenciye sularının alımını sınırlandırmak her zaman tavsiye edilir. Bir gastrit hastası, mide sorunlarına sebep olan gıdaların farkında olmalıdır.

 

Gastrit hastaları kesinlikle alkolden ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Kırmızıbiber ve karabiber, acı biber ve acı biber tozu gibi baharatlar mide astarını tahriş edebilir. Midede asit üretimini arttırabilecek diğer yiyecekler; kakao, çikolata, kahve ve çay gibi kafeinli ürünlerdir. Eğer sonrasında mide bozukluğunuzu arttırıyorlarsa, bu tür ürünlerden uzak durun.

Vücut sıvınızı korumak ve asit salgısını en aza indirmek için her gün 6-8 bardak su ve diğer az asitli meyve suları tüketilabilir. Bu diyet planları, eğer takip edilirlerse, gastritin uygun şekilde tedavisine yardım edecektir. Gastrit mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir. Akut gastriti olanlar birkaç gün içerisinde iyileşebilirler. Diğer yandan kronik gastritin iyileşmesi genellikle daha uzun zaman alır. Eğer gastrit tedavi edilmeden uzun süre bırakılırsa, artan kan kaybı ve devamında mide kanseri gibi ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

 

İLGİLİ MAKALE

Gastrit

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı