Gastrit (mide iltihabı), genellikle midedeki koruyucu tabakanın güçsüzleşmesi veya zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Mukus astarlı bir bariyer mide duvarlarını gıdaların sindirilmesine yardımcı olan asitlerden korur. Bu bariyerin güçsüzleşmesi, sindirim sıvısının mide astarına zarar vermesine ve mide astarının iltihaplanmasına neden olur.
Mide iltihaplanmasını yol açan etmenler arasında yer alan veya mide iltihabını tetikleyen bazı faktörler şunlardır:
- Bakteriyel enfeksiyonlar. Helikobakter pilori bakterisi kapan kişiler genellikle kronik mide iltihabı olmak üzere mide iltihabı sorunu ile karşılaşabilirler. Dünya nüfusunun yarısının, insandan insana bulaşan bu bakteriyi taşıdığı düşünülmektedir. Buna karşın, enfeksiyon kapan kişilerin çoğunluğu H. pilori enfeksiyonuna bağlı belirtiler veya sağlık sorunları ile karşılaşmaz. H. pilori, midenin iç kısmındaki koruyucu katmanı yok edebilir ve bu da mide astarında değişikliklere neden olur. Bazı kişilerin H. Piloriye bağlı sağlık sorunları yaşarken, diğerlerinin hiçbir belirti ile karşılaşmamasının nedeni bilinmemektedir. Buna karşın, doktorlar, bazı kişilerin bu bakteriye karşı daha duyarlı olmasının nedeninin kalıtsal özellikler olabileceğini veya sigara ve yüksek stres gibi bazı yaşam tarzı seçimlerinin rahatsızlığa neden olabileceğini düşünmektedirler.
- Düzenli olarak ağrı kesici kullanımı. Aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin ve diğerleri) ve naproksen (Aleve) gibi steroid içermeyen iltihap sökücü ilaçlar akut veya kronik mide iltihabına neden olabilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması veya fazla miktarda alınması, koruyucu mide astarını muhafaza eden ana maddenin azalmasına yol açabilir. Steroid içermeyen iltihap sökücüleri nadiren kullanmanız halinde mide iltihaplarının oluşma ihtimali azdır.
- Aşırı alkol tüketimi. Alkol mide astarını tahriş edebilir veya yıpratabilir. Bu da midenizi sindirim sıvılarına karşı daha duyarlı hale getirir. Aşırı alkol tüketimi genellikle akut mide iltihabına neden olur.
- Stres. Önemli bir ameliyat, travmatik yaralanmalar, yanıklar veya ciddi enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkan stres akut mide iltihabına neden olabilir.
- Safra reflüsü rahatsızlığı. Yağların sindirimine yardımcı bir sıvı olan safra, karaciğerde üretilir ve safra kesesinde saklanır. Safra kesesinden çıkan safra, bir dizi ince tüpden geçerek ince bağırsağa ilerler. Normal şartlarda, büzücü kaslar (pilorik valf) safranın ince bağırsaklardan mideye kaçmasını engeller. Bu valfin düzenli olarak çalışmaması veya ameliyatla alınması halinde, safra midenize kaçabilir ve bu da yangıya veya mide iltihaplanmalarına neden olabilir.
- Vücudunuzun mide hücrelerine saldırması. Oto bağışıklık mide iltihabı adı verilen ve ender rastlanan bu rahatsızlık, vücudunuzun, mide astarını oluşturan hücrelere saldırması sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminizin reaksiyon göstermesine yol açan bu durum midenizdeki koruyucu bariyerin yıpranmasına yol açar. Oto bağışıklık mide iltihabı Hashimoto rahatsızlığı (tiroit bezi rahatsızlığı), Addison rahatsızlığı (böbrek üstü bezi yetmezliği) ve Tip 1 diyabet gibi oto bağışıklık rahatsızlıkları olan kişilerde daha sık görülür. Oto bağışıklık mide iltihabı, B-12 vitamini eksikliği ile de ilişkilendirilebilir.
- Diğer hastalıklar ve sağlık durumları. Mide iltihabı, HIV/AIDS, Crohn hastalığı (mide-bağırsak yolunu etkileyen bir rahatsızlık), parazit enfeksiyonlar, bazı bağ dokusu rahatsızlıkları ve karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi bazı diğer sağlık sorunları ile de ilişkilendirilebilir.
Gastrit Riski Altında Olup Olmadığınızı Öğrenmek
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Kanserli Hastalar Kabızlık Nasıl Önlenir?
Çocuklarda Bağırsak Parazitleri Hangi Sorunlara Yol Açar?
Bebeklerde Reflü Hastalığa Dönüşür Mü?
Safra Kesesinde Taş Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
Safra Kesesi Taşı Türleri Nelerdir?