Nedir
Kadınlar için östrojen ve progesteron içeren gebelik önleyici bir bant bulunur. Bandın kullanımı, haftada bir defa olmak üzere, üç hafta boyunca derinizin üzerine küçük bir bant yapıştırmak suretiyle gerçekleşir. Dördüncü haftada bant kullanmazsınız; bu, adet döngüsünün gerçekleşmesine izin verir.
Birleşik doğum kontrol hapına benzer şekilde, bant kan dolaşımınıza içerdiği hormonları sızdırarak sizi gebelikten korur. Yumurtalamayı baskılar ve yumurtalıklarınızın yumurta bırakmasını önler. Bant, servikal mukusu da kalınlaştırarak spermin yumurtaya ulaşmasını engeller.
Gebelik önleyici bandı kullanmak için doktorunuzun yazacağı bir reçeteye ihtiyacınız vardır. Ancak bant, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamaz.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Bir gebelikten korunma yöntemi olan bant:
- Gebeliği önlemeye yardımcı olur.
- Gebelikten korunmak için cinsel ilişkinin kesilmesine ya da eşinizden uyumunu istemenize gerek yoktur.
- Kişiye uygun olarak ayarlanmasına ya da günlük dikkate gerek yoktur.
- Sabit dozda hormon sağlar.
- Duş, ağır fiziksel aktivite ve yüzme gibi çoğu aktiviteler esnasında da kullanılabilir.
- İstenildiği zaman çıkarılabilir ve ardından kısa bir sürede doğurganlık yeniden kazanılır.
Yine de gebelik önleyici bant herkes için uygun değildir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuz bu yöntemi tavsiye etmeyebilir.
- 35 yaş veya üzerindeyseniz ve sigara içiyorsanız.
- Emziriyorsanız, yakın zamanda doğum yapmışsanız veya kürtaj olduysanız.
- Göğüs ağrınız ya da kalp krizi, inme ya da ciddi yüksek kan basıncı gibi tıbbi sağlık geçmişiniz varsa.
- Bacaklarınızda, akciğerlerinizde ve gözlerinizde kan pıhtısı gibi sağlık sorunlarınız varsa.
- Göğüs, rahim ya da karaciğer kanseri sorunlarınız varsa.
- 90 kilonun üzerindeyseniz.
- Karaciğer hastalığınız, auralı migreniniz veya diyabetle ilişkili karaciğer, göz, sinir ya da kan damarları komplikasyonlarınız varsa.
- Açıklanamayan vajinal kanamanız varsa.
- Gebelikte ya da geçmişte hormonel gebelik önleyiciler kullanımı esnasında göz aklarında veya deride sararma (sarılık) olmuşsa.
- Uzun zamandır büyük bir ameliyat sebebiyle hareketsizseniz.
- Bant bileşiminden herhangi birine karşı hassasiyetiniz varsa.
Ayrıca, aşağıdaki durumlar söz konusuysa doktorunuza bildirin.
- Ailenizde göğüs kanseri olan herhangi biri varsa
- Göğsünüzde kitle, fibrokistik hastalık olması veya mamografi filmi sonucunuzda anormallik çıkmışsa
- Diyabet hastası iseniz
- Kolesterol ya da trigliserit seviyelerinizin yüksekse
- Epilepsi hastasıysanız
- Safrakesesi, karaciğer, kalp ya da böbrek hastalıklarınız varsa
- Adet döngüleriniz düzensiz ise
- Su tutulumu sebebiyle kötüleşebilecek bir sağlık sorununuzun varsa
- Depresyon hastası iseniz
- Sedef hastalığı, egzama ya da güneş yanığı gibi bir deri rahatsızlığınız varsa
Riskler
Riskler
Gebelik önleyici bandın yan etkileri şunlardır:
- Kan pıhtılaşma sorunları, kalp krizi, inme, karaciğer kanseri, safra kesesi hastalıkları ve yüksek kan basıncı riskinde artış
- Ani kanama ya da lekelenme
- Deride tahriş
- Meme hassasiyeti veya ağrı
- Adet sancısı
- Migren
- Mide bulantısı veya kusma
- Üst solunum yolu enfeksiyonu
- Karın ağrısı
- Ruh halinde dalgalanma
- Kilo alımı
- Baş dönmesi
- Akne
- İshal
- Kas spazmları
- Vajinal enfeksiyonlar ve akıntı
- Bitkinlik
Yapılan son çalışmalar, birleşik doğum kontrol haplarına oranla gebelik önleyici bantların, daha fazla östrojenin kana karışmasına neden olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, bandın yan etkilerinin gelişme riski, birleşik doğum kontrolü ilaçlarına kıyasla daha fazladır.
Unutulmaması gereken gebelik önleyici bandın, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamadığıdır.
Söz konusu bantlardan kullanan her 100 kadından ortalama olarak 5’i, 1 yıl içinde gebe kalır.
Aşağıdakilerin gelişmesi durumunda derhal doktorunuza başvurun:
- Kanlı öksürük, keskin göğüs ağrısı ya da ani nefes kesilmesi gibi akciğerde kan pıhtısı belirtileri
- Baldırlarınızda sürekli ağrı gibi bacaklarda kan pıhtısı belirtileri
- Sıkıştırıcı göğüs ağrısı gibi kalp krizi belirtileri
- Şiddetli baş ağrısı, konuşmada ve görmede problem veya kollarda ya da bacaklarda uyuşma gibi inme belirtileri
- Aniden gelişen kısmi ya da tam körlük gibi gözde kan pıhtısı belirtileri
- Yeni ya da kötüleşen baş ağrısı
- Ateşe, bitkinliğe, iştah kaybına, koyu idrara ve dışkının açık renkli olmasına eşlik etmesi muhtemel olan göz aklarında ya da deride sararma gibi sarılık belirtileri
- Uyuma güçlüğü, bitkinlik ve üzgün hissetmek gibi depresyon belirtileri
- Şiddetli karın ağrısı ya da hassasiyeti gibi karaciğer tümöründe yırtılma belirtileri
- Memede kitle
- Su tutulumu
- 2 ay adet görmeme ya da diğer gebelik belirtileri
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Gebelik önleyici bandı kullanmak için doktorunuzun yazacağı bir reçeteye ihtiyacınız vardır. Doktorunuz sağlık geçmişinizi gözden geçirecek ve kan basıncınızı kontrol edecektir. Reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler de dahil, herhangi bir ilaç tedavisi görüyorsanız doktorunuza bildirin.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Gebelik önleyici bandı kullanmak için:
- Başlayacağınız tarihle ilgili doktorunuza danışın. Bandı ilk kez kullanacaksanız, adet döngünüzün başlayacağı günü bekleyin. Eğer ilk gün başlama yöntemi kullanıyorsanız, ilk bandı bir sonraki adet döneminizin ilk gününde uygularsınız. Bu durumda herhangi bir ilave doğum kontrol yöntemi gerekmez. Eğer Pazar günü başlama yöntemi kullanıyorsanız, adet döneminiz başladıktan sonraki ilk Pazar günü ilk bandı uygularsınız. Bu durumda ilk bir hafta süresince ilave bir doğum kontrolü yöntemi kullanın.
- Bandı uygulamak için bir bölge seçin: Gebelik önleyici bandı baldırlarınıza, üst kolunuza, alt karnınıza ya da vücudunuzun üst kısmına yapıştırabilirsiniz. Ancak bandı göğüslerinize ya da sutyeninizin altı gibi sürtünme oluşabilecek bir yere yapıştırmayın. Bandı sadece temiz, kuru ve bozulmamış deriye uygulayın. Kırmızı, tahriş olmuş ya da kesik olan bir yere yerleştirmeyin. Bununla beraber gebelik önleyici bandın yapıştırılacağı yerdeki deriye losyon, krem, pudra ya da makyaj malzemesi sürmeyin. Bant, deri tahrişine neden olursaı çıkarın ve bir sonraki bant değişim gününüze kadar farklı bir bölgeye yeni bir bant uygulayın.
- Gebelik önleyici bandı yapıştırın: Folyo paketi dikkatlice açın. Gebelik önleyici bandın bir köşesini kaldırmak için tırnağınızı kullanın. Bandı ve plastik astarı paketten soyarak çıkarın, daha sonra koruyucu şeffaf astarın yarısını soyarak kaldırın. Bandın yapışkan yüzeyini derinize yapıştırın ve astarın kalanını çıkarın. Deri bandının üzerine elinizle 10 saniye kadar yavaşça bastırın ve köşelerinin iyi yapıştığından emin olun. Kesintisiz üç hafta boyunca, her hafta için vücudunuza –haftanın aynı günü– yeni bir bant yapıştırın. Tahrişi engellemek için her bandı vücudunuzun farklı bir bölgesine uygulayabilirsiniz. Adet göreceğiniz hafta olan dördüncü hafta, bant kullanmayın. Dördüncü hafta tamamlandıktan sonra yeni bir bant uygulayın.
- Eğer bandı yapıştırmakta gecikirseniz, ilave bir doğum kontrol yöntemi kullanın. Gebelik önleyici bandı kullandığınız haftalarda, eğer bandı yapıştırmakta iki günü geçecek şekilde gecikirseniz, derhal yeni bir bant yapıştırın ve bir hafta boyunca ilave bir doğum kontrol yöntemi kullanın. Dördüncü hafta bant kullanmayacağınızı unutmayın.
- Bandın yerini kontrol edin. Tam yapışıp yapışmadığından emin olmak için bandı her gün kontrol edin. Eğer bant kısmen ya da tamamen çıkarsa ve yeniden yapıştırılamıyorsa, derhal yenisiyle değiştirin. Yapışkanlığını kaybetmiş, kendine ya da başka bir yüzeye yapışmış ya da yüzeyine başka bir madde yapışmış olan bir bandı asla yeniden uygulamayın. Ayrıca bandı yerinde tutmak için ilave yapıştırıcı ya da sargı kullanmayın. Eğer bant, 24 saatten fazla bir süre için kısmen ya da tamamen deriden ayrı kalırsa, yeni bir bant yapıştırın ve bir hafta süresince ilave bir doğum kontrol yöntemi kullanın.
- Kullandığınız bandı dikkatlice atın. Bir bandı çıkardıktan sonra bandın iki yarısını yapışkan yerlerinden birbirine yapıştırın ve dayanıklı bir kabın içine koyarak çöp kutusuna atın. Bandı tuvalete atmayın. Derinizde kalan yapışkanı da bir bebek yağı ya da losyonla temizleyebilirsiniz.
Gebelik önleyici bandı duş alırken, ağır fiziksel aktiviteler yaparken ve yüzme gibi faaliyetler esnasında da kullanabileceğinizi unutmayın. Deri bantlarını kesmemeye, şekillerini değiştirmemeye ya da onlara zarar vermemeye dikkat edin.
Op. Dr. Aytun AKTAN
İYİ GÜNLER HOCAM 26 Nisanda adet oldum 28 Nisan perşembe günü 1 aylık iğne vuruldum gebelik önleyici mesigyna.. Daha sonra 16 mayıs da erken adet oldu... devamı
Hormonlu Spiral (Mirena)
Doğum Kontrol Hapları Lupus Riskini Artırabilir
Servikal Mukus Yöntemi
Birleşik Doğum Kontrol Hapları
Kürtaj Hapı