Nedir
Ritim Metodu
Takvim yöntemi, takvim ritim yöntemi diye de bilinen ritim metodu, bir çeşit doğal aile planlamasıdır.
Ritim metodunu kullanmak için, ne zaman yumurtlayacağınızı tahmin etmek üzere adet dönemlerinizi takip etmeniz yeterli. Sonrasında bu, size hamile kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu zamanı belirlemenizi sağlar.
Hamile kalmak istiyorsanız cinsel ilişkiye girilecek en iyi günleri tespit etmek için ritim metodunu kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, hamilelikten kaçınmak istiyorsanız hangi günlerde korunmasız cinsel ilişkiye girmemeniz gerektiğini tespit etmek için de ritim metodunu kullanabilirsiniz.
Doğum kontrolü için ritim metodunu kullanmak, dikkatli kayıt tutmak ve gayret gerektirir. Hamile kalmak istemiyorsanız siz ve partneriniz cinsel ilişkiye girmekten kaçınmalı veya her ay doğurgan günlerinizde doğum kontrol hapını da içeren bir bariyer metodu kullanmalısınız.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Doğurganlığı artırmak için ritim metodunu kullanmak hiçbir risk taşımaz.
Benzer şekilde, ritim metodunu doğum kontrolü için kullanmak da doğrudan bir risk taşımaz; fakat cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma da sağlamaz. Etkililiği değişiklik gösterse de, bir yıl boyunca doğum kontrolü için ritim metodunu uygulayan 100 kadından yaklaşık 13 ila 25’i hamile kalır.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Adet döngünüzü takip etmek hiçbir özel hazırlık gerektirmez. Ne var ki, doğum kontrolü için ritim metodunu kullanmak isterseniz şu şartlar varsa öncelikle sağlık uzmanınıza danışın:
- Yakın zamanda ilk adetinizi olduysanız, doğum yaptıysanız, doğum kontrol haplarınızı veya başka hormonal doğum kontrollerini almayı bıraktıysanız
- Emzirme dönemindeyseniz
- Menopoza yaklaşıyorsanız
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Ritim metodunu kullanmak için:
- Adet döngülerinizin uzunluğunu kaydedin. Bir takvim kullanıp her adet döngüsündeki gün sayısını not ederek adetinizin ilk gününden sonraki adetinizin ilk gününe kaç gün olduğunu sayın.
- En kısa adet döngünüzün süresini tespit edin. En kısa döngünüzdeki toplam gün sayısından 18 çıkarın. Bu sayı, döngünüzün ilk doğurgan gününü temsil eder. Örneğin, en kısa döngünüz 26 günse 26’dan 18’i çıkarın, yani 8. Bu örnekte, döngünüzün ilk günü adet kanamanızın ilk günüdür, döngünüzün 8. günü de ilk doğurgan gününüz.
- En uzun adet döneminizin süresini tespit edin. En uzun döngünüzdeki toplam gün sayısından 11 çıkarın. Bu sayı, döngünüzün son doğurgan gününü temsil eder. Örneğin, en uzun döngünüz 32 günse 32’den 11’i çıkarın, yani 21. Bu örnekte, döngünüzün ilk günü adet kanamanızın ilk günüdür, döngünüzün 21. günüyse son doğurgan gününüz.
- Doğurgan günlerde cinsel ilişkiyi dikkatli bir şekilde planlayın. Hamile kalmak istiyorsanız doğurgan günlerinizde düzenli olarak cinsel ilişkiye girin. Hamilelikten kaçınmak istiyorsanız korunmasız cinsel ilişki, her ay doğurgan günlerinizde yasak bölgedir.
- Hesaplarınızı her ay güncelleyin. Doğurgan günlerinizi iyice tespit ettiğinizden emin olmak için, adet döngülerinizin sürelerini kaydetmeyi sürdürün.
Hastalık ve stres dahil pek çok etmenin tam yumurtlama zamanına etki edebileceğini aklınızda bulundurun. Yumurtlamayı tahmin etmek için ritim metodunu kullanmak, özellikle adet döngünüz düzensizse kusurlu sonuç verebilir.
Kalp Ritmi Bozukluğuna Dikkat
Uzm. Dr. Vedat ERTUNÇ
Ritim bozukluğa karşı aldığın Tensinor ilaçtan sonra nabız 46 oluyor iyi mi değilim aydınlatırmısınız... devamı
İmplanon
Adet Dönemleri Ve Doğum Kontrol Haplarının Farkı
Doğum Kontrol Hapları Akneyi İyileştirir Mi?
En İyi Doğum Kontrol Yöntemini Nasıl Seçersiniz?
Spermisitler (Sperm Öldürücüler)