Buzdolabınızda Neler Gizlenmiş Olabilir?
Şeytan buzdolabı kapısının ardında gizlenir mi? Buzdolabınızı temizlediğiniz geçen haftadan bu yana, kalan yemeklerin üstünde gittikçe büyüyen bilimsel bir deneyle karşılaştınız mı?
Uzmanlara göre ev mutfağı, yiyeceklerden geçen hastalıklar için mükemmel bir ortamdır. Aslında mide bozulması veya griple karıştırdığımız şey, çoğu zaman gıda zehirlenmesinin hafif bir şeklidir.
Bu bakteriler, virüsler ve parazitler çoğumuz için, ama özellikle hamile ve süt veren kadınlar, küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık zafiyeti olanlar için sağlık riski taşırlar.
İyi olan ise bu hastalıkların %25’inin evdeki daha güvenli uygulamalarla önlenebilmesidir.
Peki buzdolabındaki yiyeceklerin güvenli olduğundan nasıl emin olursunuz? Temel kurallarla başlayalım:
- Buzdolabını her hafta veya en azından iki haftada bir, çok az çamaşır suyu eklenmiş suyla temizleyin.
- Sıcaklığın buzdolabı içinde 4,5 derecenin ve derin dondurucuda ise -18 derecenin altında olduğundan emin olun.
- Buzdolabının içine dökülen herhangi bir yiyecek artığını başka yiyeceklere bulaşmasını önlemek için o anda temizleyin.
- Tüm yiyecekleri üzerinde yazan son kullanma tarihlerinden önce tüketin.
Pişirmeye başlamadan önce herhangi bir bozulma işareti gösteren yiyecekleri incelemek gerekir. Yiyecekler bozulmaya başladığında çoğu zaman kötü görünür ve/veya kokar.
Ama maalesef bazı yiyecekler, tehlikeli organizmalarla dolu olduklarında bile mükemmel görünebilirler. Bu nedenle şüphelendiklerinizi atın!
Etiketlerdeki tarihleri okuyun ve yiyeceklerin yemek için güvenli olup olmadıklarına karar vermek için sağduyunuz dahil tüm duyularınızı kullanın.
Mangal Keyfini Zehir Etmeyin!
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı
Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyarı
Gıda Zehirlenmesi Hakkında Bilinen 9 Yanlış Kanı
Sıcak Havalarda Gıda Güvenliği İçin Öneriler
Meyve Suyu Diye Kimyasal İçirmeyin
Yiyecekleri Güvenli Hale Getirmek İçin Öneriler