Nedir
Gıda zehirlenmesi, sıhhi olmayan yiyeceklerin dikkatsiz tüketiminden oluşur. Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı ve ateş yaygın belirtileridir. Bebek bekleyen anneler genelde, gıda zehirlenmesi çok ciddi boyutlarda değilse, zehirlendikten hemen sonra iyileşirler. Dışarıda yemenin gıda zehirlenmesinin nedeni olduğu, genel bir yanlış kanıdır. Ayrıca evde yanlış gıda maddeleri yemek de gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle herkes aldığı yiyeceklere dair her zaman dikkatli olmalıdır. Ancak hamile bir kadın aynı zamanda iki can taşıdığından daha dikkatli olmalıdır. Hamileliğin erken safhalarından itibaren dikkatli olmak, her zaman hem anneye hem de bebeğe fayda sağlayacaktır.
Hamilelikte gıda zehirlenmesi, cenin için de potansiyel bir risktir; düşük yapmaya ve ölü doğuma yol açabilir. Besleyici gıdalardan oluşan dengeli bir beslenme, gıda zehirlenmesinin tehlikelerinden kaçınmak için hamilelikte çok önemlidir. Belli bir beslenme alışkanlığı oluşturmak da temeldir. Hamilelik sırasında normalde yediğiniz her şeyi tüketebilirsiniz. İşte, kulağınızın kesik olması gereken bir takım gıda zehirlenmesi türleri:
Listerya
Listerya
Listerya enfeksiyonu, listeria monocytogenes adı verilen bir bakterinin oluşturduğu tehlikeli bir gıda zehirlenmesi türüdür. Bu bakteri, genelde toprak ve su gibi yaşamsal bir ortamda mevcuttur. Bu bakteri, sebzeler, herhangi bir süt ürünü, et ve işlenmiş gıdaların çeşitli türleri gibi gıda ürünleri ile temasa geçtiğinde tehlikeli hale gelir. Belirtiler, enfeksiyon kaptıktan sonra ki 30 gün içinde görünür hale gelir ama bazen bozulmuş yiyecekleri tükettikten sonraki üç aya kadar ortaya çıkmazlar. Bu belirtiler, kas ağrıları, baş ağrıları, ateş, denge kaybı, kasılmalar gibi hafif belirtiler ya da beyin felci, menenjit gibi ciddi belirtileridir. Hamileler bu enfeksiyona karşı normal insanlardan daha savunmasızdırlar. Hafif grip veya grip benzeri belirtiler nedeniyle ihmale yatkındır. Erken teşhis edilmeyen ve düzgün şekilde tedavi edilmeyen enfeksiyon, sonunda düşük yapma veya ölü doğuma yol açabilir.
En iyi enfeksiyon tedavisi olan antibiyotik almanın, cenin ve doğumdan sonra bebek üzerinde negatif bir etkisi olabilir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi şarttır. Hamile kadınlar, listerya karşısında %20 daha hassastır.
Önleyici Tedbirler
Yapılması gereken en öncelikli şey, hastalığın ilk belirtilerine dikkat etmektir ve onları ihmal etmemektir.
- Pastorize edilmemiş süt veya pastorize edilmemiş süt kullanılarak hazırlanan herhangi bir süt ürünü tüketmeyin.
- Yol üstünde satılan deniz ürünleri, salam, yumurta ve tavuktan yapılan salataları yemeyin.
- İşlenmiş peynirlerden uzak durun. Kaşar peyniri, krem peynir gibi peynirlerin tüketimi daha uygundur.
- Çok fazla tütsülenmiş deniz ürünlerini asla tüketmeyin.
- Hazır yemekleri aldıktan kısa bir süre sonra tüketin.
- Mutfağı, yemek odasını, buzdolabını ve diğer yiyecek saklama yerlerini temiz tutun.
Toksoplazma Enfeksiyonu
Toksoplazma Enfeksiyonu
Toksoplazma enfesiyonuna, tek hücreli bir canlı olan toksoplazma gondii paraziti neden olur. İnsanların da içinde olduğu tüm sıcakkanlı canlı organizmaları etkiler. Toksoplazma, “akut toksoplazma” ve “gizli toksoplazma” olarak iki şekilde ev sahibi canlıya saldırır. Akut toksoplazmanın genel belirtileri, lenf düğümlerinin şişmesi, kas ağrısı, baş ağrısı gibi olağan grip benzeri belirtilerdir. Bazen hastanın gözleri, akut toksoplazma nedeniyle hasar görebilir. Bunun aksine gizli toksoplazmanın belirtileri aylarca gözle görülmeyebilir. Enfeksiyon, bipolar bozukluk, şizofreni, dikkat eksikliği bozuklukları, Parkinson hastalığı gibi bir takım psikolojik bozukluklara da yol açabilir.
Bu hastalığın konukçusu paraziti genelde, toprak veya diğer yüzeylere bulaşmış toxoplasma gondii yumurtalarını yutarak edinir. Bahçede çalıştıktan hemen sonra kazara elinizle ağzınıza dokunmak, kedi yuvası veya kedi dışkısı ile ilgili herhangi bir şeyle temas etmek bu tip bir enfeksiyona yol açar. Daha önce de söylendiği gibi bu tür genelde hiçbir belirti göstermez veya tipik grip benzeri belirtiler gösterir. Hamile kadınlar, parazitlerden hastalık kaparlar ve enfeksiyon cenine de geçer. Bu, ölümcül olabilir ve daha ileri aşamada ölü doğuma, çocuk düşürmeye veya doğum kusurlarına yol açar. Hamile kalmadan önce toksoplazma testi yaptırmanız şarttır. Sonuçlar pozitfse, olabildiğince erken doktorunuza danışın. Sonuçların negatif olması durumunda hamileliğiniz süresince parazitlerden etkilenmemek için tedbir alın.
Önleyici Tedbirler
- Kedi yuvasını veya kedi dışkılarını kendi başınıza hiçbir zaman temizlemeyin ve eğer bunu yaparsanız bir yüz maskesi ve eldiven kullanın. İlaçlı bir sabunla ellerinizi yıkamak ve temizlemek ise şarttır.
- Kedileri olabildiği kadar iç mekanda tutun, böylece parazit yumurtaları ile temasa geçmezler.
- Her masayı veya tezgahı temiz tutun.
- Kedi dışkısına dokunmuş olabilecek tüm sebzeleri, meyveleri ve yiyecekleri yıkayın.
- Bahçe işleri sırasında eldiven takın ve çizme giyin.
- İyi pişmiş et yiyin ve kurutulmuş etten kesinlikle kaçının. Aynı zamanda yemek hazırladıktan sonra tüm mutfak eşyalarını yıkayın ve temizleyin.
- Mümkün olduğunca işlenmemiş su kullanmayın. Suyu kaynatma alışkanlığı kazanın.
Diğer Türleri
Gıda Zehirlenmesinin Diğer Türleri
Hamile kadınlar, campylobacter enfeksiyonları, şigella, botulizm, salmonella gibi diğer bakteri ve parazitlerden geçen enfeksiyonlara da hassastırlar. Ama listerya ve toksoplazmaya yakalanmaya daha yatkındırlar.
Bu tür enfeksiyonlardan kaçınmak, yapmanız gerekenler listesinin en tepesinde olmalıdır. Kendinize ve bebeğinize yardımcı olabilmek için yukarıda bahsedilen hijyen kurallarını olabildiğince uygulayın.
Hamilelikte İshalin Sebepleri
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı
Favizm (Bakla Zehirlenmesi)
Besin Zehirlenmeleri
Meyve Suyu Diye Kimyasal İçirmeyin
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor
Abur Cubur Ve Fast Foodun Her Lokması Damarlarınıza Zarar Veriyor