Nedir

Nedir?

Oral glikoz tolerans testi olarak da bilinen glukoz tolerans testi, vücudunuzun şekere (glukoz) tepkisini ölçer ve tip 2 diyabetinin taramasında kullanılır. Glukoz tolerans testinin değiştirilmiş bir versiyonu ise, sadece gebelik sırasında gelişen bir diyabet türü olan gestasyonel diyabetin tanısı için kullanılır.

 

Neden Yapılır

Neden yapılır? 

Glukoz tolerans testi, vücudunuzun yemekten sonra -genellikle açlık kan şekeri seviyeniz anormal olmadan önce- glikozu işleme biçimindeki anormallikleri belirler.

Hazırlık

Nasıl hazırlanacaksınız?

Glikoz tolerans testinden önceki günlerde, normal şekilde yiyip içmeniz çok önemlidir. Test sonuçlarınızı etkileyebileceğinden hastalıklarınızı ve kullandığınız ilaçlarınızı doktorunuza bildirin. Testten öncesi sekiz saat için bir şey yiyip içmeniz mümkün olmayabilir. Gece boyunca aç kalmayı ve test randevunuzu sabah saatleri için almayı tercih edebilirsiniz.

 

Bekleyebilecekleriniz

Ne bekleyebilirsiniz?

Glukoz tolerans testi birkaç adımda yapılır. Doktor muayenehanesine ya da laboratuara ulaştığınızda sağlık ekibinizden biri parmağınızı delerek veya kolunuzdaki bir damara iğne ile girerek kan örneği alır. Kan örneği, açlık kan şekeri seviyenizi ölçmek için kullanılır. 

2. tip diyabet

Eğer 2. tip diyabet için test yaptırıyorsanız:

  • 75 gram şeker içeren, yaklaşık 250 mililitre glukoz solüsyon şurubu içersiniz.
  • İki saat sonra kan şekeri seviyeniz tekrar ölçülür.

Gestasyonel diyabet

Doktorunuz gestasyonel diyabeti taramak için öncelikle bir saatlik bir kan şekeri testi yapabilir. Eğer gestasyonel diyabet için risk altında olduğunuz ya da daha ileri testlere ihtiyacınız olduğu belirlenirse, daha uzun bir kan şekeri testi yaptırabilirsiniz. Bu test için:

  • Yaklaşık 100 gram şeker içeren, 250 mililitre glukoz solüsyon şurubu içersiniz.
  • Kan glikoz düzeyiniz bir, iki ve üç saat sonra tekrar test edilir.

Glukoz solüsyonunu içtikten sonra, kan şekeri düzeyinizin test edilmesi için beklerken büyük olasılıkla doktorunuzun muayenehanesinde ya da laboratuarda kalmanız gerekir. Glukoz tolerans testinden sonra, hemen günlük faaliyetlerinize dönebilirsiniz.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

hocam merhaba, cinsel isteksizlik ve ereksiyon problemi yaşıyorum.5 yıllık evliyim elimi karıma süremiyorum elimi sürmek dahi içimden gelmiyor yaşadığ... devamı