Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme 1987 yılında Francine Shapiro tarafından geliştirilmesine rağmen tartışmalı bir tedavi yöntemi olmaya devam etmektedir. Tedavi ilk olarak travma geçiren kişilerin tedavisinde kullanılmıştır; fakat şu anda fobi ve diğer sorunları bulunan kişilerin tedavisinde de kullanılmaktadır.
Tedavi oldukça karmaşıktır ve farklı terapi türlerine ilişkin unsurları içerir. Tedavi tekniğinin sekiz aşaması bulunmaktadır ve bu aşamalar farklı yaklaşım ve yönlendirmelerden alınmıştır.
Tedavinin en alışılmamış kısmı terapistin parmağını hastanın gözleri önünde öne ve geriye doğru sallaması ve hastanın travmatik olaya konsantre olurken bu hareketleri takip etmesidir. Konsantre olurken parmağı takip etme eylemi farklı seviyede bir sürecin oluşmasını sağlıyor gibi görünmektedir. Hasta genellikle olayları daha önce olduğundan daha sakin ve tam değerlendirebilmektedir.
Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme aynı zamanda güçlü bir bilişsel-davranışsal bileşeni içerir. Hastalara travma nedeniyle ortaya çıkan kendilerine ilişkin olumsuz bir düşünceyi dile getirmeleri istenir ve ardında “Bunun yerine kendinle ilgili neye inanmak isterdin diye sorulur?” Birkaç noktada hasta duygu seviyesini ve bu yeni inanca inanma derecesini değerlendirir.
Bu süreç nasıl işliyor? İşte bu sırlardan bir tanesi. Shapiro “hızlandırılmış bir bilgi işleme teori” mekanizması öneriyor. Daha önceki yazılarında Shapiro göz hareketleri ve REM uykusundaki göz hareketleri arasındaki ilişkiye ait iddiada bulundu. Diğer ilginç bir teori “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemenin Yönlendirici Refleks/Dış Kısıtlama Modeli ve Düşünce Alanı Terapisi” Dr. Nathan R. Denny tarafından internette sunulmuştur. Denny hem göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme hem de “Düşünce Alanı Terapisi”nin ortak bir mekanizmayla çalıştığını düşünmektedir. Denny göz hareketlerinin yönlendirici reflekse neden olduğunu ve bu refleksin savaş ya da kaç cevabıyla bağdaşmadığını belirtmektedir.
Bu yöntem kısa sürede travma belirtileri üzerinde oldukça iyi sonuçlar veriyor; fakat yöntem herkeste işe yaramıyor. Bu tedavinin kimler için en iyi sonuçlar verdiğini belirlemek için daha fazla araştırma ve çalışmaya ihtiyaç var.
Tedavi Eden Bilgisayar Oyunu
Op. Dr. Sinan GÖKER
Benim babam bir patlama sonucu yanık ünitesinde tedavi görüyor ve patlama sonrası çıkan gözü yeniden dikilmiş. ama doktorlar kornea sıvısının boşaldığ... devamı
Doğumdan Sonra Kadınların Yaşamaları Muhtemel Psikiyatrik Sorunlar Nelerdir?
İleri Yaşlarda Depresyon
Epilepsi Ve Buluğ Çağı
Megalomani
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu