- İçindekiler
- Epilepsi İlaçlarının Bebeğiniz Üzerindeki Etkisi
- Bebeği Eve Getirmek
- Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları
- Evinizi Bebeğe Karşı Güvenli Kılmak
Başarılı bir şekilde hamile kalıp bebeğinizi doğurdunuz. Birçok kadın bu konuda bir kez bile düşünmek zorunda değildir, fakat epilepsiniz varsa doğurganlık ve hamilelik sizi bekleyen kendine has zorluklar içerir. Artık bebeğiniz olduğuna göre muhtemelen bir dizi endişeniz ve sorunuz vardır. Ayrıca bebeğinizin emniyetini ve sağlığını korumak için bazı hayat tarzı değişiklikleri yapmış veya yapmamış olabilirsiniz.
Neredeyse herkesin kafasında aynı soru doğacaktır. Çocuğunuzu güvenli bir şekilde emzirebilir misiniz? Nasıl geçmişte nöbetlere karşı aldığınız ilaçların bebeğinizin gelişimi üzerindeki etkileri hakkında endişe duyduysanız, şimdi de aynı ilaçların anne sütüyle bebeğinize aktarılıp aktarılmayacağını merak ediyor olabilirsiniz.
Epilepsi İlaçlarının Bebeğiniz Üzerindeki Etkisi
Epilepsi İlaçlarının Bebeğiniz Üzerindeki Etkisi
Birçok kadın için verilen cevap bebeğinizi emzirmenin güvenli olduğudur. Nöbetlere karşı alınan ilaçların az bir miktarı anne sütüne geçer. Bebeğinizin biraz uykulu olduğunu fark etmiş olabilirsiniz; çünkü nöbetler için alınan kimi ilaçlar uyku haline neden olabilir. Bu bir sorun oluşturursa bebeğinizin doktoruna emzirmenin yerine biberonla beslemeye geçip geçemeyeceğinizi sorun.
Emzirme ve şişeyle beslemeyi birlikte yürütmek için doktorunuzla konuşun. Unutmayın ki bebeğiniz, hamileliğiniz sırasında zaten ilaca maruz kalmıştı. Anne sütündeki ilaç miktarı hamilelik sırasında kanınızda bulunan ilaç miktarından azdır.
Uzmanlar “Eğer bir anne bebeğini emzirmek isterse, genellikle tamam, yap o zaman diyoruz,” diyorlar.
Bebeği Eve Getirmek
Bebeği Eve Getirmek
Epilepsi hastası birçok anne bebeklerini tutarken nöbet geçirirlerse ne olacak diye endişe ederler. Normal, anlaşılır bir korkudur bu. Yapılacak ilk şey endişenizi doktorunuzla paylaşmaktır. Siz ve doktorunuz birlikte bebeğin güvenliği için bir plan geliştirebilirsiniz.
Yeni bebeğinizle birlikte hastaneden geldikten hemen sonra evde özel bir yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Doğum yapmak yorucu ve streslidir; bir sürü hormonal değişiklik demektir. Bu durum ciddi nöbetler geçirme riskinizi artırabilir. Bu yüzden eğer bir kişi çıkıp bebeğinize yardım etmek için sizinle birlikte kalmak ve size dinlenme vakitleri sağlamak isterse, bu öneriyi kabul etmek isteyebilirsiniz.
Bebeğinizle ilgili ne tür önlemler alacağınız, nöbetlerinizin aldığı biçime bağlıdır. Örneğin bir süreliğine çevrenizde olup bitenlerin farkına varmadığınız nöbetleri sık yaşıyorsanız, evdeki tek yetişkinseniz, bebeğiniz tehlikede olabilir. Bebeğiniz biraz büyüyene kadar size yardım etmesi için başka birini bulabilirsiniz. Eğer nöbetleriniz yeterince kontrol altına alınmışsa, bebeğinizi korumak için yine de önlemler almanız gerekir, fakat başka bir kişiye o kadar sık veya uzun ihtiyaç duymayabilirsiniz.
Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları
Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları
Eğer düşüp bilincinizi yitirdiğiniz nöbetler geçiriyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var.
Bebeğinizi taşırken:
- Bir askı veya bebek taşıyıcısı kullanın.
- Eğer düşme endişeniz varsa bebeğinizi kucakta taşımak yerine katlanır bebek arabası kullanın.
- Yemek pişirirken veya ütü yaparken bebeğinizi taşımayın.
Bebeğinizi beslerken:
- Rahat bir koltuğa, yatağa veya yere oturun. Bebeği ayaktayken beslemeyin.
- Eğer biberonla besliyorsanız, biberonu hazırlamak için mutfağa giderken bebeği yanınızda götürmeyin. Bunun yerine bebeği beşiğinde bırakın.
- Yaşı daha büyük bebeklerin sandalyelerine sıkıca bağlandığından emin olun.
Evinizi Bebeğe Karşı Güvenli Kılmak
Evinizi Bebeğe Karşı Güvenli Kılmak
Yeni bir bebek geldiğinde her aileye evi güvenli hale getirmesi söylenir. Bu, bebeğinizin gözünden etrafa bakmak ve açıkta elektrik prizleri, boşta duran ipler veya kablolar gibi tehlikeli olabilecek şeyleri bulmak demektir. Bu güvenlik önlemleri epilepsiniz varsa daha da önemli hale gelir. Önlemler nöbet geçirdiğinizde bebeğinizin veya yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun güvenliğini sağlar. Nöbet geçirdiğinizde çocuğunuzun ''alıp başını gitmesi'' konusunda kaygılıysanız, ikiniz için etrafı çevrili bir ''oyun alanı'' yapabilirsiniz.
Etkin nöbetleri olan kadınlar kendi sağlık ve güvenlikleri ile bebeklerinin sağlık ve güvenlikleri için çok daha dikkatli olmak zorundadır.
Hamilelikte Epilepsi İlaçları Bebeği Etkileyebilir
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı
Transvestizm
Munchausen Sendromu
Sabaha Nasıl Başlamalı: Daha Zinde Bir Sabah İçin 5 İpucu
Birini Sıktığınızı Anlamanın 7 Yolu
Trikofaji