Uykusuz ve yorgun hissettiğinizde ilk tepkiniz bir fincan kahve almak olabilir. Ancak kafein her zaman en doğru çözüm değildir. Her ne kadar hızlı bir enerji artışı sağlasa da sonrasında bu enerjinin daha hızlı bir şekilde kaybolması ve daha yorgun hissetme ihtimali söz konusudur. Kafein, özellikle de uyanık kalmak için birkaç fincan içilirse kalp atış hızını artırmak gibi bazı yan etkilere sebep olabilir. Doğru gıdaları tüketmek daha doğru bir tercihtir.
Tahıllar enerji için iyi bir kaynaktır. Karbonhidrat tükettiğinizde vücut bunları enerjiye çevirir. Tam tahıllar yavaşça metabolize edilir, bu yüzden sürekli bir enerji kaynağı olurlar. Basit şekerler ise hızlı metabolize edilir, hızlı bir enerji kaynağı olurlar ve çöküşü de hızlı olur. Çöküşten sonra yorgun ve uykusuz hissedersiniz. Uyanık kalmak için esmer pirinç, tam buğday gibi uzun süreli enerji veren tam tahıllı gıdaları tüketin.
Meyveler hızlı bir enerji kaynağıdır ancak nişasta ve basit şekerler kadar kan şekerini yükseltmezler. Bu yüzden daha doğru bir tercihtirler. Mehmet Öz, C vitamini içerdiği için ananas gibi meyveleri tavsiye eder. Bu sayede beyin de canlanır ve uyanık kalma ihtimali artar.
Proteinler sürekli ve yavaş enerji için iyi bir kaynaktır. Enerji seviyesini yükselten bir amino asit olan tirozin içerirler. Tüm hayvansal ürünler, balık, et, süt ürünleri ve yumurta tirozin içerir. Vejetaryenler tofu ve bakliyat tüketerek protein alabilirler.
Susuz kalmak uykusuz ve yorgun hissetmeye sebep olabilir. Uyanık kalmak için günde en az 8 bardak su için. Kafein susuzluğa sebep olduğu için kaçının ve kafeinsiz, şekersiz içecekler tercih edin. Bunlar arasında soda, bitki çayları ve diyet içecekler bulunur. Gün içinde büyük öğünler tüketmekse, 3 veya 4 saatte bir atıştırmalıklar veya küçük öğünler tüketin. Bu sayede kan şekeriniz düzenli olur ve enerji seviyeniz uyanık kalmak için yeterli kalır.
Kahve Uykuyu Engellemekte Ne Kadar Başarılıdır?
Op. Dr. Sinan GÖKER
iyi günler hocam.tıp fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim babam da sol göz de dışa dönük şaşılık var. ehliyetini büyütürken sorun oldu.kendisi 45 yaşında .... devamı
Kafein Uykuyu Açar Mı?
Kahve Uykuyu Engellemekte Ne Kadar Başarılıdır?
Uyanık Kalmada Enerji İçecekleri Etkili Midir?
C Vitamini Uyanık Kalmaya Yardımcı Mıdır?
Gün İçinde Uyanık Kalmayı Sağlayan Gıdalar