Kahvenin kişileri uyanık tutmak konusunda bir şöhreti vardır. Ancak bazı kişiler yatana kadar kahve içmesine rağmen uykuya dalmakta hiç zorlanmaz. Bu farklılığa sebep olan ne kadar kahve içtiğiniz ve kafeine ne kadar hassas olduğunuzla ilgilidir.

Kafein, kahvenin içinde bulunan en iyi bilinen maddedir ve beyni etkileyen bir uyarıcıdır. Bu uyarıcı etkisi bazı kişilerde uyanık kalmayı sağlayan faktördür. Kafeinin tablet hali olan bazı ilaçlar da uyanık kalmayı sağlar. Bu uyarıcı etkisi çok fazla kahve veya herhangi bir kafein kaynağı tükettiğinizi anlamanızı sağlar. Çoğu kişi için günde iki ila dört fincan kahve normaldir. Fakat daha fazlası uykusuzluğa ve asabiyete sebep olabilir. Ayrıca hassasiyetinize bağlı olarak kafeinin vücutta yan etkileri görülebilir. Örneğin bazı kişilerde kalbin çok hızlı atmasına ve kalp çarpıntısına yol açabilmektedir.

Eğer kahveyi uyanık kalmak için kullanmak istiyorsanız tüketiminizi gün içine yaymanız tavsiye edilir. Sabahları 2-3 fincan içmektense saat başı 60 – 90 ml tüketilmesi önerilir. Bu özellikle uykusuzsanız ve uyanık kalmak için çaba gösteriyorsanız etkilidir. Kafein iyi dinlenmiş kişilerde bile mahmurluğu azaltabilir. Ancak çok sık kafein tüketmeyen bazı kişilerde kahve kolayca asabiyete sebep olabilmektedir.

Eğer uykusuzsanız sizi uyanık tutması için küçük ve sık dozlarda kahve içmeyi deneyebilirsiniz. Yavaş metabolize edilen ve sürekli enerji sağlayan tam tahıllı gıdalar ve proteinler de gün boyu uyanık kalmanızda faydalı olacaktır. Bu seçenekleri değerlendirmek uyanık kalmak için sürekli kahveye başvurmanın önüne geçer. Çünkü düzenli olarak kahve içen kişilerde kafeinin uyarıcı etkisine karşı tepki azalır ve bu etkiden faydalanamazlar. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

44 YAŞINDAYIM ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ SOL GÖZÜMDE KAYMA VAR BU YAŞTA AMELİYAT OLSAM BAŞARILI OLURMU İYİ ÇALIŞMALAR... devamı