- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
Tedavisi
İlaç doz aşımı tedavisi, aşırı alınan ilaç tarafından belirlenecektir. Miktarı, zamanı ve altta yatan tıbbi sorunlar hakkında bilgi vermek çok faydalı olacaktır.
- Mide, sindirilmemiş ilaçların temizlenmesi için mekanik olarak boşaltılarak yıkanabilir.
- İlacın bağlanmasına, mide ve sindirim sisteminde tutulmasına yardım etmek için hastaya aktif kömür verilebilir. Bu, kana emilen ilaç miktarını azaltır. Kömüre bağlanan ilaç daha sonra dışkıyla dışarı atılır. Genellikle, aktif kömürle birlikte müshil verilir, böylece kişi dışkısını bağırsaklarından daha hızlı boşaltır.
- Ajite ya da şiddete eğilimli kişilerin, fiziksel olarak zapt edilmesine ve bazen acil serviste ilacın etkileri kaybolana kadar sakinleştirici ilaçlar verilmesi gerekebilir. Bunu yaşamak, kişiye ve uygulamaya şahit olan aile üyelerine rahatsızlık verebilir. Tıbbi uzmanlar, çok az kısıtlamayla ve gereken miktarda ilaç kullanmak için uğraşacaklardır. Unutulmamalıdır ki, tıbbi personel her ne yapıyorsa, tedavi ettikleri kişiyi korumak içindir. Bazen kişinin entübe edilmesi (hava yollarına ince hortum yerleştirilmesi) gerekebilir. Böylece doktor akciğerleri koruyabilir ya da detoksifikasyon işlemi (zehrin çıkartılması) sırasında kişinin nefes almasına yardım edebilir.
- Belli doz aşımları için, alınan ilacın etkilerini geri çevirmek ya da alınan ilacın daha fazla zarar vermesini önlemek için panzehir işlevi görecek diğer ilaçlara ihtiyaç olabilir.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
İlaç doz aşımının evde tedavisi, önce bir doktora ya da zehirlenme uzmanına danışmadan yapılmamalıdır.
- Yanlışlıkla alınan doz aşımları için Ulusal Zehir Danışma Merkezi (114), ev tedavisini ve gözlemini tavsiye edebilir. Bazı doz aşımlarından sonra, tıbbi bir uzman tarafından söylenmediği sürece, potansiyel sorunlar nedeniyle, kusmayı sağlamak için ipeka şurubu ya da diğer tedaviler kullanılmamalıdır.
- çoğu kişi zehirlenme danışma merkezine telefon erişimine sahiptir. Alo Zehirlendim Hattı (0 800 314 7900) ya da Ulusal Zehir Danışma Merkezi (114) telefon numaraları özellikle küçük çocuğu olanlar için evde telefonun yanında bulundurulmalıdır.
- Kendine zarar vermek için aşırı dozda ilaç alan kişilerde zehir tedavisine ek olarak genellikle, psikiyatrik müdahale de gerekir. Bu amaçla aşırı doz alan kişi, doz aşımı önemsiz gibi görünse bile bir hastanenin acil servisine taşınmalıdır. Bu kişiler sonunda intihar etme riski taşırlar. Daha çabuk müdahale etmeniz, intiharı önlemek için daha yüksek başarı anlamına gelir.
İLGİLİ MAKALE
Multivitaminlerin en yaygın yan etkileri nelerdir?
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı
Kuş Gribi
Chagas Hastalığı (Amerikan Triponozomiyasis)
Akut Sinüzit
İdrar Yolları Enfeksiyonu (Erkek)
Tiroit Fırtınası