Nedir
Kapsül Endoskopi
Kapsül endoskopi, sindirim sisteminizin resimlerini alabilmek için ince ve kablosuz bir kameranın kullanıldığı bir işlemdir. İşlem sırasında içine endoskopi kamerası yerleştirilmiş olan, genellikle vitamin büyüklüğünde bir kapsülü yutarsınız. Kapsül sindirim sisteminiz içinde ilerledikçe binlerce resim alır ve bunları belinizin çevresine takılan kemerdeki kayıt cihazına gönderir.
Kapsül endoskopisi, doktorunuzun ince bağırsağınızın içini görmesini sağlar. Ne yazık ki bu bölgeye daha geleneksel endoskopi yöntemleriyle ulaşmak kolay değildir. Geleneksel endoskopide, gırtlağınızdan ya da rektumunuzdan içeri bir video kamera bağlanmış olan esnek bir tüp sokulur. Kapsül endoskopi genellikle doktor muayenehanesinde gerçekleştirilir.
Kapsül endoskopi, bazen kapsül enteroskopi ya da ince bağırsak endoskopisi olarak da adlandırılır.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Kapsül endoskopi, doktorunuzun ince bağırsağınızın içini görebilmesini sağlar. İnce bağırsağınız midenizle kolonunuz arasında yer alır ve geleneksel endoskopi veya görüntüleme testleriyle buraya ulaşılması zor olabilir.
Doktorunuzun kapsül endoskopi işlemini önerebileceği durumlar şunlardır:
- Gastrointestinal kanama. Kapsül endoskopisi doktorunuzun, diğer test ve işlemlerin sonuç vermemesi durumlarında, gastrointestinal (mide-bağırsak) kanama sebebini bulmasına yardımcı olur.
- Crohn hastalığı. Kapsül endoskopi, ince bağırsaktaki iltihaplı alanları ortaya çıkarabilir. Bu da doktorunuzun Crohn hastalığı gibi iltihabi bağırsak hastalıklarının teşhisini koyabilmesine yardımcı olur.
- Kanser. Kapsül endoskopi, ince bağırsaktaki ya da sindirim sisteminin diğer bölümlerindeki tümörleri gösterebilir.
- Çölyak hastalığı. Bazen çölyak hastalığının teşhisi ve takibinde kapsül endoskopisi kullanılabilir.
- Polipler. Bazı durumlarda, ince bağırsakta poliplere neden olabilecek kalıtsal sendromları olan kişilerde poliplerin taranması için kapsül endoskopisi uygulanabilir.
- Röntgen ve diğer görüntüleme testlerinin ardından takip testleri. Röntgen ya da diğer görüntüleme testleri sonuçları olağan ya da anlaşılır değilse doktorunuz takip testi olarak kapsül endoskopisi önerebilir.
Riskler
Riskler
Kapsül endoskopisi güvenli bir işlemdir ve az risk taşır.
Kapsülün sindirim sisteminde kalması
Çoğu durumda, ince bir kamera içeren kapsül, sonraki gün ya da birkaç gün içinde bağırsak hareketinizle atılır. Nadir olarak kapsül, sindirim sisteminizde kalabilir.
Ancak bu risk çok düşüktür. Kapsül endoskopisi uygulanan kişilerin yaklaşık yüzde 1’inde bu komplikasyon yaşanmaktadır. Yani kapsül endoskopisi yapılan her 100 kişiden sadece birinde, iki hafta sonra kapsül hala sindirim sistemindedir. Risk, Chrohn hastalığı olan kişilerde biraz daha yüksek olabilir.
Eğer kapsül bağırsak hareketinizle atılmadıysa, buna rağmen kapsülün kalmasına bağlı olarak hiçbir bulgu ve belirti yaşamıyorsanız doktorunuz kapsülün vücudunuzdan kendi kendine atılıp atılmayacağını görmek için bekleyebilir. Bağırsak tıkanmasına işaret eden belirti ve bulgulara neden olan kapsül mutlaka çıkarılmalıdır. Kapsülün kaldığı yere bağlı olarak çıkarılması için ameliyat olmanız gerekebilir. Kapsül, gırtlağınızdan ya da rektumunuzdan kameralı, ince ve uzun bir tüpün sokulmasını gerektiren geleneksel endoskopi işlemiyle de alınabilir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Kapsül endoskopisine hazırlanmanız için doktorunuz sizden şunları isteyebilir:
- Kapsül endoskopisinden en az 12 saat önce gıda alımının kesilmesi. Kameranın sindirim sisteminizin net görüntülerini alabilmesini sağlamak için doktorunuz, işlemden önce diyet yapmanızı isteyebilir.
- Bazı ilaçların bırakılması ya da ertelenmesi. Bazı durumlarda doktorunuz, kimi ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir. Bazı durumlarda ise doktorunuz ilaçlarınızı, kamera içeren kapsülü yutmanızdan iki saat önce ya da yuttuktan iki saat sonra almanızı isteyebilir. Bu şekilde sürmekte olan diğer ilaç tedaviniz de işlem yüzünden kesilmiş olmaz.
- Gününüzün rahat geçirebileceğiniz şekilde planlanması. Çoğu durumda kamera içeren kapsülü yuttuktan sonra günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak, muhtemelen ağır egzersizler yapmamanız ya da ağır kaldırmamanız istenir. Eğer aktif bir işiniz varsa kapsülü yuttuktan sonra aynı gün işe dönüp dönemeyeceğinizi doktorunuza sorun.
Bazı durumlarda doktorunuz, ince bağırsağınızı temizleyerek görünür hale getirmek için kapsül alımından önce müshil almanızı isteyebilir. Bu işlem, kapsül kameradan toplanacak resimlerin kalitesini arttırabilir.
Kapsül endoskopiye hazırlık konusunda doktorunuzun direktiflerine uymaya dikkat edin. Direktiflere uymazsanız olası rahatsızlıklarınız ve mevcutsa kanser oluşumları gözlenemeyecek ve kapsül endoskopinin başka bir tarihte yeniden yapılması gerekebilecektir.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
Kapsül endoskopi esnasında
Kapsül endoskopinin yapılacağı gün sağlık bakım ekibiniz, işlem esnasında ne yapılacağını gözden geçirmek için sizinle görüşecektir. Karnınıza birtakım yama bantlar (patch) yapıştırılabilir, bu nedenle gömleğinizi çıkarmanız gerekebilir. Her yamada, kayıt cihazına bağlı olan bir kablolu anten olacaktır. Bazı cihazlar derinize yama yapıştırılmasını gerektirmez. Belinizin çevresine üzerinde bir kayıt cihazı olan özel bir kemer takılacaktır. Kamera ince bağırsağınızdan resimler çekerek ilerlerken görüntüler, kayıt cihazına veri gönderen karnınızdaki antene aktarılır. Kayıt cihazı bu görüntüleri alır ve depolar.
Kayıt cihazı bağlandığında ve hazır olduğunuzda sağlık bakım ekibiniz, size vereceği bir bardak su ile kamera kapsülü yutmanızı isteyecektir. Kapsül irice bir vitamin hapı büyüklüğündedir. Yüzeyinin kaygan oluşu yutulmasını kolaylaştırır.
Yutarken kapsülü hissedebilirsiniz. Ancak bir kez gırtlağınızdan geçtikten sonra vücudunuzun içinde ilerleyişini hissetmezsiniz.
İşlemden sonra gününüze devam etmenize izin verilir. Araba kullanabilir ya da işinizin niteliğine bağlı olarak çalışmaya dönebilirsiniz. Kısıtlamalar konusunda doktorunuz sizinle konuşacaktır. Örneğin ağır egzersizler ya da kayıt cihazını etkileyebilecek aktivitelerle yüksek yoğunluklu elektromanyetik alanlardan uzak durmanızı isteyebilir.
Kapsül endoskopinin ardından
Kapsülü yuttuktan sonra saydam olan sıvıları içebilmek için 2 saat beklemeniz gerekir. 4 saat sonra hafif bir şeyler atıştırabilirsiniz. Yiyip içtikleriniz sindirim sisteminizde ilerlemiş olacak ve alınacak görüntüleri bozmayacaktır.
Kapsül endoskopi işlemi, 8 saat sonra ya da bağırsak hareketinin ardından kamera kapsülü tuvalette dışkıladığınızda tamamlanacaktır. Tamamlanmasının ardından yamaları ve kayıt cihazını çıkarabilirsiniz. Daha sonra bunları bir çantaya koyun ve aygıtları geri götürmek konusunda doktorunuzun direktiflerine uyun.
Kamera kapsülü almanıza gerek yoktur. Güvenli biçimde tuvaletten akıp gidecektir.
Kamera kapsülü, vücudunuzdan birkaç saat içinde atabileceği gibi birkaç gün de sürebilir. Her kişinin sindirim sistemi farklıdır. Eğer iki hafta içinde kapsülü tuvalette göremezseniz, doktorunuzla temasa geçin. Kapsülün hala vücudunuzda olup olmadığının anlaşılması için röntgen çekilebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Kapsül endoskopide kullanılan kamera, sindirim sisteminizden geçerken binlerce renkli fotoğraf çekecektir. Resimler kayıt cihazına kaydedilir, daha sonra bir bilgisayara aktarılır ve görüntüleri birbirine bağlayan özel bir yazılım sayesinde bir video kaydı elde edilir. Doktorunuz, sindirim sisteminiz içinde herhangi bir anormallik olup olmadığını anlamak için kaydı analiz eder.
Kapsül endoskopi sonucunu almak, birkaç gün ila bir hafta sürebilir. Doktorunuz sonuçlar belli olduğunda sizinle paylaşacaktır.
Sindirim Sorunları ve Üst Endoskopi
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
Merhabalar hocam. Ben 27 yaşındayım ve 4 ay önce kabızlık, karın ağrıları, karında şişkinlik, gaz sıkışması, göğüs ağrıları nedenleriyle doktora başvu... devamı
İltihabi Bağırsak Hastalıklarıyla İlgili 5 Yanlış Kanı
Kapsül Endoskopi
Stres, Kaygı Ve Hassas Bağırsak Sendromu
Amebiyaz