Hayata Dönüş
Hayat tarzınızda değişiklik yaparak, hayatınızı verimli şekilde sürdürürken kalp yetmezliğinizin tedavisinde de aktif rol oynayabilirsiniz. Bu makale, hayat tarzınızla ilgili sahip olabileceğiniz sorunlara açıklık getirme ve gündelik faaliyetlerinizi daha kolay hale getirecek ipuçları önermektedir.
Günlük yaşamıma ne zaman dönebilirim?
Kendinizi iyi hisseder hissetmez günlük yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz, ancak doktorunuzun yönergelerini takip etmelisiniz. Faaliyetlerinizi yavaş yavaş artırın ve her zaman için vücudunuza kulak verin böylelikle ne zaman dinlenmeniz gerektiğini bilirsiniz.
İşime ne zaman dönebilirim?
Eğer kalp yetmezliğinizden dolayı hastanede kalıyorsanız, evinize döndükten ne kadar sonra işinize devam edebileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir. İşe geri dönüşünüz genel sağlığınıza, belirtilerinize ve iyileşme düzeyinize bağlıdır.
Gücünüz yettiği ölçüde çalışmalısınız. Çok fazla fiziksel çalışma gerektiren bir işiniz varsa, işle ilgili faaliyetlerinizin bazılarını değiştirmeniz gerekebilir. Bu süreç ise yeniden mesleki eğitim veya maluliyet almayı içerebilir.
İşiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, işinizin kalp durumunuzu etkileyip etkilemeyeceği konusunda karar vermeniz ve eğer ihtiyacınız varsa değişiklikler yapmanız konusunda yardımcı olabilir.
Aşağıdaki ipuçları işe geri dönüş aşamasına daha kolay bir geçiş sağlayacaktır.
- Dinlenme periyotları planlayın. Bol bol dinlendiğinizden emin olun. Günde hiç değilse bir dinlenme periyodu planlamanız gerekir. Dinlenirken, şişmelerini önlemek için ayaklarınızı yukarıda tutun.
- Enerjinizi muhafaza edin. Günlük işlerinizde daha az enerji kullanmak, gün boyunca daha fazla iş yapmak için daha fazla enerji bulundurmanıza yardımcı olacaktır. Bazı faaliyetlerinizi kısmanız veya enerji-tasarrufu sağlayan cihaz veya teknikler kullanmanız gerekebilir. Eğer günlük kişisel bakım veya ev işleri çok yorucu geliyorsa doktorunuza söyleyin.
Enerji Koruma İpuçları
Kalp Yetmezliği olanlar için Enerji-Koruma ipuçları
- İşlerinizi sadeleştirin ve gerçekçi hedefler belirleyin. İşleri önceden alışageldiğiniz şekliyle yapmanız gerektiğini düşünmeyin.
- Faaliyetlerinizi vaktinden önce planlayın. Bir gün içerisinde çok fazla faaliyet programı yapmayın. Daha fazla enerji isteyen işleri kendinizi en iyi hissettiğiniz zamanlarda yapın. İhtiyaç duyarsanız, faaliyetlerinizden önce dinlenin. Eğer bir faaliyet sırasında yoruluyorsanız, durun ve dinlenin. O işi bir başka gün veya daha az yorgun hissettiğinizde bitirmeniz gerekebilir. Aynı şekilde, faaliyetleri yemekten hemen sonra yapacak şekilde planlamayın.
- Geceleri iyi bir uyku çekin. Gün boyunca fazla uyuklamamaya özen gösterin aksi halde gece uyuyamayabilirsiniz.
- Yardım isteyin. İşleri aileniz ve dostlarınız arasında bölüştürün.
- Eğer ihtiyaç varsa, yürüteç, duş taburesi, elde taşınabilen duş başlığı, başucu tuvaleti veya giyinmek için uzun tutacaklı ya da kulplu araçlar kullanın (ayakkabı çekeceği gibi).
- Önden fermuarlı ya da düğmeli kıyafetler giyin, böylece arkanıza uzanmanız gerekmez.
- Tüm bakım işlerinizi (tıraş olma, saçlarınızı kurutma vb.) oturarak yapın.
- Eğer doktorunuz onay verirse merdiven çıkabilirsiniz. Eğer yorulursanız yolun bir kısmında dinlenmeniz gerekir. Faaliyetlerinizi, gün içinde birkaç kez merdiven çıkıp inmeniz gerekmeyecek şekilde düzenleyin.
- Aşırı fiziksel aktiviteden kaçının. Ağır eşyaları (5 kilodan daha ağır olanları) itmeyin, çekmeyin ya da kaldırmayın.
- Enerji-koruma için daha fazla ipucu için doktorunuza bir mesleki terapist ya da kardiyak rehabilitasyon uzmanı ile konuşmak istediğinizi söyleyin.
Yolculuk Vakti
Ne zaman yolculuğa çıkmalıyım?
Kendinizi daha iyi hisseder hissetmez yolculuk yapabilirsiniz, ancak gitmeyi planladığınız zamanı doktorunuza bildirin ve size ulaşılabilecek bir telefon numarası verin.
Yolculukla ilgili şu ipuçlarını takip ederseniz, seyahatiniz daha da eğlenceli hale gelecektir:
- Yanınıza her zaman için ilaçlarınızı alın ve seyahatiniz boyunca yetecek kadar ilacınız bulunduğundan emin olun.
- Eğer uçakla seyahat ediyorsanız, ilaçlarınızı yanınızda taşıyın. Onları asla bagaj yükleriniz arasına koymayın. Doktorunuz tarafından yazılmış, bütün ilaçlarınızı onaylayan bir mektuba ihtiyaç duyabilirsiniz özellikle de uluslararası seyahat ediyorsanız. Bu mektubu da ilaçlarınızla birlikte paketleyin.
- Acil Durum Kimliğinizi daima yanınızda taşıyın.
- Doktorunuzun telefon numarasını mutlaka alın.
- Yolculukta enfeksiyondan kaçınmaya özen gösterin. Suyun güvenli olmadığı yerlerde, şişelenmiş su veya diğer içkilerden (içinde buz olmayan diğer içeceklerden) tüketin. Yalnızca klorlu havuzlarda yüzün.
- Hastalıktan kaçınmak için yiyeceklerinizi dikkatli seçin.
Duyguların Açıklanması
Duygularınızı açıklamak
Kalp yetmezliği teşhisiniz, belirtileriniz ve gelecek hakkındaki endişeleriniz sizin ve sevdiklerinizin bunalıma girmesine veya endişelenmesine neden olabilir. Endişeleriniz normaldir. Sağlınızın yükümlülüğünü üzerinize aldığınızda ve pozitif değişimler yaptığınızda, bu hislerin kaybolmaya başladığını göreceksiniz. Yine de eğer negatif düşünceler devam ederse ve hayattan zevk almanızı engellerse, doktorunuzla konuşun. Danışmak daha iyi hissetmenize yardım edebilir.
Olumsuz duygularınızla baş etmeniz için size birkaç ipucu:
- Dışarı çıkın ve yürüyün.
- Zevk aldığınız faaliyetleri veya hobileri devam ettirin.
- Duygularınızı eşinizle, dostunuzla veya din görevlileriyle paylaşın.
- Geceleri iyi bir uyku çekin.
- Tedavi planınıza sadık kalın.
- Gerçekçi bir günlük plan hazırlayın ve ona sadık kalın.
Cinsel Sorunlar
Cinsel sorunlarla yüzleşmek
Kalp yetmezliği, cinsel ilişkiye girme enerjisi, arzusu ve kabiliyeti de dahil hayatınızın bütün görünümünü etkileyebilir. İşte, cinsel ilişkinin fiziksel ve duygusal meydan okumalarıyla baş etmeniz için size ve sevdiğiniz kişiye birkaç ipucu:
- Partnerinizle açık konuşun.
- Sevginizi göstermek için başka yollar bulun.
- Dinlendikten sonra ve kendinizi rahat hissediyorken cinsel ilişkiye girin.
- Gerçekçi performans beklentilerine girin. Cinsel uygulamalarınızı gerek duyulan enerjiyi azaltacak şekilde değiştirin.
- Birbirinize karşı koruyucu, gözetici ve dürüst olun.
- İlaçlarınız ereksiyonu ve cinsel performansınızı etkileyebilir. Endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.
Yapay Kalp ile 251 Gün
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Ameliyat Mı, Stent Mi, İlaç Tedavisi Mi?
Atrial Çırpınım Tedavisi
Fruktozla Tatlandırılmış İçecekler, Obez Yetişkinlerde Tokluk Trigliseritlerini Arttırıyor
Varisli Toplar Damarlar
Erkeklerde Kalp Hastalığı Neden Daha Sık Görülür